filety z kurczaka500ml śmietanki 12%5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)2 łyżki miodu3 plastry żółtego sera1 jajko papryka słodka, sól, pieprzkoperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.2. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy
Szefowa kuchnidzień był pełen wrażeń. Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną formę - i tak powstał uroczy, zawijany chlebek. Miałam w domu akurat jeszcze czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki, wszystko posiekałam i wrzuciłam do ciasta (Wy możecie dodać ulubione zioła albo te, które akurat macie pod ręką). Wyszło obłędnie - pachniał niesamowicie, i prezentował się naprawdę ślicznie. Jeśli jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszać składniki o godzinie szesnastej, chleb z piekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodzielić na 12 części i uformować podłużne bułeczki. Zostawić do napuszenia na 30 minut.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, połączyć.Wyrośnięte bułeczki nacinać głęboko ostrym nożem, w szparkę wciskać nadzienie - najwygodniej za pomocą foliowego woreczka z uciętym rogiem. Posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedużo, ale są tak dobre, że znikną nawet bez zupy, nie polecam więc robić ich mniej.Krem jest delikatny, gęsty i sycący, o wyraźnym smaku kalafiora z lekką nutą pietruszki. Chipsy za to są trochę słonawe, wyraziste i mocno chrupiące. Rewelacyjne.Spróbujcie koniecznie - taka zupa to idealne, rozgrzewające, jesienne danie.Razem ze mną rozgrzewające zupy ugotowali Mirabelka, Zuzia Pierwsza oraz Druga, Martynosia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem
Gospodyni Miejskawprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyprawę do fajitas można zastąpić następującą mieszanką przypraw: po 1/2 łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.Ja z powodu braku dużej patelni najpierw usmażyłam mięso z cebulą i wstawiłam je na gorącą blachę do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (termoobieg, 3 półka
Gospodyni MiejskaJeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.Można użyć papryki jednego koloru lub w dwóch kolorach.Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub zrezygnować z niego całkowicie.Źródło przepisu: Pokochaj gotowanie
Gospodyni Miejska100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.Z dodatku marchewki można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskasałatki dodać majonez. Wymieszać.Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kukurydzy można nie dawać do sałatki lub zastąpić ją drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, czerwoną fasolą konserową czy brzoskiwniami z puszki.Ser zamiast trzeć na tarce można pokroić w kostkę.Smak sałatki można wzbogacić o rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłko lub o podsmażoną
Gospodyni MiejskaKupisz je tutaj: kliknij.Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę
Wypisz Wymalujlodówki. Jeśli przygotowaliśmy terrinę w kokilkach przed samym podaniem zanurzamy je na chwilę we wrzątku, odwracamy je i ostrożnie przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego koperku lub pietruszki i np. plasterkiem cytryny. A Wy jakie danie szczególnie polecicie na Boże Narodzenie? * wpis przygotowany z portalem Westwing.pl The post Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię