cukier jako dodatek do placków. Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być
Kolizje Smakówsmaczne, sycące placki ziemniaczane, które dziś robiłem z moją babcią, a jeżeli razem z babcią to już wiadomo, że placki są przepyszne. Zapraszam! Składniki: 1 kg ziemniaków2 cebuli2 jaja5-8 łyżek mąki1 łyżeczka soli0.5 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone i umyte ziemniaki ścieramy(...)tarce o drobnych oczkach, lub mielimy w malakserze z nożem do tarcia ziemniaków. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jaja, mąkę, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min z każdej strony. Po tym obsączamy na papierowym ręczniczku. Serwujemy z kwaśną śmietaną. Smacznego
Kuchnia Łukaszaodżywkę, jogurt, mleko, sodę miksujemy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki mąki, - 2 łyżki siemienia lnianego, - sól, pieprz, - olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Marchewkę i cebulę zmielić używając wyciskarki z nakładką do mielenia i homogenizowania. Połączyć je z pozostałymi składnikami, można dodać również inne przyprawy modyfikując tym samym smak placków (np. dodając czosnek lub cynamon), dobrze wymieszać. Ręką formować małe, cienkie placki, nakładać je na rozgrzany olej kokosowy, smażyć
Co na wege obiad?wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo masła i nie przywierały one do patelni. Jako dodatek do moich pancakes czekoladowych wykorzystałam wiśnie z kompotu, cukier puder oraz mus jabłkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Oczywiście(...)możecie jako dodatki wybrać cokolwiek co będzie wam smakowało np. owoce, orzechy, miód czy bitą śmietanę Z podanych składników wyszło mi 40 pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka z placuszków czekoladowych i wiśni Nie ma to jak dobry początek dnia Pancakes czekoladowe Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Stylowa
Relaxtimełyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć za pomocą łyżki.Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsklepie. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Przepis na placki zaczerpnięty ze strony internetowej. Tortilla z kurczakiem i warzywami Składniki Placki tortilli na 4 szt olej - 1 łyżka mąka - 7,5 łyżek szczubych sól - szczypta woda wrząca - 0,5 szkl Dodatek mięsny: filet z kurczaka - 1 szt 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros tłuszcz(...)drobnych oczkach Sos: majonez - 1 łyżka jogurt naturalny - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli : Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie zalać mąkę wrzacą wodą, dodać olej, wymieszać. Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Dodatek mięsny: Filety
Kuchnia Danusiognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać. Składniki: Placki ziemniaczane 600 g ziemniaków 1 jajko 1 malutka cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Gulasz drobiowy 2 piersi z kurczaka 1 łyżka margaryny do smażenia 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej(...)zagęszczenia Przygotowanie:Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron
Ala piecze i gotujerównież zgnieciony ząbek czosnku. 2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodaj jeszcze trochę wody. 3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja dodatkowo wzbogaciłam placki „po sowjemu”. Dobrałam te dwa ziemniaki i starłam na malutkich oczkach(...)moje osobiste spostrzeżenia. Acha i nie lepią się do patelni ,jak te starte na papkę. Oprócz ziemiaków , dodałam również tartego parmezanu około 2 łyżek. Podsmażyłam również troszkę boczku na oleju rzepakowym KUJAWSKIM z dodatkiem pomidorów, czosnku, bazylii. Do masy ziemniaczanej również dodałam trochę oleju. Wymieszałam, smażyłam na złoto. Podałam ze śmietaną, na półmisku okrąglym AGAWA GOLD od PORCELANA
Z Kuchni Do Kuchnidość grubą skórkę więc przed starciem na placki trzeba je obrać. A placki są przepyszne. Składniki: 2 kabaczki 2 jajka szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przepis na placki znajdziesz na blogu
w kuchni i w ogrodziekonfiturą czy owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki (na ok 6 średnich placków): 3 średnie ziemniaki 50 g drożdży łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 400 g mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki soli Przygotowanie Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Ja podałam je z rukolą, serem żółtym i sosem śmietanowym
e-PrzepisyKulinarneprzeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest(...)robi ;) SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 2 szklanki- duże jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczka- jogurt naturalny – 2 łyżki- letnia woda – ok. 30-50ml- olej do posmarowaniaFARSZ:- ser feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę
Ostra na Słodkowymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe
Kulinarna rozmowapuszystą masę w misce. Do masy dodajemy jogurt grecki oraz banany. Miksujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy przestudzoną kaszę oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia i wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do małego rondelka wykładamy odszypułkowane i umyte truskawki. Dodajemy do nich cukier puder i na małym ogniu gotujemy
ChilliJemydużej misce zmiksować pozostałe składniki, na koniec dodać jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać troszkę mleka. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawy