pierś - 15998 przepisów (strona:139/1067)

Siekane kotlety z brokułem i serem 136

Siekane kotlety to coś w rodzaju mięsnych placuszków, które świetnie sprawdzą się do obiadu, czy nawet sałatki. Brokuł, pierś kurczaka i ser, czosnek i ziarna słonecznika smakują niesamowicie pysznie. Kto wie? Może to być nawet uroczysty obiad? :) Potrzebujemy: podwójną pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 ząbek czosnku 4 serki wędzonych łagodnych Wyroby Naturalne 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie drobno siekamy. Serki kroimy w małą kosteczkę, a czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko mieszamy z jajkiem, mąką, ziarnami słonecznika doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy po łyżce masy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obydwu stron na rumiano

MamaOskarka
Szybki i prosty kurczak z kukurydzą 190

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą, waga 340 g); 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić(...)kuskus) czy pieczywem. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem z ud kurczaka (bez skóry i kości), a także mięsem mielonym. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Makaron z kurczakiem i groszkiem 135

groszkiem, którego do tej pory nie cierpiałam, przynajmniej cały czas miałam w głowie jakiś hamulec z nim związany. W tym wydaniu groszek idealnie komponuje się z delikatnym sosem z piersią z kurczaka oraz makaronem. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 350 ml bulionu warzywnego 1 puszka groszku konserwowego 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka mąki pszennej 500 g makaronu typu zwijka Makarony Babuni Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do kurczaka dodajemy również pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po 10 minutach dodajemy do naszego sosu groszek i gotujemy całość około 5 minut. Na koniec doprawiamy i zagęszczamy mąką

MamaOskarka
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą 267

smakuje rewelacyjnie, dlatego poniżej przedstawiam przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą.   Składniki na 2 porcje: 80g Rukoli 1 buraczek czerwony średniej wielkości 1 pojedyncza pierś z kurczaka około 300g 40g orzechów włoskich (jedna garść) 80 – 100g sera typu feta Oliwa z oliwek Sól Przyprawa gyros sos: 4 łyżki oliwy 2-3 łyżki soku(...)skórki, skrapiamy oliwą, lekko oprószamy solą, następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Gdy ostygnie kroimy buraka w ćwierć plasterki. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błon, następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną pierś umieszczamy w misce, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, oprószamy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy, po czym wkładamy na co najmniej

Księga-Smaku
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 224

stolnicę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować, nałożyć dodatki i piec zgodnie z przepisem. Udka z kurczaka można zastąpić 2 filetami z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 500 g). W tym przypadku, do naczynia żaroodpornego, wlać część sosu bbq. Włożyć przyprawione solą i pieprzem piersi. Zalać pozostałym sosem bbq, tak aby całe(...)piersi były pokryte sosem. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i rozszarpać mięso przy pomocy 2 widelców. Wolno pieczone mięso z kurczaka jest soczyste i aromatyczne. Ilość ząbków czosnku, jak i dodatek jalapeno do surówki, można dowolnie zmieniać

Gospodyni Miejska
SAŁATKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM 400

SKŁADNIKI: • 2 pojedyncze piersi z kurczaka • 3/4 szkl. ryżu • curry, sól i pieprz • 1 papryka • 1 puszka kukurydzy • 1 średni ogórek • 1 por (biała część) • łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy na odrobinie oliwy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, do przygotowanej miski dajemy ostygnięty ryż, piersi kurczaka, pokrojoną paprykę i ogórka, pora

KUCHNIA POLSKA
Risotto Z Piekarnika Z Pieczarkami, Brokułem I Kurczakiem 118

żaroodporne to tutaj macie link do niego :) Składniki na 2-3 osoby: 1 szkl ryżu do risotto (arborio) 3 szkl bulionu warzywnego/drobiowego 1 ząbek czosnku 1/3 główki cebuli 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka domowego warzywka  lub kupnego (można pominąć) kilka różyczek brokuła 250 g pieczarek 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz  olej/oliwa do smażenia  2 łyżeczki(...)oliwie/oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojony drobno czosnek a następnie pieczarki, solimy, pieprzymy je i krótko przesmażamy. 3. Zdejmujemy z patelki, a na tej samej patelni przesmażamy pierś pokrojoną w kostkę razem z brokułowymi drzewkami. 4. Do naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, dodajemy przesmażone pieczarki oraz pierś z brokułem.  Zalewamy to 2 szklankami gorącego bulionu. Mieszamy

