pietruszka - 3495 przepisów (strona:110/233)

Gnocchi 227

posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi  z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 209

możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane na twardo, marchewka, szpinak, natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc bez użycia mąki – nie jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego uzupełnieniem dla osób na diecie bezglutenowej. Mam nadzieję, że będą

mojewypiekiinietylko
Krewetki maślano czosnkowe 180

himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą różowego koloru (ok. 5  minut). Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem (można kolendrą lub natką pietruszki). Podajemy ze świeżą bagietką lub – z czym, kto lubi.Krewetki maślano czosnkowe, to danie dla smakoszy. Minimalna ilość składników, a maksymalna – doznań smakowych. W zasadzie, moim zdaniem, krewetki  to danie

mojewypiekiinietylko
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 186

zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej- duża szczypta czarnego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki

Smaczne Zdrowe
Przystawka - muchomorki z pomidorów i jajek. 167

Jajka obrać odciąć od spodu kawałek tak, by można był je postawić. Wydrążone pomidory lekko wysmarować majonezem od środka . Nakładać na jajka, dekorować majonezem w postaci małych kropek. Liście pietruszki rozłożyć na półmisku. Na to ułożyć muchomorki. Można wykonać inne dekoracje według własnych pomysłów.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 250

Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku 893

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
Zielona zupa z pieczoną gęsią 203

smaku solą i pieprzem, zagotować. Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych warzyw i pieczonej gęsi. Można też posypać natką pietruszki lub świeżymi ziołami.Smacznego

SzczyptaSmaQ
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 150

dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny".5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku./Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy. /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA

Wypisz Wymaluj
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 168

oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone (po garści)- pestki dyni, słonecznik. siemię lniane,- ser żółty 4 plastry- chili, pietruszka, czosnek.Wykonanie:Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z domową mieszanką suszonych warzyw, olejem lub oliwą i Serkiem Kremowym Arla Apetina TAPAS  oraz z oliwkami. Dosypujemy uprażone z przyprawami pestki

Wypisz Wymaluj
Omlet pieczony z tarte Czaniecki 173

tarte Czaniecki ugotowane-jaja-mozarella-seler naciowy-ser żółty-bazylia-oregano-pomidory suszone z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim SkworcuJaja zmiksuj z selerem naciowym, jeśli nie masz, może być natka pietruszki, posól do smaku. Masę jajeczną wlej do ugotowanego makaronu Czaniecki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię i dodaj trochę masła.Wylej masę i usmaż szybko omlet ale tylko po jednej stronie.Zsu

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety rybne 177

rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej marchewki i pietruszki. Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku biesiadnika :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: około 40 minutSkładniki:800g filetu rybnego (może być mrożony

Kolizje Smaków
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 181

Czas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód "1/4 łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 181

Czas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód "1/4 łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową

Buniabaje w kuchni