koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej, ja na płycie grillowej, a jeśli ktoś jeszcze posiada kuchnię węglową to na jej rozgrzanej płycie. Szkockie
Moje Małe Czarowaniebez zapasów (a weekend-czas święty- żadnego buszowania po sklepach). Potrzeba matką wynalazku- ze znalezionych, rozrzuconych po kuchni składników stworzyliśmy placki doskonałe. Jutro też je zrobimy :) Składniki 2 bardzo dojrzałe banany 3 jaja 5-6 łyżek jogurtu greckiego ok 8 łyżek mąki owsianej (skończyła się nam, więc zmieliłam płatki owsiane) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
OliveandThymebez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaplacki serowe pieczone w górskich rejonach południa Polski. Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami. Dzięki zastosowaniu mrożonek placuszki z owocami możemy jeść cały rok. Małdrzyki z truskawkami 1/2 kg twarogu wiejskiego ok 3 dag mąki 1 jajo 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek
Gotuj Sam!placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam(...)tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru Masło i jajka wyciągamy wcześniej
Ciastkozercyplacek bananowy jako niespodziankę dla mojej mamy ;) na jeden dzień wracam w rodzinne strony. Przechodząc do placuszków, robiłam je pierwszy raz znów znak zapytania czy wyjdą, wyszły niekształtne z dziurkami ale smaczne ;) Składniki: 1 jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 0,5 łyżeczki stewi 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćplacek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach. Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu. Cukinię kroimy w plastry grubości max 1 cm. I smażymy ją na patelni bez
Taste Of My Daybzu PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Gałązki kwiatków dokładnie obejrzeć, aby nie było jakiś robaczków. Na patelnię wlać tłuszcz, dobrze rozgrzać. Następnie zanurzać kwiatki w cieście naleśnikowym, kłaść na patelnię, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Za pomocą nożyczek obciąć łodyżki kwiatuszków, przewrócić placki
Kuchnia DanusiSkładniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki, 275 gramów cukru drobnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, 100 gramów miękkiego masła, 3 jaja, Ponadto do posmarowania placka : dżem morelowy Sposób przygotowania : Do około 8 łyżek gorącej wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby(...)pieczemy przez 30 min. Ciasto po upieczeniu powinno trochę odchodzić od brzegów, wyjmujemy z blaszki Na blaszkę nakładamy ręczniczek(ściereczkę) i na to tackę lub metalową kratkę , sztywno przytrzymujemy i odwracamy , kładąc odwrócony na blat , ściereczka jest po to ,żeby wierzch się wyrównał. Po zdjęciu blaszki wystarczy delikatnie usunąć papier do pieczenia, który powinien odejść bez problemu
Pysznosci Babci BasiWczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam
W kuchni bez szafekJeśli jesteście fanami placków na słodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to bez żadnych dodatków, bo same w sobie są tak pyszne. Fajne jest w nich również to, że na zimno są tak samo dobre(...)mąki 1 opakowanie (40 g) śmietankowego budyniu w proszku 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Patelnię, najlepiej teflonową mocno rozgrzać i nakładać łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażyć, aż na powierzchni ciasta zaczną się robić bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę i smażyć
Simply Foodrozłazi się po patelni , tak jak naleśnikowe . Smażymy z obu stron , tyle ,żeby się leciutko ze-złociły . Odkładamy do wystygnięcia . Teraz na dużej blaszce układamy papier do pieczenia , placki tniemy na kawałki ( jak na zdjęciu ) układamy jedną warstwą – posypujemy chilli lub serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 koniecznie z termoobiegiem. Wyciągamy jak zaczną się(...)czas około 6-7 minut ) . Zostawiamy do wystygnięcia rozłożone na papierowym ręczniku lub na pergaminie na którym się piekły . Po wystudzeniu powinny być chrupiące , jeśli wyciągnęliście je zbyt wcześnie i są lekko miękkie , to bez problemu można proces pieczenia powtórzyć , tylko z krótszym czasem . Polecam , doskonale smakują podane do potraw z czerwonej fasoli lub z sosami – dipami
Ogrodnik w podróżyskórki łyżką. Kroimy na drobne kawałki, rozdzielamy na dwie porcje do miseczek z przebitą śmietaną, schładzamy w czasie przygotowywania placuszków. Mąkę mieszamy z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w całości na puszysto razem z cukrem. Po ich ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju lub masła i całość miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy(...)się dobrze zmiksować (może tak być jeśli macie sucho w kuchni albo otworzyliście świeże opakowanie mąki), spokojnie możecie dorzucić łyżkę oleju lub łyżkę jogurtu więcej. Placki smażymy na małym ogniu, na teflonowej patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Nakładamy po łyżce stołowej ciasta na jedną porcję. Odwracamy pancakes dopiero wtedy, gdy na górnej warstwie surowego ciasta zaczną pokazywać się dziurki
Karo in the KitchenSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry
Walijskie Pichcenie