rabarbarowy) Sposób przygotowania: Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko(...)ciasta. Roladkę pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki i poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztą rozwałkowanego ciasta postąpiłam analogicznie, nakładając przy brzegu dżem i zwijając w roladkę. Przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem
Waniliowe Improwizacjełyżki), ponieważ karob ma właściwości zagęszczające. Składniki na co najmniej 20 sztuk: 5 czubatych łyżek bardzo gęstych powideł śliwkowych (bez cukru!) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko 1 czubata łyżeczka karobu Do miski przełożyć wszystkie składniki na placuszki. Za pomocą blendera całość ze sobą połączyć. Ciasto(...)konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dosypać odrobinę więcej mąki. Rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną masła. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta) . Placki smażyć na małym ogniu. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza, placuszki obracać na drugą stronę. Uwaga: placki należy smażyć na małym ogniu oraz pilnować podczas smażenia, ponieważ szybko się
Ugotowaćciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam! Składniki: • 600 - 800 g śliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki • 200 g miękkiego masła • 200 g cukru pudru • 4 jajka • 250 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Tortownicę
W mojej kuchnipodsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy olej(...)olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego
Różne smaki w kuchnipłaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone w cienkie(...)plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekmalinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru(...)formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. Ugotuj curd. Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej
codojedzeniaPora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła(...)możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady
Gotowanie...to proste !całej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki, (ilość mąki zależy od jej rodzaju, czasem potrzeba
Apetyczna babeczkaKażdą rozwałkowujemy na kształt koła podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane
Dzieje kuchennej Wiewiórykakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem
UgotujmyTo.plzakrytym pudełeczku lub szczelnie owinięte folią spożywczą. Spokojnie może poleżeć nawet półtora tygodnia. Z doświadczenia wiem, że jak mam pod ręką takie ciasto, wtedy częściej robię tarty lub szybkie placki :) Zostanie Wam kawałek kurczaka, trochę gotowanych warzyw - podpiekacie starte ciasto, wykładacie "resztki" i posypujecie serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa(...)dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw, że nasz żołądek się zdenerwuje ;) Zachęcam Was do przygotowania takiej bazy i życzę wielu ciekawych (i smacznych) inspiracji na jego wykorzystanie
Codzienna kuchnia niecodziennapodsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy olej(...)olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bita śmietaną. Smacznego
Słodkości i nie tylkoSałatka z łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi oraz dodatkiem pieczonej, ziołowej tortilli, podana z sosem winegret według przepisu mojej mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć
Kuchnia MagdaLenyjako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko(...)szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko i zacznij zarabiać ciasto dolewając stopniowo i powoli wodę. Dodaj tyle wody, żeby ciasto było lekko
Niedzielny kucharzBezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne i bezjajeczne racuszki z mąki kasztanowej i musu jabłkowego. Dla mnie pycha! Przepis źródłowy. SKŁADNIKI: 80 g mąki kasztanowej 20 g mąki z
Kuchenne zapiski EdytyTarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy(...)duże ciasto i wałkujemy je na wielkość formy do tarty (ja robię to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Ja dodatkowo przed pieczeniem obciążam ciasto – wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy
Poezja smakublaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
Blog z Apetytempozostałymi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki placek o wymiarach 25 x 40 cm. 3. Posiekane orzechy z cukrem, miodem i masłem smażymy na patelni przez 5 minut. Równomiernie rozkładamy na jednej części ciasta. Obie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. 4. Z podanej porcji mleka odlewamy szklankę. Dodajemy(...)niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy. 5. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę. 6. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry. 7. Kiedy snikers przestygnie wstawiamy go do lodówki. Najlepiej przygotować ciasto dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękło. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , budyń
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyserwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki. A zatem poniżej dzielę się z wami najlepszym przepisem na pocieszające pancakes, jaki znam. Amerykańskie pancakes 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką
Przepysznik - BLW i nie tylkoJedzone na surowo smakują mi tak średnio, ale po upieczeniu są po prostu wyborne. Ponieważ przerobiłam w tym sezonie jabłkowym wszelkie szarlotki i placki, tym razem postanowiłam moim bliskim zaserwować babeczki mocno jabłkowe, niestety bez cynamonu, nad czym mocno ubolewam, ale moi bliscy nie przepadają za jego aromatem. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych(...)okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Masa śmietanowa 2 jajka 10 łyżek śmietany (u mnie 18%) 10 łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego
Cynamonowe szczęścieWrzesień!:D O tak!:D To chyba mój ulubionych miesiąc w roku :) I wcale mi kiedyś nie przeszkadzało, że właśnie wtedy musiałam wracać do szkoły;) A
My simple kitchenproszkiem do pieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę Wyjmujemy i dzielimy na 3 części Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Będziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki jednakowej wielkości to dobrze, jeśli nie, to nic nie szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną(...)przełożyć do formy Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej Do gorącej masy dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki Można polać czekoladą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść na ciepło z lodami
Taste Of My DayDodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały(...)pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut. Smacznego! Potrzebne składniki kupisz w sklepie Barmar :) Super ceny za wysokiej jakości produkty! Zapraszam również na profil Barmaru na Facebooku i na bloga
Zdrowie na języku :Pfaktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się kleiło, można podsypać mąką). Tyle, że przy wałkowaniu strasznie się ściągało - wiecie, co mam na myśli? Placek nieustannie się kurczył, więc sapałam nad nim niemiłosiernie, grożąc mu wałkiem (z czego nic sobie nie robił). Jakoś jednak mi się udało. Reszta to już prościzna. Oczywiście moje rogaliki(...)ujmuje to jednak ich smaku - są boskie! Do nadziania użyłam domowych powideł śliwkowych. Możecie nafaszerować je czymkolwiek, byle gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują. Drożdżowe rogaliki
Pożeraczka, czyli raz adobrze