Gotowanie...to proste !
mini roladki - kurczak zapiekany w boczku 433

Pełne aromatu, soczyste, a jednocześnie delikatne. Piersi z kurczaka zawinięte w wędzony boczek i zapieczone. Mini roladki doskonale nadają się na obiad czy kolację, sprawdzą się także jako przekąska na imprezę. Polecam :-) składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g cienkich plastrów wędzonego boczku sól, pieprz  olej do smażenia wykonanie: Pierś z kurczaka kroję w poprzek na niewielkie kawałki

babka w formie
Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus 226

zimno również są smaczne. Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała cebula 1/4 szkl kaszy kuskus 4 łyżki krojonej mozzarelli 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Pierś pokroić(...)ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki. Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć 1-2 minutki dodać paprykę, seler i dalej podsmażać około 5 minut. Na samym

Ala piecze i gotuje
Terrina drobiowa 164

Składniki (na małą keksówkę – 15 plastrów) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - 6 pieczarek (ok. 120 g), - 1/2 papryki (ok. 75 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g), - 250 ml śmietany 12 % (słodkiej), - jajko (ok. 50 g), - ząbek czosnku, - przyprawy: kurkuma, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)cebuli dodajemy starte na tarce pieczarki i dusimy kilka minut (aż woda całkowicie odparuje). 3. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę i podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Mięso z piersi kurczaka mielimy dwukrotnie. 5. Mielone mięso łączymy ze śmietanką, jajem, solą i pieprzem. 6. Przygotowane mięso dzielimy na 3 części: jedną część łączymy z pieczarkami, drugą część z podsmażoną papryką

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 226

odcedzony czosnek, imbir i szczypior wkładamy do środka kurczaka a następnie kurczaka formujemy i związujemy. Sprawdźcie jak to zrobić w TYM PRZEPISIE .   Układamy kurczaka w brytfance z rusztem piersiami do góry i zostawiamy na blacie na 5-6 godzin, aż skórka na mięsie całkowicie obeschnie – kurczak przestanie być błyszczący, zrobi się matowy. Skórka na piersiach powinna się widocznie napiąć(...)dajemy mu 5-6 minut odpocząć żeby soki i tłuszcz rozeszły się po mięsie. Odcinamy uda i skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w całości, uda dzielimy na pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim skwierczącym sosem z zaparzanego szczypioru, imbiru

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami. 147

pogoda fatalna. Na przekór temu na blogu kolorowa zapiekanka :) Szybkie, proste i smaczne danie. Polecam jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 250 g. sera żółtego Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny (250 g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz Czosnek(...)przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać żeby składniki się połączyły. Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. odstawić na pół godziny. Następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki ugotować i pokroić w talarki. Brokuły podzielić na różyczki wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Cebulę pokroić w pióra

Agusiowe smakołyki
Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu 136

szpinakiem na zielonym ryżu to świetna propozycja na obiad. Wystarczy dodać lekką surówkę i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu Składniki: 2 piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (u mnie rozdrobniony) 150 g sera favita 100 g ryżu 200 ml śmietanki 30% około 300 ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki oleju/smalcu/mas(...)całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Każdą z piersi delikatnie rozbijamy (tak jak na kotlety) i doprawiamy solą i pieprzem. Ser dzielimy na pół. Na każdą pierś nakładamy około 2 łyżek szpinaku, rozsmarowujemy go, układamy

PatiGotuje
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 198

trudno podać ilość soli, bo wszytko zależy od wielkości gąski. Po natarciu pastą posypujemy solą miejsca, gdzie pasty jest mniej oraz tam, gdzie są bardziej mięsne części tuszki: nogi, piersi. Gęś odstawiamy na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki, nie przykrywając tuszki. Dzięki temu skórka po upieczeniu będzie chrupka. Krok 3 Nadzienie. Gotujemy suszone grzyby w wodzie(...)Pieczenie. Gęś najlepiej piec w specjalnym naczyniu – gęsiarce. Jest ono dość drogie. Jeśli go nie macie, sprawę załatwi duża brytfanna. Smarujemy dno olejem i kładziemy w niej gęś piersiami do dołu. Okręcamy gęś i brytfankę folią aluminiową – pakunek powinien być szczelny – i wstawiamy gęś do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy dwie godziny nie zaglądając do piekarnika

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 169

wystawnego stołu: złocisty, pachnący kurczak. Łatwy do przygotowania a równocześnie bardzo efektowny i smaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka(...)zioła i utrzyj na gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania