Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Brokuła sparzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Kroimy w drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju, przyprawy do smaku i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków
Maminek kulinarnycebula, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 1 – 2 łyżki soli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych
Moniki Smakołykicebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy. Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości
Kolorowy Przepisownikcebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek
My Culinary Artcebulę, pomidory z puszki, pozostałą część mieszanki przypraw i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy w towarzystwie chlebków naan, ryżu lub placków roti
Emcia PichcisztukaCzerwona fasola w puszce – 400 gramówChilli w młynku – do smakuZioła do sałatek w młynku – do smakuPomidory – 2 sztukiTacos (lub upieczone trójkąty tortilli) – kilka placków tortilliOliwa z oliwek – 3 łyżkiOcet balsamiczny – 1 łyżka Sałatka meksykańska z kurczakiem – wykonanie:Pierś z kurczaka pokroić w paski i oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie usmażyć(...)patelni, pod koniec smażenia przykrywając pokrywką patelnię, by mięso się nie wysuszyło. Odstawić do ostudzenia.Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać.Papryki pokroić w paski, pomidory w cząstki, cebule w piórka.Wszystkie składniki (poza kurczakiem i tortillą) wrzucić do jednej miski.Oliwę wymieszać z octem balsamicznym. Skropić sałatkę. Doprawić do smaku ziołami do sałatek w młynku oraz przyprawą chilli
Kulinarne Przebojezależy ile uszek chcecie otrzymać, a co do wody, to też będzie wiadomo, chodzi o to, by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkowało na cieniutki placek. Składniki na farsz:kapusta kiszona (może być z marchewką)suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości(...)namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Łączymy kapustę z cebulą oraz zblendowanymi grzybami (lub bardzo drobno pokrojonymi). Sprawdzamy czy farsz jest dobrze doprawiony i możemy zacząć lepić uszka. Zasada lepienia uszek jest bardzo
upichcicCebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy następne kilka minut, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory z puszki. Całość dusimy, aż sos z pomidorów się nieco zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i przyprawiamy do smaku. W okrągłym naczyniu żaroodpornym albo tortownicy na spodzie układamy placek
e-PrzepisyKulinarnejajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest - quiche nigdy nie nazywamy. Czyli moja propozycja to raczej tarta, gdyż ciasto drożdżowe ma u podstaw ;) Składniki na 4 porcje Czas(...)Ciasto 25 g świeżych drożdży lub 7 instant 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 4 łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody 125 g mąki orkiszowej Farsz 2 duże ziemniaki 6 cebul 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 3 łyżki maślanki sól, pieprz 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy
Słodki Kompromisprzesiewamy, dodajemy zimne masło, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy rękami aby powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodajemy serek i jajko oraz cebulę, zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę(...)kminku. Trzecia część z chili, więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku. Podsypując mąką wałkujemy każdą część na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinamy małe ciasteczka i układmy je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym
Życie zaczyna się w kuchniCebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek
moj przepis naplacek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą
Wiem co jemcebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek.Gdy farsz jest już gotowy możemy zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi.Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek
W mojej holenderskiej kuchniCiudad Juárez to miasto na północy Meksyku, któremu zawdzięczamy tę potrawę. Kucharz, uliczny sprzedawca Juan, wymyślił owijanie jedzenia w placki- tortille, by dłużej było ciepłe i nie zsychało się. Przemieszczał się po mieście wykorzystując osła, i to był jego znak rozpoznawczy. Potrawa swoją nazwę wzięła więc od środka transportu, od osła, czyli po hiszpańsku burro. Oryginalne meksykańskie burritos(...)bardzo wielu wariacji. Moja wersja to hołd oddany klasyce, ale jednak zmodyfikowana. Zapraszam do lektury i wypróbowania. Najpierw przygotowujemy wszystko do farszu. Potrzebne składniki to: 700 g mięsa wołowego cebula 3 ząbki czosnku czerwona fasola z puszki (240 g) kukurydza z puszki (2/3 puszki, około 180 g) 500-600 g passaty pomidorowej pół dużej czerwonej papryki pół dużej żółtej
Pichceniomaniajest młoda nie obieramy jej)Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. W tym czasie ścieramy ziemniaki, cebulę a także marchew. Ścieramy także parówki oraz ser. Cukinię dokładnie odciskamy z soku i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy(...)końcu dodajemy stopniowo mąkę. Ilość zależeć będzie od tego czy ciasto jest gęste czy nadal rzadkie.(powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany) Dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i smażymy małe placki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Smażymy z obu stron na rumiano, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z gulaszem lub po prostu z jogurtem naturalnym. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.