placek na oleju - 1500 przepisów (strona:6/100)

Placki z cukinii + film 139

Rewelacyjne placki z cukinii to jedno z prostszych, letnich dań. Błyskawiczne w przygotowaniu mogą stanowić smaczny obiad lub ciepłą kolację, idealnie smakują podane z sosem pieczarkowym.  składniki na około 15 placków 2 małe cukinie 2 cebule 1 marchewka 15 dag sera żółtego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umyte cukinie razem(...)ścieramy również obraną marchew, cebulę oraz żółty ser. Do startych na tarce składników dodajemy jajka oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem.Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania
Kanapka inaczej - w meksykańskim stylu 293

naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: "Kanapka": 1. Tortille przecinamy na pół. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rumienimy połówki placków z obu stron. 2. Pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na odrobinie oleju na zloty kolor z obu stron. 3. Paprykę, awokado kroimy

W kuchni Katie
Placki z cukinii 81

ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku.Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe placuszki 142

minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można  zamoczyć w ciepłej wodzie

Mama Gotuje
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem 367

gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8  średnich ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego(...)utrzeć na tarce na małych oczkach  ) ziemniaki odcisnąć na gazie  by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli . Wyrobić dobrze masę ( jest luźna ) - usmażyć placki  na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.* Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Placki podawać z gulaszem posypując drobno posiekaną natką pietruszki ( lub inną zieleniną ). * Ziemniaki utrzeć bezpośrednio

Buniabaje w kuchni
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 176

mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy

Salonik smaków
Placki ziemniaczane z cukinią 138

smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i utłuc lub zmielić. Dodać startą na grubych oczkach cukinię, jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Połączyć składniki, kłaść łyżką placki na rozgrzany olej i smażyć złociście z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 190

mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej  1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni . 2. Marchewkę(...)przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawić do smaku. 4. Dodać jajka i mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć z obu stron.   Placki dobrze się komponują z keczupem - u mnie z ketchupem dla dzieci Primavika  robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje

Kto ugości moich gości?
Placki z kaszą 193

łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) na początku najlepiej smażyć placki pod przykrywką, żeby ładnie wypiekły się w środku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 147

osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki i intensywnie(...)równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki do środka z 3 stron wokół farszu, następnie zawijamy „w ślimaka” – patrz zdjęcia. Jajko dokładnie rozbijamy trzepaczką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej rzepakowy w takiej ilości, by położone na nim krokiety były zanurzone

Kulinarna Pokusa
Cebularze lubelskie 178

produkcyjny, cebularze z poszanowaniem tradycji formuje się ręcznie, zwracając baczną uwagę na zachowanie jednolitych proporcji: 15 - 20 centymetrowej średnicy i jednakowej na całym obwodzie, około 1,5 centymetrowej grubości placka. Każdego ranka do sklepów w całym regionie trafiają tysiące sztuk tego tradycyjnego przysmaku.Poniższy przepis jest na 12 cebularzy. Moje pierwsze wypiekanie przewidywało 6 sztuk, więc po prostu podzieliłem(...)odstawało od ręki. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.Podziel ciasto na 12 części, rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 15 - 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz z cebuli i maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę

Grahamka, weka i kajzerka
selerowo-ziemniaczane placki... 170

oczka = lub na tarce ręcznej do masy dodać przyprawę do ziemniaków Prymat, jajko duże lub 2 mniejsze, mąkę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy takie placki są chrupiące i lubimy je z kwaśną śmietaną..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 241

1 kg ziemniaków500 g mielonego mięsa z indyka2 jajka   3 łyżki mąki pszennej     1,5 łyżki mąki ziemniaczanej200 g

Świat Domowej Kuchni
chrupiące pikantne placki ziemniaczane z koperkiem... 178

płynu odlać masę ziemniaczaną połączyć z jajkami "M", przyprawami, koperkiem, mąką, tartą bułką i wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka to dosypać tartej bułki na mocno gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy placki są bardzo chrupiące dzięki dodaniu tartej bułki.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Langosze 2094

łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 szczypta soli Dodatkowo (*): 4 łyżki śmietany (czubate) 70g żółtego sera (startego) szczypior olej do smażenia (można dodać odrobinę masła klarowanego) W misce wymieszać drożdże z cukrem, odrobiną mleka i odstawić na 10-15 minut. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, sól, dodać rozduszonego ziemniaka, olej, wyrośnięty zaczyn(...)rozciągnąć. (Grubość placka powinna wynosić około 1-1,5 cm.) Smażyć (pojedynczo) na rozgrzanym (i głębokim) oleju z obu stron. Układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu. Wierzch placków posmarować sosem czosnkowym, śmietaną, posypać serem i ulubionymi składnikami. (*) Placki można podawać z dowolnymi dodatkami i sosami. Osobiście dołożyłam szynkę, prażoną cebulkę i sos pomidorowy

Di gotuje