suszonym pomidorom wiec je wcisnęłam do środka :) Wszystko wyszło rewelacja. A już w połączeniu z zapiekanymi brokułami z tego przepisu po prostu pyszny lekki obiad. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100-150 g gorgonzoli 6-8 suszonych pomidorów (w zależności od wielkości) 2 łyżki oliwy z zalewy od suszonych pomidorów Piersi z kurczaka nacinamy w taki sposób żeby(...)powstała nam kieszonka. Do kieszonek wkładamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Gotowe piersi obkładamy dokładnie szynką szchwardzwaldzką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną od spodu) i pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15-20 min zdejmujemy folię włączamy termoobieg i pieczemy aż szynka będzie lekko
Piekielna Kuchnia PatiCzasem zrobiłoby się na obiad coś nowego, ale nie ma się pomysłu. Często na stole goszczą te same dania: schabowy, mielone, spaghetti, rosół itp.... Może zrobicie siekane kotlety z piersi kurczaka? Proste, szybkie do zrobienia, a zawsze jakaś nowa forma obiadu :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 200 g brokuła, 2 garście startego żółtego sera, kawałek kiełbasy z orzechami Tradycyjne Jadło(...)łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Przygotowanie: Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Następnie kroimy go w małe różyczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kiełbaskę. Dosypujemy starty żółty ser. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, majonez, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką na patelnię, nadając
Aga w kuchniSkładniki: makaron 200 gram/kolorowy, pierś z kurczaka 1 podwójna, pieczarki 10 średnie, por 1 średni, olej rzepakowy 6 łyżek, serek śmietankowy 125 gram, ser żółty 150 gram, śmietana kremówka 100 gram, mleko niesłodzone skondensowane 100 ml, jajka 2 sztuki "XL", przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron kolorowy ugotować(...)dente", piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą do drobiu i na oleju usmażyć, ser "morski" lub inny rozdrobnić w rozdrabniaczu lub utrzeć na tarce i wymieszać razem z kremówką, mlekiem, serkiem, jajkami w naczyniu żaroodpornym na przemian układać porcje makaronu, pokrojone pieczarki z porą, piersi, masę serową i tak do wyczerpania składników piec w 200 C około 40 minut, kroić
W Mojej Kuchni Lubiępiersi kurczaka*, skórka otarta z 1 pomarańczy, 150 ml soku z pomarańczy, 1 cm kawałek świeżego imbiru, 3 gałązki tymianku, sól, torebka foliowa do pieczenia, Z piersi kurczaka zdjąć skórkę, oprószyć solą. Zetrzeć imbir, wymieszać ze skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Do torebki do pieczenia wlać sok z pomarańczy, włożyć gałązki tymianku, piersi kurczaka, zamknąć torebkę i porządnie zamieszać
królestwo garówDrobiowe roladki z boczkiem i daktylami Składniki: 3 piersi z kurczaka 6 plasterków boczku 6 daktyli bez pestek sól pieprz koperek Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i rozbiłam, aby uzyskać cienkie płaty mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem i koperkiem. Na każdej piersi z kurczaka ułożyłam po 2 plasterki boczki i po 2 daktyle. Roladki zawinęłam. Wszystkie roladki owinęłam folią aluminiową
nietadietaKurczak zapiekany w sosie pomidorowym z warzywami Składniki: 4 piersi z kurczaka oliwa z oliwek puszka pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka natka selera (gruba część) kawałek pora 50 ml wody sól pieprz kajeński Piersi pokroiłam na połówki, doprawiłam solą i pieprzem kajeńskim, a następnie zawinęłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki(...)cebulę, czosnek i por, podsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem z brązowego ryżu
nietadietaRoladki z piersi kurczaka to bardzo fajny obiadek. Można je nadziać różnymi składnikami i podać z różnymi dodatkami. Na blogu jest kilka propozycji na takie zawijaski. Akurat miałam pod ręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 300 g pieczarek masło do smażenia pieczarek sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej(...)smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podsmażyć na maśle aby odparowały wodę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie każdy płat rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą wtedy mięso ładnie zachowa swój kształt. Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć przesmażone
