zupę gyros. Podobnie jak poprzednie dania, zupę gyros zawdzięcza swój oryginalny i niepowtarzalny smak przyprawie o tej samej nazwie. Ja do przygotowania tej smacznej zupy wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale możecie go zastąpić mięsem wieprzowym (np. chudą łopatką lub mięsem z szynki). Natomiast pozostałe składniki są prawie takie same, z których przygotowujemy sałatkę. Moja zupa gyros jest wzbogacona(...)łagodniejsze smaki to możecie ją pominąć. Nam zupa gyros bardzo smakowała, a podałam ją z grzankami z pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę gyros: 350 g filetu z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek kawałek papryczki chili 200 ml słodkiej śmietanki 30% 2 szklanki wody
Danka Pichciananasa- to był strzał w dziesiątkę! Podany z aromatycznym ryżem z awokado podbił serca wszystkich gości. AROMATYCZNY KURCZAK PIECZONY Z ANANASEM I RYŻ Z AWOKADO Składniki: KURCZAK: 4 piersi z kurczaka, pozbawione chrząstek, żyłek i tłuszczu sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz Cayenne (CHILI) 2 cebule pół świeżego(...)ananasa ziarna sezamu oliwa czosnkowa RYŻ Z AWOKADO: ryż biały, ok. 2 szklanek 1 awokado 3 łyżki soku z cytryny sól kmin rzymski, 1 łyżeczka 1 łyżka kurkumy Przygotowanie: KURCZAK: Piersi pokrój na mniejsze części, delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i CHILI z obu stron. Cebule posiekaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oliwy
Gotowanie to kochanieprostych i łatwo dostępnych składników. Kiełbasy Morlińskie w tym daniu sprawdzą się znakomicie. Składniki na 3-4porcje/ 30 dag kolorowych muszli conchiglioni 30 dag kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka 40 dag świeżych pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta(...)Sposób przygotowania: Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały. Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki. Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem
Wanilia i Kardamonrabarbaru 2 pęczki dymki 2 łyżki oleju 100 g rodzynków 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki z tapioki 400 g filetów z piersi kurczaka 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm. Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut(...)pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł. Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około
R'n'G Kitchenpół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/4 łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda, na farsz: - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 100 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii(...)Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - ok. 150 g dyni, - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli(...)Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do pęczotta z dynią dodajemy usmażonego kurczaka. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/3 małej główki młodej kapusty (ok. 200 g), - 1/2 mniejszej cukinii (ok. 112 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy(...)oleju. 2. Do cebuli dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso(...)masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy
Podróż w kulinariasię z wami przepisem na zupę tajską. Taką zupę tajską jadła w restauracji moja córka i zaproponowała, aby ugotować ją w domu. Do przygotowania zupy tajskiej wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale można też ją zrobić z krewetkami. Rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna zupa tajska zachwyci swoim smakiem miłośników kuchni orientalnej i nie tylko. Ostrość tej zupy możemy dostosować do własnych(...)pasta curry. Zupa tajska jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę tajską: 300 g filetu z piersi kurczaka 100 g makaronu Mie 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 200 ml mleczka kokosowego 150 g pieczarek 1 marchew 1 średniej wielkości cebula 1 czerwona papryka kawałek papryczki chili
Danka Pichcioraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam(...)jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis. Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści botwiny 250 gram piersi kurczaka mielonej 250 gram ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, majeranek 1 jajko 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Mango PapajaSkładniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie? Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :) Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - duża łyżka przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka: - 1 papryczka chili - 1 papryczka(...)ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin. Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie
Sajkofanka smakuSkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 średnia cebula; Puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (waga netto wraz z syropem - 565 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 1 czubata łyżka curry; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki chili w proszku; 1/2 szklanki zimnej wody; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)śmietany 18 %; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć słodką papryką w proszku (1/2 łyżeczki), szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na rozgrzany na patelni olej
Gospodyni Miejska