przyznać, że tak wyglądające placki ziemniaczane nie należą do codziennego widoku w co drugiej przydrożnej knajpie. Ba! Jestem przekonany, że mało kto w taki sposób w ogóle wykorzystuje gofrownicę nawet we własnym domu – a na prawdę warto! Z czym podawać gofry ziemniaczane? Ja postawiłem na prostotę, ponieważ… jestem leniwy. Zarzuciłem usmażoną cebulą i tyle. Świetnie natomiast sprawdziłby
Blendmancienkie placki. Każdy placek dzielimy na pół, podsypujemy mąką i układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie około 2 minuty. Zupa pomidorow: 3 puszki pomidorów pelati 4 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 4 ząbki czosnku 2 małe cebule 1,5 litra bulionu sól pieprz
Smakowity Blog Kulinarnygniazd nasiennych ) i cebulę kroimy w małą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy mięso na 15 minut aby się przegryzło. Teflonowa patelnie o nieprzywieranym dnie, smarujemy lekko oliwą i nakładamy średniej wielkości placki. Pieczemy na złoto, na małym
Kulinarne Fantazje Mariolipatelnię masło. Na patelnię wrzucić cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Wymieszać z boczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki
Pełny talerz500 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1
Gotowanie jest łatwemaszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki
Maminek kulinarnyplacków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty. W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg. cebula 1 szt. czosnek
Kuchnia PaulettesCebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła
Kuchnia Danusiziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, u mnie w speecooku. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną ,całość mieszamy(jeśli jest potrzeba ,dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę formując okrągłe placuszki . Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gorące placki wykładamy na talerz
w mojej kuchniminimum 1 godzinę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy
Słodka Stronaposmarować sosem pomidorowym lub keczupem. Sos pomidorowy: 90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Dodatki: 200 – 300g sera np. gouda 2 cebule 1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich Kiełbasa śląska Pieczarki Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier (mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż sparzy nam drożdże i nie wyrosną), a następnie(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy na 2 lub 3 części i wyrabiamy z każdej z nich osobny placek na pizze. Najlepiej rozwałkować je wałkiem do ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość ciasta będzie taka jaką chcemy otrzymać. Pamiętajcie, że ciasto jeszcze lekko urośnie w piekarniku :) Rozwałkowane ciasto
Smakowy Rajrobimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera i łączymy miksując Robimy ciasto: mąkę i żółtko przekładamy do blendera i miksując powoli dodajemy bardzo gorącą(...)potrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę tartą łączymy z wodą. W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki drobno kroimy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 1 łyżki). Z mięsa, w dłoniach, formujemy płaskie placki. Na środek nakładamy około
Smak mojego domuBardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku
Moja Książka Kucharskawarzywa , obieram cebulę , kroję w drobną kostkę i przesmażam na oliwie na złoty kolorek i dodaję do naszego farszu , następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszam aby nasze składniki się połączyły . Jak farsz mamy gotowy , wracamy do naszego ciasta na pierogi , na stolnicy odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy placek na grubość pół centymetra
Mój Smak