mięsa zarówno na ciepło jak i na zimno. Szpinak w połączeniu z kalafiorem stworzyły ciekawe połączenie smakowe. Dodatek stanowi ciągnący i spajający całość żółty ser. Polecam! 2 filety z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżka masła 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 7 różyczek kalafiora 1 szklanka startego żółtego(...)praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu, aż ze szpinaku odparuje woda. Na końcu wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Doprawiamy je przyprawą do mięsa, solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Rozkładamy je na desce w kształt prostokąta. Na mięsie rozkładamy kalafior
VioletoweKucharzenieorzechowy gdzie orzechy maja formę pudru. Sos ma piękny karmelowy kolor. Mięso ma delikatny posmak słodkości dzięki gruszce, ale przewagę ma wyrazisty ser gorgonzola. Roladki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola(...)Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Ser gorgonzola kroimy w plastry. Na każdym płacie mięsa układamy startą gruszkę
VioletoweKucharzenieznikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki(...)odciskamy. Cebulę i czosnek smażymy na 2 łyżkach oliwy, na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zmiękną i zrobią się szkliste. Często mieszamy. Nie rumienimy. Lekko studzimy. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon i ewentualnych kostek. Kroimy na kawałki i razem z podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką mielimy w maszynce
cool and mintydzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych miasteczek. To nic! Postanowiłam trochę spolszczyć tą zupę i wyszło świetnie. W każdym razie każdy był zadowolony efektem :) Składniki: 1 pierś kurczaka 1 puszka pomidorów 1 trawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 czubata łyżka pasta(...)puszka mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Wszystkie produkty znajdziecie tutaj taniej Przygotowanie: Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka. Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli
Niezły MłynekSzpinak, ser feta, piersi z kurczaka, oliwki, czosnek, wszystko zawinięte w naleśniku, oblane sosem beszamelowym i oprószone serem. Zestaw, któremu trudno się oprzeć :-) Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto. Takie naleśniki jadłam ostatni raz lata temu w restauracji Fanaberia i nigdy nie miałam ich dosyć. Danie jest na prawdę dobre, bo nawet mój mąż, który nie jest zwolennikiem szpinaku(...)osób. SKŁADNIKI Na naleśniki 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju Na farsz 2 piersi z kurczaka 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego 2-3 łyżki oliwek zielonych 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2-3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz
Passions hobbies lifezalewy robi się praktycznie sam. Wystarczy dodać jakąś surówkę lub ulubione ogórki i mamy gotowy obiad! 150 g brązowego ryżu 2 cebule 100 g pieczarek 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ostrego sera radamer Sos: 100 g masła 6 łyżek pikantnego keczupu 1 ¾ szklanki wody Sól Pieprz 4 ząbki czosnku(...)papryka Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Na dnie wysypujemy suchy ryż. Następnie rozkładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Na każdym płacie układamy plasterki żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon
VioletoweKucharzeniewykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI:1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy1 słoik ogórków konserwowych1/2 słoika papryki konserwowejmała główki sałaty lodowej3-4 łyż keczupu3-4 łyż majonezu15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzchPierś kurczaka pokroić
Kto ugości moich gości?Składniki: 1 brokuł, 250 g makaronu świder, 400 ml kremówki, 2 piersi kurczaka, 100 g fety, 50 g brie, 30 g goudy, 1 ząbek czosnku, sól morska, pieprz czarny, papryka słodka. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy
Aga w kuchniNuggetsy z piersi kurczaka zrobiłam pierwszy raz, ale od razu bardzo nam zasmakowały. Są fajnym pomysłem na obiad, kolację, czy przekąskę, nawet taką imprezową, bo to małe kawałki, które łatwo wziąć i schrupać. Ponadto podoba mi się, że są pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim tłuszczu, zawsze to trochę zdrowiej. Podałam je z sosem czosnkowym własnej roboty(...)frytkami, więc mieliśmy taki domowy, weekendowy fast food :) Składniki na 2-3 porcje: (Inspiracja: "Przepisy czytelników" Nr 10/2016) ok. 500 g piersi z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki sosu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz 3 pełne szklanki płatków kukurydzianych typu Corn Flakes Mięso umyć, dokładnie wytrzeć
Simply Foodcudownie przelać na talerze uczucia i uwielbiać robić to co się robi. Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-) 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula ½ czerwonej papryki ¼ korzenia selera 2 ząbki czosnku 70 g soczewicy 1,5 szklanki wody 1 Łodyga lubczyku 1 łodyga natki selera (świeżej) 2 łyżki natki(...)pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Szczypta chilli Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy do miękkości na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na średnich oczkach korzeń selera. Następnie dokładamy pokrojone mięso. Wszystko mieszamy, przesmażamy. Wlewamy wodę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk. Doprawiamy
VioletoweKucharzenie130g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy(...)Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachProsta. Smaczna. Szybka. Rozgrzewająca. Składniki: puszka pomidorów (400g, badajcie skład czy nie ma dodatku cukru) pierś kurczaka garść suszonych warzyw Skworcu 20g kaszy jaglanej sól, pieprz, curry, kurkuma, ostra papryka wg. smaku natka pietruszki (przed podaniem) Sposób przygotowania: W około litrze wody gotujemy kurczaka z suszonymi warzywami (wybierając w między czasie powstałą do góry pianę) kiedy kurczak się ugotuje(...)przyprawy według smaku i dusimy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze przez 20 minut całość zupy blendujemy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka przed podaniem obsypujemy hojnie posiekaną natką pietruszki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 2 woreczki ryżu, 100 g migdałów, 2 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki miodu Miody Wileńskich, 1 jajko, kurkuma, sól, pieprz, sałatka z patisonów Orzech, dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku
Aga w kuchniKREWETKAMI ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM JEST: – Pyszny i aromatyczny – W zależności od upodobań może być bardziej lub mniej pikantny – Szybki w przygotowaniu – Genialny do łączenia z różnymi warzywami – Zdrowy ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Makaron ryżowy 5 mm – 100g – Pierś kurczaka pojedyncza – około 200g – Papryka zielona – Papryka zielona chili / opcjonalnie(...)łyżki oliwy i wrzuć czosnek, szalotkę i po chwili paprykę. 6. Przesmażaj około 5 minut, po tym czasie przesuń wszystko na jedną stronę patelni, a na drugą stronę dodaj pierś kurczaka pokrojoną w plasterki. Czyli najpierw na pół wzdłuż a potem na plasterki. 7. Przesmażaj kurczaka aż się zrobi biały, kiedy będzie już gotowy całość zamieszaj. Dodaj namoczony makaron, oraz
globuskulinarny