Zapraszam na szybki i tani obiad, nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą. Bardzo lubię roladki z filetów z piersi kurczaka nadziewane pysznym farszem. Polecam smażony szpinak z fetą. Nadziewane roladki są mięciutkie i soczyste. Przed usmażeniem wyglądały jak mumie, bo owinęłam je cienkimi plastrami boczku. Boczek podkreśla smak kurczaka. Poza tym tłuszcz z niego wytopiony nawilża mięso, które(...)Kurek nie nazbierałam ale ususzyłam trochę kozaków i prawdziwków. Lubicie nadziewane roladki z kurczaka? Polecam również przepis na roladki w sosie . Roladki z mięsa kurczaka to zazwyczaj filet z piersi ale równie dobrze można je przyrządzić z odfiletowanych udek . Nadziewane roladki z kurczaka Składniki: na 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka 400 g szpinaku, mrożonego 100 g feta
codojedzenianajbliższych. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, jakie każdy z Was ma lub od tej pory będzie miał w swojej lodówce! Do przygotowania dania niezbędne są Wam pszenne tortille, pierś kurczaka, awokado oraz ogórki korniszony z chili od Krakusa. Ich #unikalnysmak da Wam gwarancję, iż ta przekąska zasmakuje każdemu, a chrupkość nada niepowtarzalną strukturę delikatnym roladkom z tortilli. Tak niewiele(...)ogórków korniszonów z chili Krakus 2- 3 tortille pszenne 4-5 łyżek ajwaru (pasta z pieczonej papryki) 300 gram piersi kurczaka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka do zamarynowania kurczaka ½ papryki czerwonej
Mango Papajasałat, co kto lubi) 10 pomidorów koktajlowych 10 pomidorów suszonych mozarella (u mnie małe kulki przekrojone na pół) garść słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego uprażonego na patelni pierś z kurczaka ziele angielskie, pieprz w kulkach, liście laurowe zioła prowansalskie bazylia koperek pietruszka dodatkowo na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy, u mnie Develey szczypta: soli, pieprzu(...)cukru, bazylii, oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w kulkach, liści laurowych, odrobiny ziół prowansalskich i bazylii. Czas gotowania to ok 30-40 minut, w zależności od wielkości mięsa. Do miski wrzucić roszponkę, pokrojone w ćwiartki pomidory
TrufelkowoNiedawno zostałam jedną z piętnastu testerek nowej folii spożywczej Easy Jana Niezbędnego. Postanowiłam przygotować roladki. Wybrałam piersi z kurczaka, brzoskwinie i mozarellę. Wyszło przepysznie - idealnie na ciepło do obiadu, jak również na zimno na kolację. Od teraz to chyba jedna z moich ulubionych metod podawania mięsa :). Składniki na roladki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 połówki brzoskwiń z puszki(...)gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 15 minut. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze ok 5 minut. Pierś z kurczaka podzielić na dwie pojedyncze, każdą ubić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić każdą stronę solą i pieprzem, przełożyć ostrożnie na folię spożywczą, na mięso rozłożyć pokrojone w kostkę
Trufelkowodługie. W tym daniu połączyłam lekkiego indyka i aromatyczne grzyby leśne. Sos wyszedł bardzo delikatny i bardzo smakował w połączeniu z makaronem. Polecam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 300 g piersi z indyka 300 g grzybów leśnych 150 ml śmietanki 18% 400 g makaronu Lubella Wstążki długie 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy i podgotowujemy(...)wodzie przez ok. 5 min. Następnie przelewamy przez sitko i studzimy. Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki (na 1 porcję) - 150 g piersi z kurczaka, - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - por (ok. 119 g), - 100 g kurek, - pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, szczypcie soli(...)Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Kasza bulgur z kurczakiem, kurkami i porem jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - białko (pochodzące z piersi kurczaka), które pełni funkcje budulcowe. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 550 g Energia: 497 ,1 kcal Białko: 43 ,8 g Tłuszcze: 13,9 g Węglowodany: 56 ,9 g Błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpyszne i pożywne danie, które idealnie nadaje się na ciepły lunch lub kolację. Jeżeli lubicie tortillę z kurczakiem ze słynnej sieciówki, polecam ją zrobić samemu w domu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 sałata lodowa 1 pomidor 1 ogórek świeży 1 cebula Sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 op. placków tortilla 250 ml jogurtu greckiego 2 łyżki(...)majonezu 3 ząbki czosnku Posiekany koperek Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Mięso pozostawiamy na ok. 30 min w lodówce, żeby smaki się połączyły. W tym czasie możemy przygotować sos czosnkowy. Do miski dodajemy jogurt, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zamarynowaną
