piwa oczywiście. Pewnie, że można zapychać naszych Panów kupnymi chipsami itp, ale warto pokusić się o domowe przekąski. Przynajmniej czasami. Mistrzostwa dość długie, meczy co nie miara, więc bez przesady oczywiście - bo się zaharować w kuchni można ;) Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini(...)ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut w temperaturze 210-215 stopni. My pieczemy ok 8 minut na dolnym ruszcie
Kuchnia po mojemuszkl. mąki razowej pełnoziarnistej ( jeśli nie macie, wsypcie więcej pszennej ) 1 jajko 1/3 kostki margaryny lub masła 2-3 łyżki napoju orzechowego Alpro - - ja dałam do smaku - bez niego ciasteczka też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt(...)mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować na cienki placek i wykrawać. Piec w 180 stopniach, około 10 min. Aż ciasteczka lekko się zrumienią. UWAGA - lekko zrumienią, nie zrobią brązowe :) Produkty Alpro poznacie tutaj ... a Sante tu Polecam
kolorowotorcikowostolnicy rozwałkowujemy je na grubość około 4mm. Można to zrobić od razu na papierze do pieczenia, ale lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy(...)kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć. Studzimy ciastka
Karo in the Kitchenprzepis Łosoś pieczony ze szparagami Proste grillowe danie. Łosoś upieczony w papierowej paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrilować kładąc na aluminiową tackę. Zobacz przepis Tortilla ze szparagami Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek(...)kasza ugotowana na sypko i szparagi. Zobacz przepis Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto
Niedzielny kucharzprzepis Łosoś pieczony ze szparagami Proste grillowe danie. Łosoś upieczony w papierowej paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrilować kładąc na aluminiową tackę. Zobacz przepis Tortilla ze szparagami Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek(...)kasza ugotowana na sypko i szparagi. Zobacz przepis Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto
Niedzielny kucharzżadnych proporcji, bo w przypadku robienia makaronu trudno je zastosować, zwłaszcza że wilgotność mąki i powietrza bywa bardzo różna w zależności od pory dnia czy roku. Składniki : Makaron pieczona dynia bez skóry (miałam ok. 150 g) mąka ewentualnie: gorąca woda sól Dodatki czosnek oliwki natka pietruszki chili limonka słonecznik Dynię zmiksować lub rozetrzeć widelcem z łyżeczką soli. Do dyni(...)zdaniem makaronowi dodaje to uroku. Po wyrobieniu ciasto odłożyć na 10-15 minut, by odpoczęło. Koniecznie przykryć wilgotną ściereczką! Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Odłożyć na ok. kwadrans, a potem pokroić na wstążki. Wstążki rozrzucić na ściereczce i zostawić do wysuszenia na noc. Gotować w osolonym wrzątku. Na suchej patelni uprażyć słonecznik
Weekendy w domu i ogrodziePyszna surówka z pekińskiej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A ta jest jedną z naszych ulubionych
Słodkie okruszkipieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na na dowolnej grubości, okrągłe placki na stolnicy posypanej mąką. Gotowe placki umieszczamy w posmarowanej olejem formie do pizzy lub w tortownicy a następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach aby podczas pieczenia(...)plastry salami, pieczarki, cebulę oraz pomidorki, na końcu pizzę posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C i pieczemy kolejne 10 minut. Artykuł Pizza bez drożdży + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniadyni: Ciasto z dyni to idealne ciasto na jesienne dni. Już niedługo, po wakacjach i ciepłym lecie zacznie się sezon na dynię. Wtedy koniecznie musicie przygotować ciasto z dyni. Placek dyniowy jest delikatny i puszysty. Sprawi, że nawet najbardziej ponura jesień wyda ci się fantastyczną porą roku i nie będzie już taka straszna. Przepis ten jest bardzo łatwy(...)przygotować z jajkami lub bez jajek, z nabiałem lub bez, jak również w wersji pszennej i bezglutenowej. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 500 g dyni 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Sposób przygotowania: Dynię
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnez kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika (co oczywiście polecam wykorzystać). Możecie spokojnie robić je w obu formach na tej samej ilości składników👍 Nie wystraszcie się(...)trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰 Składniki: biszkopt -3 szklanki mąki orkiszowej -pół szklanki wiórek kokosowych -pół szklanki oleju -1,5 szklanki maślanki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody -3 jaja -3 łyżki ksylitolu/cukru Pamiętajcie aby jaja i maślanka były w temp
Zdrowie i pysznie na talerzumasła 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100 g cukru 2 żółtka 1-2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie: 3 jabłka garść posiekanych orzechów laskowych cynamon Biszkopt: 2 jajka 1 op. cukru wanilinowego 16 g 30 g zmielonych orzechów laskowych, bez skórki 1 łyżka mąki szczypta proszku do pieczenia Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy starte na dużych(...)potrzeby dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Formę na tartę lekko natłuszczamy. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wykładamy ciasto do formy, delikatnie dociskając. Nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki. Orzechy laskowe
Smaki Na Talerzui ewentualnie sodę oczyszczoną, internetowe źródła różnie to podają. Moje placuszki usmażyłam bez sody, wyszły puszyste i miękkie. Pancakes (placuszki) z malinami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 340 g mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki(...)ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy na małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto
Kulinarne przygody Gatitydelikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi
Kucharzycaprzybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy
Dzieje kuchennej WiewióryMoja pierwsza beza. Składniki: białka z 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 mały serek mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka mielonych migdałów 150 ml śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka(...)ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż masę białkową na 2 okrągłe placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda
AZgotuj!