placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:50/67)

PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 202

czasie zajmiemy się sosem i szparagami. Cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dokładamy przetartą cebulkę, dokładamy czosnek i podsmażamy aż cebula uzyska lekko żółty kolor. Wylewamy na patelnię serek mascarpone i dokładamy rozmaryn i tymianek ( ilość wg uznania ) odrobinę solimy, całość mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu, przykrywamy i dusimy(...)przygotowane szparagi odkładamy na bok i zapewne nadszedł już czas zająć się ciastem. Ciasto wyjmujemy z naczynia w którym wyrastało i ugniatamy krótko formując kulkę, którą następnie wałkujemy na placek o grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi

Markowy smak
Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym 174

smażenia Przygotowanie: Drobniutko posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na maśle. W międzyczasie obrać pieczarki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się brązowa, dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, można to robić partiami, pieczarki szybko zmniejszą swoją objętość. Smażyć na niewielkim ogniu aż pieczarki puszczą sok, doprawić solą(...)takie jakie było i okazało się trochę zbyt grube, a ponieważ pieczarki są delikatne, to i ciasto powinno być cieniutkie, jeżeli przygotowujecie własne ciasto także rozwałkujcie je na cienki placek), przykryć folią aluminiową lub papierem wysypać grochem, fasolą lub kulkami do pieczenia i piec w 180 stopniach przez niecałe 10 minut lub aż się zrumienią. Wyjąć

Codzienne Gotowanie
Dal po delhiijsku 144

łyżki klarowanego masła  Przygotowanie: 1. W rondlu podgrzewamy olej, dorzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, szklimy na niewielkim ogniu 2. Marchewką i łodygi selera siekamy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę dorzucamy do warzyw, smażymy(...)wodzie z lodem 7. Dal doprawiamy do smaku solą, łączymy z fasolką i pokrojonym pomidorem, posypujemy resztą mieszanki przypraw i podajemy 8. Chlebki -  wszystkie składniki mieszamy, formujemy 6 placków i smażymy na suchej patelni aż się zrumienią i lekko napuchną

Słodki Kompromis
Pierogi z karpiem 228

szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości.  Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić na odrobinie masła i oleju, na koniec dodać drobno posiekane listki rozmarynu.  Przestygniętą cebulkę dodać do rozdrobnionej ryby. Bułkę namoczyć w mleku(...)dodawać partiami pozostałą mąkę i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić tak na 15 minut. Ciasto cienko wałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać krążki, na każdy placek kłaść łyżeczkę farszu i sklejać. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować 2 minuty. Pierogi podawać polane zrumienionym masłem. Doskonale smakują także odgrzewane

kolorowotorcikowo
Cepeliny z mięsem 219

jajko łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 duża cebula dodatkowo: wędzony boczek lub słonina i cebula na okrasę Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso, cebulę, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić rękoma. Ziemniaki dzielimy na 3 części. Jedną część gotujemy, pozostałe 2 części ścieramy na najdrobniejszej tarce. Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dokładnie potłuc(...)łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie po 3-4 cepeliny i gotować

na moim stole...
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 187

listka laurowego i ziarnami ziela angielskiego. Do gotującej się kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wywarem. Gotujemy razem przez około 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle i 2 łyżkach oliwy, przez około 5 minut, często mieszając ( na wolnym ogniu). Łączymy z kapustą i grzybami. Doprawiamy solą i obficie(...)miękkie i elastyczne ( przez około 7 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki  o grubości 2-3 mm. (niewykorzystane ciasto trzymamy pod przykryciem). Małą szklanką wycinamy kółka,  na środek kładziemy kulki farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi

cool and minty
Omlet z pomidorami, fetą i ziołami 177

Propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Delikatny omlet z mnóstwem dobroci w środku - pomidorami, serem feta, czosnkiem, chilli i

DefinicjaSmaku
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 158

podpiekło. Dodajemy sos sojowy oraz posiekany czosnek, zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu, podlewając w razie konieczności. Po ok 40 minutach dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę drobno posiekaną.Gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy papryki pokrojone w cienkie i nie za długie kawałki. Dusimy jeszcze ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.  Składniki(...)Gotowe ciasto pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcie (podwojenia objętości), następnie dzielimy na 6-8 części (w zależności od tego jak duże chcemy). Każdą część rozciągamy dłońmi na płaski placek. Smarujemy odrobiną masła, posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 12 minut

Kuchnia w czekoladzie
Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 190

kilku wersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw(...)zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g polędwicy wieprzowej 150g kukurydzy konserwowej 1 średni mięsisty pomidor (180g) 1 mała czerwona cebula (120g) kilka liście sałaty (najlepiej lodowej) pęczek świeżej naci kolendry 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek

Kulinarna Pokusa
Kotlet ziemniaczany 155

Kotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)sezonu.  Dzisiaj to będzie papryka.   Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle  zostało z obiadu) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki 1 papryka  1 cebula 10 cm kiełbasy lub czegoś innego na skwarki( nie koniecznie w tych co teraz zrobiłam nie ma) sol, pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie Cebulę i paprykę kroję

Eli Gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 249

kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso i smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Studzimy.      Ostudzone grzyby, mięso, cebulę, oraz namoczoną, odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i wyrabiamy na gładką masę.          Mąkę przesiewamy(...)ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na 1 cm placek, wzdłuż jednego boku nakładamy część farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego

Rozpustne gotowanie
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 234

przetrzeć przez sitko. Pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych surowych ziemniaków dodać gotowane,  łyżkę mąki, jajka, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba)  . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić(...)blachy. W przypadku gdy będzie więcej ,  kartoflak może  się nie dopiec. Czasami bywa tak, że ziemniaki po starciu mają dużo wody. Należy troszkę tej wody odsączyć, żeby placek się później nie rozłaził Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki po chłopsku 247

Przepis, który chodził za mną od dawna Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad

Bullio
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 164

szklanki mąki pszennej  2 filety z kurczaka  1 ostra papryczka pepperoni  150 ml gorącej wody  sok z 1 limonki  4 papryczki jalapeno  1 łyżka oleju  oliwa  1 średnia cebula  sól  sól  1 pomidor  pieprz  kilka gałązek świeżej kolendry  1/2 łyżeczki cukru  1 duży ząbek czosnku  1 łyżka oliwy DODATKI:  sok z połowy limonki  sól  1/2 puszki kukurydzy  pieprz  1/2 puszki(...)ściereczką i odstawiamy na bok na 15 min, aby odpoczęło; Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich wałkujemy okrągły placek i smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek". Gotowe, usmażone tortille układamy na siebie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły i ładnie się zwijały

Kuchnia od dwojga
Chaczapuri z kurczakiem i z żółtym serem. 1011

podsypania 3 łyżki oleju  400 g startego żółtego sera 1 łyżka  suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Plenus   2 duża upieczona pierś z kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki masła pieprz do smaku sos: 2 łyżki majonezu  2 łyżki ketchupu - wszystko razem wymieszać Wykonanie:  Mleko mieszamy z wodą , dodajemy drożdże cukier i odstawiamy na kilka(...)stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na kilka równych kawałków.Z każdego placuszka formujemy placuszek i nakładamy na niego kulkę serową. Placek zlepiamy jak pączka i lekko go rozpłaszczamy tworząc cienki placek.Odstawiamy na kilka minut do porośnięcia.Na środku każdego placka robimy małe nacięcie. Chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję