farsz: 600 g kurek, 200 g piersi perliczki bez skóry (może być kurczaka), 2 cebule, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, sól, pieprz ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Piersi umyć, włożyć do wrzącej wody, przykryć, odstawić. Kurki (pieprznik jadalny) oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać(...)moczyć w wodzie). Resztę pokroić niezbyt drobno. Cebule pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać pokrojone kurki, łyżeczkę posiekanego tymianku i smażyć aż płyn odparuje. Wyjąć z wody piersi drobiowe, pokroić w cienkie paski, w poprzek włókien, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do kurek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać
królestwo garówWarto w kuchni eksperymentować :) Składniki: 0,5 sałaty lodowej ogórek 1 szt. pomidor 2 szt. ser feta pół kostki (ok 130 g) pół cebuli czerwonej papryka 1 szt. pierś z kurczaka 1 szt. placki tortilli 8-10 szt. sól i pieprz jajka 2 szt. bułka tarta olej (u mnie kokosowy) sos czosnkowy: jogurt naturalny 400 g majonez(...)łyżka vegeta pieprz koperek czosnek (u mnie granulowany) Najpierw robię sos. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam do lodówki. Później kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę
Kuchnia VikiSoczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła(...)solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Pierś indyczą faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz
Pyry na Gazpokaże Wam sałatkę, która jest prosta w przygotowaniu, zdrowa, świetnie nadaje się dla osób które chcą zgubić parę kilogramów ale przede wszystkim jest przepyszna! Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli pół sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta(...)początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę, wtedy wszystkie składniki się ''przegryzą'' i sos jest smaczniejszy). Gdy sos gotowy, kroję pierś z kurczaka jak na kotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później moczę w jajku znów
Kuchnia VikiSkładniki: - 200g kaszy jaglanej - 4 małe cukinie - podwójna pierś z kurczaka - cebula - 2 pomidory - 350g przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, chili, oregano - oliwa - żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinie należy przekroić na pół i wydrążyć środek. Następnie solimy, pieprzymy i olejem smarujemy dokładnie środek cukinii. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez 18min(...)Gotujemy kaszę jaglaną według zaleceń na opakowaniu. 3 .Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i curry. 4 .Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. 5. Następnie dodajmy miąższ i jednego pokrojonego pomidora w kostkę. Wszystko podsmażamy. 6. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kaszę jaglaną
Coś z niczegoPyszna potrawka z piersi kurczaka, warzyw i kuskusa. Szybko, smacznie i zdrowo. Polecam na obiad, jest to potrawa jednogarnkowa, więc robi się ją szybko i sprawnie;) Zasmakuje każdemu :) 1 pierś z kurczaka 1 cebula 4 ząbki czosnku mrożonka ( brokuł, marchew, kalafior) w sezonie warzywa świeże mieszanka przypraw Deluxe z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn(...)cebula granulowana, sól) kupicie w sieci sklepów KLIK sól zioła prowansalskie 1-2 ryzki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 2 łyżki kuskusa olej Umytą i osuszoną pierś, kroję na kawałkami, obsmażam razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem na oleju, doprawiam. Duszę jakieś 10 minut, po czym dodaję warzywa. Chwilkę mieszam i podlewam gorącą wodą. Danie gotuję
Takie tam pichceniefont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Mix sałat z pieczonym kurczakiem i prażonym słonecznikiem Składniki: 1 opakowanie mix-u sałat 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli w zalewie 10 pomidorków koktajlowych 50 g ziaren słonecznika 2-3 łyżki płatków migdałów(niekoniecznie) 1 opakowanie sosu greckiego/winegret 3-4 łyżeczki przyprawy(...)gyrosa Sposób wykonania: Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy. Następnie posypujemy przyprawą do gyrosa i pieczemy w tem. 180 st. około 30-35min. Studzimy. Liście sałat dokładnie płuczemy i wkładamy do miski. Na to układamy po przekrajane na pół kulki mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w plastry i również układamy na sałacie. Przygotowujemy sos zgodnie
Smaki Nataliinagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki(...)kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy
My Chcemy JeśćDzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki: 1 pierś kurczaka oliwa do smarowania sól i pieprz odrobina czerwonej słodkiej papryki w proszku 0,5 cukinii 0,5 małej czerwonej papryki garść rukoli serek typu Philadelphia do smarowania(...)małej czerwonej cebuli wykałaczki do spięcia dodatkowo grillowany ser halloumi Przygotowanie: Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką. Cukinię pokrój w długie i cienkie plastry, następnie je grilluj z obu stron po 1-2 minuty. Na doprawioną pierś kurczaka ułóż po 2 plastry cukinii
Niezły Młynekbył zachwycony, ale to jakoś znieśliśmy i jego porcję przechwyciliśmy. Sprawdźcie sami czy warto. Kompozycja trochę podobna do poprzedniej - jednak tym razem zamiast wołowiny trafiła się upieczona przez Teściową pierś z kaczki. Składniki wypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść(...)pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś z kaczki została zamarynowana i upieczona przez Teściową, więc największa robota i sztuka mnie ominęła i nie śmiem się mądrzyć jak to było. W każdym razie mięsko, mimo, że nie różowe było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało
Kuchnia po mojemuPierś z kurczaka jest bardzo prosta do przygotowania, ale z czasem nie mamy już pomysłu jak ją przyprawić by nasz obiad nie był taki jak zawsze. Proponuję filet z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z miodem. Mięso z takiej marynaty po usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne. Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków . Składniki(...)osób) podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) marynata: 5 - 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego dodatkowo: 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Kuchcik gotujesałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros(...)zgrillować (można również usmażyć na patelni grillowej lub upiec). Wystudzone piersi pokroić w niedużą kostkę. Bekon również zgrillować, wystudzić i pokroić na nieduże kawałki. Seler i kukurydzę dokładnie odcedzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananas i białą część pora drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dnie szklanej salaterki położyć warstwę majonezu
kuchnia doskiDzisiaj pomysł na pierś z kurczaka nadzianą botwinką i serem. Przyznam że robiłam je pierwszy raz i od razu wszystkim zasmakowały. Jeżeli lubicie botwinkę tak jak ja to polecam ten przepis(...)SKŁADNIKI : 2 pojedyncze piersi z kurczaka pęczek botwinki kilka plastrów sera gouda Mońki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do podpieczenia wykałaczki
Kulinarne Fantazje Marioliskładnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki(...)kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy
My Chcemy Jeśćinne produkty pochodzenia zwierzęcego? To podstawowa kwestia, która wpływa na cały jadłospis. Jeśli jesteś mięsożerny/a tak jak ja, to w Twoim domu zawsze powinna znaleźć się zamrożona pierś z kurczaka, mięso mielone i jajka. Te 3 produkty sprawiają, że zrobienie obiadu staje się bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki(...)podstawowy sos pomidorowy. :) 3. Czy trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć
Cooking Monster