Monia miesza i gotujeDziś szybka zapiekanka z kapustą włoską i krajanką warzywną z Winiar Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - ½ główki kapusty włoskiej - 300 g makaronu świderki - 1 krajanka warzywna Winiary - 200 ml sosu pomidorowego - 150 g żółtej mozzarelli - olej - pieprz - papryka pikantna - oregano - sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka(...)razem dusimy. Kapustę włoską szatkujemy, dodajemy do piersi z kurczaka. Wlewamy 250 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al. dente. Do warzyw wlewamy krajankę warzywną i sos pomidorowy, po 3 minutach dodajemy makaron, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Część mozzarelli wsypujemy do zapiekanki i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
Kulinarne życieSkładniki: 1 pierś z indyka 250 g pieczarek 250 g sera ricotta papryka ostra mielona, sól, pieprz Pierś z indyka płuczemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem (grubość około 5 mm) solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda z pieczarek wyparuje dodajemy ricottę, posypujemy(...)papryką i dokładnie ze sobą mieszamy ściągamy z ognia i przekładamy farsz na piersi z indyka - zawijamy (można związać nitką żeby nam się nie rozpadły). Przekładamy Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami/sałatką z pomidorów i ogórków. Smacznego
Moje-pitraszeniebardzo smaczna. I tak mam, a raczej miałam półmisek zieleniny z mięsem. Może i Wy się skusicie na taką sałatkę. Polecam! Składniki\ 1 sałata 3 jajka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 tortilla 6 pomidorków koktajlowych 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju tymianek sól pieprz Dressing 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka(...)soku z cytryny sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do połączenia się Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pierś na rumiany kolor z dwóch stron. Odłożyć, aby odpoczęła, a nastepnie pokroić w plastry. Ułożyć na sałacie. Jajka ugotować około
O kuchni z uczuciemFajna alternatywa dla smakoszy roladek. Wariant śmietany, papryki i sera pleśniowego najbardziej mi odpowiada. Gdy tradycyjne roladki wieją nudą, koniecznie wypróbujcie ten przepis ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka kostka sera pleśniowego 1 papryka czerwona 250ml śmietany 30% opcjonalnie: mąka, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Piersi kroimy na 4 płaty.Paprykę kroimy w paski, tak samo postępujemy z serem(...)Rozbijamy pierś delikatnie i oprószamy solą i pieprzem. Następnie na brzegu mięsa układamy paprykę i ser- mięso mocno zwijamy w rulon. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gdy roladki będą zrumienione, tłuszcz odlewamy. Roladki zalewamy śmietaną, doprawiamy solą. Jeśli zostaną nam kawałki sera pleśniowego, również je wsypujemy do sosu. Dusimy na małym ogniu do zredukowania sosu
Garnkowe fanaberierozgrzewający obiad. Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 150 gram piersi kurczaka 200 gram świeżego szpinaku 1/2 litra bulionu lub rosołu sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek passaty pomidorowej natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz, szczypta kuminu, mielonej ostrej papryki, wędzonej papryki(...)pieprzu cayenne liść laurowy W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Następnie kroję pierś kurczaka w kostkę i dodaję do smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą i pieprzem i przekładam z garnka do miseczki. Do garnka natomiast dodaję pokrojoną w kostkę
Mango Papajapieczony , nie wiele gorszy smażony, no i kotlety z kurczaka, szczególnie z kruchą sałatką Gdy zaczyna brakować pomysłów to można przygotować kotlety siekane z kurczaka i różnych warzyw. Wystarczy piersi z kurczaka i blanszowane warzywa drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, usmażyć i zajadać się smacznymi kotletami. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki(...)kurczaka i cukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z kurczaka i warzyw , przepis na 12 sztuk sporych kotletów: SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, kilka różyczek blanszowanych brokułów kilka różyczek blanszowanego kalafiora kawałek gotowanej marchewki ćwiartka papryki 50 ml mleka, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 2 szt jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekana natka pietruszki sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspaniały obiad lub na przyjęcie urodzinowe albo na święta Składniki • 3 piersi z kurczaka małe • 1 brokuł • 1 jako • 150 g sera żółtego • 2 łyżki tartej bułki • sól • pieprz • 1 łyżeczka masła • olej do smażenia 1. Piersi z kurczaka przyprawić solą pieprzem odłożyć na kilka godzin do lodówki 2. Brokuł podzielić na różyczki ugotować w posolonej wodzie,odcedzić(...)wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone włożyć na 10 minut do piekarnika
W królestwie smaków Beaty