pietruszka - 3495 przepisów (strona:113/233)

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 243

łyżka suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprz4 słodkie jabłkaFarsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy

Bon Appetit Małgorzaty
Karp we włoszczyźnie 216

kolendra·         2 marchewki·         ½ selera·         1 pietruszka·         1 por ·         1 łyżka oleju Karpia nacinamy w dzwonka. Przyprawy tłuczemy w moździerzu

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z zielonej soczewicy 173

pietruszkakawałek selerapół szklanki suchego makaronuduża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)1 cebula1 mały porziele angielskieliść laurowyrozmaryn2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy.3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę

Kuchnia domowa Ani
Zupa ogórkowa 199

skrzydełkach)3/4 szklanki ryżu1 marchewka3 ziemniaki1 pietruszka4 ogórki kiszonesiekany koperek1 cebula ziele angielskieliść laurowysól, pieprzwoda z kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotującego się wywaru dodajmy warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty II 197

Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda

Kuchnia domowa Ani
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 161

gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą do dań z kapusty, dorzucamy siekaną zieleninkę: pietruszkę i koperek i chwilkę całość gotujemy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka wieprzowa 195

miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka z rosołu 218

pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą).Składniki:mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek1 papryka1 duża cebula20 dag pieczareksól, pieprzsiekana pietruszka lub seler1 niepełna szklanka wody1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.2. Dodać

Kuchnia domowa Ani
Pieczarki faszerowane 199

pokroić w drobną kosteczkę.3. Nóżki z pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kebabczeta 162

cebulka2 łyżki siekanej natki pietruszki1/4 szklanki wody1/2 łyżki solipieprzmielona ostra paprykapieprz cayennecząberolejSposób wykonania:1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować

Kuchnia domowa Ani
Udka po francusku 162

francuskiej dijon3-4 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół pęczka natki pietruszkisólsłodka paprykaSposób wykonania:1. Mięso myjemy i osuszamy.2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej

Kuchnia domowa Ani
Surówka z włoskiej kapusty 159

octu jabłkowegoodrobina soku z cytrynyodrobina cukruewentualnie sólSposób wykonania:1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.2. Składniki sosu mieszamy.3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 230

pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,1 łyżeczka brązowego cukru,oliwa,sól i pieprz do smaku,cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól

SzczyptaSmaQ
Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa 179

Pyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu

My Culinary Art
placuszki z cukinii - kolokithokeftedes 144

odstawić na sicie  na 30 min aby puściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka  - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu. Można

Stare Gary