placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:74/228)

Placki twarogowe z kukurydzą 106

kawałki jabłka, melona, gruszki, sezonowo borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny. Myślę, że wersja wytrawna (bez cynamonu i cukru) z kawałkami warzyw też się sprawdzi, np. kawałkami brokułów, pomidora, tartej cukinii czy dyni. Świetne danie dla dzieci, na kilka sposobów. Smacznego! SKŁADNIKI: (na 28-30 placków) 450 g twarogu sernikowego 1 jajo 1 szklanka mąki + 2 prawie czubate łyżki(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą twaróg, dodaję szczyptę soli, cynamonu, cukier z wanilią i jajko, mieszam. Dodaję mleko i proszek do pieczenia, po wymieszaniu wsypuję mąkę. Mieszam na gładkie ciasto. Kukurydzę odsączam z zalewy, dodaję do ciasta. Rozgrzewam olej i smażę nieduże placki z obu stron na złoto

Zasmakuj Kuchni
CIASTO ,,JADĄ GOŚCIE'' 247

już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może udać, ale wychodzi, na dodatek pyszne i bez zakalca! Polecam :) SKŁADNIKI ODMIERZAMY SZKLANKĄ O POJ. 200 ML 3 całe jajka(...)szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształu szczypta soli 0,5 opakowania dużego cukru waniliowego (na kg mąki) lub olejek zapachowy dodany do jajek. DODATKOWO : dowolne owoce niecałe 0,5 kg WYKONANIE : Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

Pani na deser
Wegańskie placuszki bananowe :) 201

wyraźnie czuć podczas jedzenia. W smaku są bajecznie pyszne, a słodki krem z migdałów od Vegamarket nadaje plackom marcepanowego posmaku :)  Składniki: 60 g płatków owsianych 1 dojrzały banan 80 ml napoju ryżowego naturalnego (Amandin)  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka pasty z migdałów (Amandin) 1 łyżeczka oleju kokosowego  Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel

Zdrowie na języku :P
Hiszpańska tortilla ziemniaczana 422

Na co dzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam

Kulinarne Inspiracje
Pizza z salami na spodzie z pełnoziarnistej tortilli 153

bazylią, oregano, czosnkiem granulowanym i papryką słodką oraz ostrą. Dodajemy ok. 1-2 łyżki wody do uzyskania konsystencji sosu. Smarujemy placek tortilli. Układamy salami. Paprykę kroimy w paseczki i układamy na salami. Całość posypujemy startą mozzarellą i bazylią. Pieczemy ok. 10-12 min. Podajemy ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek. I Z BAZYLIĄ

Czarnawisienka
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 169

godziny przez autorkę przepisu).  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypujemy płatkami migdałów, malinami i wiśniami bez pestek. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne 2,5 cm plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym (warto to zrobić, bo sok z malin lubi wyciekać(...)miejsce do wyrośnięcia na kolejne pól godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.  Dekorujemy lukrem (cukier puder + sok z cytryny), malinami lub oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 158

wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę - w takiej ilości by powstało gładkie, jednolite nie lepiące się do ręki ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki, dopasowane wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie stało, tym bardziej bułowate i grube wyrośnie. Smarujemy(...)sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli bez mięsa się nie obejdzie ;) Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 215 stopni. Sposób pieczenia dostosowujemy do możliwości własnego piekarnika. Gorąca, aromatyczna uczta dla podniebienia gotowa. Pizza smakuje nawet bez sosu, choć ten czosnkowy doskonale

Kuchnia po mojemu
Sernik 219

Ciasto 1/2 kg mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 150 g masła 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 jajka 2 żółtka 1 szkl. mleka 1. Ciasto Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób(...)Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C. 2. Masa Rozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia

Słodkości i nie tylko
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 309

jednej misce wymieszać mus z dyni z jajkami, jogurtem naturalnym, olejem kokosowym i miodem lub syropem. W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki (mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól). Do miski z dynią wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gdy używamy puree z dyni Hokkaido proponuję dodać trochę więcej jogurtu lub jajko lub zmniejszyć(...)trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podajemy polane płynnym miodem lub syropem z agawy, lub klonowym

Smaczne Zdrowe
Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną 172

przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony(...)dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami , pokrojonymi batonami i po kr uszonymi bezami

Szefowa kuchni
drożdżowe placki dyniowo-żytnie nadziane twarogiem 128

inny pomysł- domyślnie mniej skomplikowany, który szybko realizowałam. Pomijając oczywiście wszelkie plany na placki z nadzieniem, które wydawały mi się o niebo trudniejsze do wykonania. Okazuje się, że były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe.  Nie obeszło się bez ozdobienia ich jogurtem i malinkami, które  dodały całości dodatkowe walory smakowe(...)ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe placki ozdabiamy jogurtem naturalnym i malinami Polecam używanie dobrej jakości jogurtów, czyli tych w których składzie nie znajdziemy

healthy dreams
Kruche ciastka z orzechami + film 92

wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy

Smakowite Dania
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 152

łyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich  posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy(...)cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny

Dieta moja pasja
3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 226

przygotowana na jogurcie greckim 7% tłuszczu to około 400kcal i aż 20g białka – bez dodawania żadnych białkowych suplementów. Możecie obniżyć kaloryczność i zwiększyć ilość białka przez dodanie smakowej odżywki białkowej i użycie jogurtu greckiego o wartości 0% tłuszczu. Bezsprzecznie jako danie na śniadanie te placki są nie do pobicia! SKŁADNIKI 140g jogurtu greckiego 1 duży banan 80g płatków(...)owsianych 2 jajka L (lub 3 jajka M) 60ml dowolnego mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka brązowego cukru melasa, po łyżce musli i świeże owoce do podania Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
GALETTE ZE ŚLIWKAMI 150

blachę , na której układamy papier do pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez sera) . Wykładamy śliwki. Zostawiamy około 5 cm bez nadzienia z każdej strony aby zawinąć ciasto. Śliwki smarujemy powidłami. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy brązowym cukrem.  Pieczemy około 30-35 minut. Dodatkowo można przełączyć piekarnik(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy marmoladą (1 łyżka, która pozostała). DODATKOWO 1 żółtko rozkłócone z odrobiną wody 1,2 łyżki cukru brązowego do oprószenia Przepis inspirowany pomysłem na placek ze śliwkami i masą serową zamieszczony w magazynie Apetyt nr 5/2015

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto z owocami na maślance 364

truskawkami i borówkami. Tym razem chciałam zobaczyć czy wyjdzie z owocami mrożonymi, których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto(...)owoców leśnych* (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) cukier puder do posypania (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę

Poezja smaku
Podpłomyki 109

Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.  Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej(...)wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Doskonale smakują na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 150

masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć  masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo(...)skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc. Przed podaniem polałam domową wiśniówką....wyszło pysznie

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Pani Walewska 1092

kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru(...)posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut  jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek i jednoczesne pieczenie dwóch ciast nie jest możliwe , można

W Moim Magicznym Domu
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 159

przepisami, w których to używano drożdży i smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto(...)ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba więcej. Do takiej ilości mąki wystarczy ok. 50 g / ml zsiadłego mleka , szczypta sody oczyszczonej i cukru. Z racji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce

Right Behind The Kitchen
51. Orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym 187

zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki(...)mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany na mus, a będzie równie pyszne! Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim ogniu, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W międzyczasie możemy przygotować sos. Mieszamy składniki do uzyskania

Be Fit Be Strong
pierożki rosyjskie pieczone 138

dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie

w mojej kuchni
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 200

dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie

w mojej kuchni