placek na oleju - 1500 przepisów (strona:4/100)

Placki ziemniaczane z cukrem i kwaśną śmietaną 182

Kiedy chcę się poczuć małym dzieciakiem, jem właśnie placki z cukrem i śmietaną.Jest to mój powrót w przeszłość.Taka "wisienka na torcie."Do zrobienia placków najlepiej nadają się ziemniaki z dużą zawartością skrobi, np: Bryza , Ibis czy Tajfun. Na około 6 porcji:- 1,5 kg ziemniaków- 2 średnie cebulę- 2 ząbki czosnku- 2 jajka- 1 łyżka soli(...)minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie około 4 minut. Dolewaj co jakiś czas olej do placków i mieszaj ciasto kartoflane za każdym razem przed smażeniem.Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym i podawaj gorące, polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami 196

placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka  • 3 jajka  • 2 łyżki miodu  • 1 łyżka cukru brązowego  • 2 szklanki mąki  zaczyn  • 25 g drożdży  • 1 łyżka cukru  • 1/4 szklanki mleka • 1 łyżka mąki   dodatkowo  • 2 jabłka  • 1 łyżeczka cynamonu  • cukier puder • olej Sposób(...)pojemniku,dolać mleko  i łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia 3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z przygotowaną masą zostawić    już nie mieszać Na oleju smażyć placki podawać posypane cukrem pudrem

W królestwie smaków Beaty
Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 153

jest skomplikowane, a jest pyszne. Najczęściej ziemniaki tarkuje się na tarce o drobnych oczkach, w tym przepisie wykorzystujemy grube oczka, więc jak ktoś posiada malakser zrobi je błyskawicznie. Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną są niezwykle chrupiące, delikatne i wyraziste w smaku, ostatnio nasze ulubione. Dodatkowo podawane ze śmietaną oraz posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem! Pycha Składniki(...)kolorowy pieprz Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać starty ser, jajka, kasze manną i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni wlać olej, smażyć placki na niedużym ogniu do zezłocenia. Podawać ze śmietaną i grubo zmielonym pieprzem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Marchewkowe placuszki z nutą cynamonu ;) 136

tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekspresowe placki z serka wiejskiego z karmelowym dipem 104

mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Warzywne racuchy 165

żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego

charlotte gotuje
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 120

pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona

Malinowe Pocałunki
Placuszki dyniowe z sosem pieczarkowym 251

imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach, zagniatamy rękami z innymi składnikami w misce. Masa ba być gęsta, tak żeby można było ręką formować placuszki. Smażymy na gorącym oleju, małe placki. Sos pieczarkowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej - 500 g pieczarek - 3 gałązki rozmarynu - zioła prowansalskie - 150 g śmietany 18% - łyżka mąki

SMYKWKUCHNI
Racuchy z jabłkami 362

zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Rada: podać posypane cukrem pudrem lub z dżemem

Pasja Smaku
karkówka w pomidorach do placków z młodych ziemniaków czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 150

obrane młode ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza dobrze zmiksować i odstawić na 30 minut, odlać nadmiar soku dobrze wymieszać ziemniaki z resztą podanych składników /bez oleju/ na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placki z obu stron odkładać je na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu się wchłonął placki podawać z karkówką z odrobiną śmietany do smaku.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Indyjskie placki roti 213

puchną podczas smażenia.Lekko chrupiące, cieniutkie.Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej.Składniki:1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania;1/2 szklanki ciepłej wody;Szczypta soli;Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków.Sposób wykonania:Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy(...)Wyrobione ciasto posmarować olejem.Ciasto podzielić na 8 małych części i z każdej z nich uformułować kulkę.Każdą kulkę oprószyć mąką i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo płaski placek o średnicy około 12 cm.Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się bąble, przewrócić

Gospodyni Miejska
Placki z fasoli i botwinki 138

cząbru 2 jajka sól pieprz olej do smażenia Rano wypłukać fasolę i namoczyć we wrzątku. Po kilku godzinach gotować fasolę al dente. Ostudzić. Zmiksować fasolę z ogonkami liściowymi botwinki (czerwone części) i cząbrem. Wymieszać masę z jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wkładać łyżką na rozgrzany olej i formować w okrągłe placki. Smażyć z obu stron. Surówka(...)kilka liści sałaty garść liści bazylii pomidor kilka czarnych oliwek ocet jabłkowy olej lniany Botwinkę, sałatę i bazylię dobrze wypłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki. Dodać oliwki. Wszystko wymieszać. Polać octem jabłkowym i olejem lnianym w stosunku 1:1. Placki podawać z surówką

Weekendy w domu i ogrodzie
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 224

łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy na rozgrzany olej, by się zeszkliła. Zeszkloną cebulkę przekładamy do rondla lub brytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem(...)mamy już 1/3 ziemniaków zmiksowanych, można dodać do nich jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę. Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem. Ja zazwyczaj robie placki wielkości patelni, ale można zrobić mniejsze. Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy gotowy Boeuf Strogonow (jeśli przestygł- podgrzewamy) i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki

Smakowy Raj
ziemniaczane placki z sosem ostrym... 143

odstawić na 15 minut i odlać nadmiar wody z ziemniaków teraz wsypać mąkę, kucharka, tartą bułkę, jajka, posiekana papryczkę chilli i wszystko dobrze wymieszać na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli posiekaną, kucharka

W Mojej Kuchni Lubię