CookMagnapisać. Dużo nauki przede mną , nauczyć się żeby moje wpisy i dania były dla Was ciekawe i smaczne . Trzymajcie za mnie kciuki :) Buziaaaki :* Składniki : Podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek selera sól, pieprz, vegeta ( opcjonalnie ) łyżka oleju śmietana 12% 1 łyżka mąki woreczek ugotowanego ryżu Przygotowanie : Pierś z kurczaka płuczę i osuszam . Następnie kroję(...)niewielką kostkę . Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięsko, przyprawiam solą i pieprzem . Wstawiam wodę na ryż :) . Gdy pierś się podsmaża, obieram marchewki i selera, płuczę i trę na tarce o dużych oczkach . Mięsko się lekko zarumieniło , zalewam 1 i 1/2 szklanki wody, wrzucam startą marchewkę i seler. Duszę ok 15 min na wolnym ogniu . Do szklanki wlewam
Domowa Kuchnia u Mamyzimno, typowa jesień . A ja dzisiaj mam słaby dzień , ogólnego lenia i drażliwość na otoczenie :( Więc zrobiłam tak na szybko siekane placuszki z warzywami :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli 5 małych pieczarek 2 jajka 2 łyżki mąki Vegeta, pieprz Natka pietruszki Szczypta bazylii Olej Przygotowanie: Pierś, paprykę, cebulę kroję w drobną kostkę(...)pietruszki siekam . Wszystkie te składniki wrzucam do misy, dodaję dwa jajka, przyprawiam Vegetą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie do piersi i warzyw dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki z każdej strony na wolnym ogniu, aż się zarumienią. Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyKiedy masz ochotę na kurczaka, ale szukasz czegoś innego niż zwykle... Składniki na zapiekane piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami (4 porcje): dwie podwójne piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z ziołami 8- 12 plasterków oscypka sól pieprz papryka (opcjonalnie) Kurczaka umyć, oczyścić i ponacinać tak, aby powstały kieszonki. Przyprawić solą oraz pieprzem lub też papryką. Suszone pomidory(...)temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nałożyć plastry sera i piec dalej około 5 minut do rozpuszczenia. Teraz zauważyłam w podobnym przepisie, że zamiast robić kieszonkę można pierś po prostu ponacinać na ukos, a pomidorów praktycznie nie trzeba kroić tylko powsadzać całe lub połówki. Też ciekawy pomysł
Karola gotujeFilet z kurczaka sam w sobie zawsze wydaje mi się zbyt suchy, dlatego też owinęłam go aromatyczną szynką parmeńską. A w środku ostra niespodzianka. Składniki : Pojedyncza pierś z kurczaka przecięta na pół wzdłuż Serek śmietankowy Ostre, świeże papryczki 4 plastry szynki parmeńskiej Przygotowanie : Przeciętą wzdłuż pierś rozbiłam tłuczkiem, posmarowałam serkiem śmietankowym , położyłam na nieco poszatkowane ostre papryczki, pierś przełożyłam
Oka w rosole czyli KaFka gotujePyszny i sycący gulasz z piersi indyka z fasolą Jaś oraz warzywami, doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą ale również możemy podać go z samym pieczywem. Zbliżają się jesienne dni więc coraz częściej mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta(...)cebula 1 puszka fasoli Jaś Jamar 500 ml. przecieru pomidorowego Jamar Olej do smażenia Sól, pieprz Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu
Bajeczna KuchniaPyszne i soczyste kotleciki z kurczaka, które swoją soczystość zawdzięczają masłu. Odmiana od tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. 2 piersi z kurczaka trochę ponad pół kostki masła (zimnego) pokrojonego na słupki o szerokości około 1 cm masło roślinne lub klarowane do smażenia papryka słodka i ostra sól jajko i bułka tarta na panierkę 2 piersi delikatnie rozkrój na pół
cukrem pudrem posypanemnie naszła ochota na domowy pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu "Domowy pasztet" Tradismak . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 400 g wątroby drobiowej * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * połowa pora * kilka ziarenek ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * sól i pieprz do smaku(...)łyżeczka przyprawy do pasztetu * 1 łyżeczka przyprawy Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną
Zrób to smacznieróżnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką wartość odżywczą i stosunkowo niską kaloryczność. Pierś indyka jest najchudszym mięsem, źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. 100g mięsa indnyka zawiera ok. 29g białka. Dla porównania – 100g pierś kurczaka zawiera ok. 20g białka(...)gramowy kotlet z piersi indyka to zaledwie 160 kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu. Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pyszne pulpeciki z płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym. Dania Danie główne Kuchnia Polska Porcje 4 osoby
lysygotuje.pl