pietruszka - 3495 przepisów (strona:124/233)

KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 236

wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości).Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku (nagrzany do 200 stopni - pieczone około 10 minut).Wiemy już co smacznego mieści się w miseczce, a teraz w pigułce składniki od zdrowia:- jajka: źródło białka

Wypisz Wymaluj
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 199

oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Kapsaicyna zawarta w chili posiada właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwbólowe.- Pietruszka, której wartości lecznicze porównuje się m.in. do działania czosnku. Szczególnie natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym dzięki bogactwie witaminy C oraz prowitaminy A, PP, K i z witamin

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 179

ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.SKŁADNIKI NA FARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka, 2 udka- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano

Wypisz Wymaluj
Gęś po polsku w kapuście 184

kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną  natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 326

Teraz do makaronu dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, kapary, oraz kalafiora i pomidorki razem ze wszystkimi sokami i przyprawami z naczynia do zapiekania. Wymieszaj, posyp podprażonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie dopraw solą. Podawaj od razu. Smacznego!***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 161

Składniki:kapusta kiszonamarchewkajabłkoselernatka pietruszki lub zielony kopereksól, cukierolejWykonanie:Kapustę szatkujemy. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, kawałeczek selera i starte ze skórką jabłko. Doprawiamy odrobiną soli, cukru oraz olejem. Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojoną natkę

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 435

kiełbasylistek laurowy ziele angielskie majeranek (sporo)1/2 szkl.soku z kiszonej kapusty sól pieprz łyżka mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18%Wykonanie:Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone

Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 195

indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 418

prosty przepis :-), którym chętnie się podzielę ...Składniki:3 średnie ziemniaki 4 jajka4 szt solonych matiasów4 ogórki kiszone lub jeśli lubimy mogą być konserwowe1 cebula  pęczek natki pietruszki lub koperekpieprz, sól2 łyżki majonezu1 łyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Matiasy namoczyć w mleku, trzymać je w nim ok.2h. Następnie wyjąc, osączyć na papierowym ręczniczku i  pokroić w kostkę. Ziemniaki

Walijskie Pichcenie
ZDROWE KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ 275

Składniki: 3/4szkl kaszy jaglanej 2 średnie cebule 1 zielona papryka 15-20 dkg chudej szynki łyżka mąki kukurydzianej 2 całe jajka sól pieprz ziołowy majeranek tymianek koperek lub natka pietruszki olej Wykonanie: Zaczynamy od pozbawienia kaszy charakterystycznej goryczki. W tym celu wsypujemy ją na sitko, przelewamy zimną, bieżącą wodą i następnie wrzątkiem. Przekładamy kaszę do garnka i zalewamy podwójną ilością

Walijskie Pichcenie
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 502

chrzanem... pychotka :))  Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu ... Składniki na  2 formy keksowe: 600g łopatki 600g karkówki 1kg słoniny bez skóry 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czubate łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie:Mięso pokroić w kostkę

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 200

odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką.  Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy

Walijskie Pichcenie
B... Brokułowa! 220

świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć papki ;)) Gdy warzywa

Kitchens Alphabet
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 222

gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 679

porcji.Składniki na duże naczynie:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany kremówkiszczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy typu dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2 łyżki miękkiego masłaewentualnie: koperek lub natka pietruszki, posiekane Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Wrzucić do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką, musztardą i solą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut

wyzwania kuchenne