pierś z kurczaka z piekarnika - 2441 przepisów (strona:104/163)

Nadziewane ćwiartki z kurczaka 174

zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 ćwiartki z kurczaka 1 kulka mozzarelli 4 suszone pomidory + olej suszone oregano do posypania sznurek do związania lub wykałaczki FRYTKI: 2 ziemniaki 1 marchew(...)Posypujemy oregano i smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas

Kuchnia od dwojga
Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przepis krok po kroku. 129

suszonymi pomidorami.   Składniki:   2 piersikurczaka ok 500g 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 125 g mozzarelli 8 plastrów suszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2 jajka 100 g mąki 100 g bułki tartej 6 łyżek sezamu olej do smażenia   Każdą pierś delikatnie natnij tak, aby można było ją rozłożyć na tzw. motylka(...)mozzarelli, pomidora suszonego i kilka listków świeżej bazylii.   Pierś ciasno zawiń i obtocz w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.   Podsmaż pierś faszerowaną z każdej strony na rumiano.   Przesmażoną pierś włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ° C.   Tak przygotowaną pierś

kuron.com.pl
Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta 143

oliwy i pozostawić na 20 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm. Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić(...)gałką, oregano i chili. Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta. Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut. Jeśli lubimy dania z sosami

Kuchcik gotuje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem 115

piersi kurczaka • 250 g makaronu rurki • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 3 kule mozzarelli po 150 g • 4 łyżki masła • 4 łyżki oleju • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • suszone płatki pomidorów Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. • Kurczaka pokroić w kostkę(...)Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić kurczaka  wymieszanego z makaronem. • Czosnek obrać, drobno posiekać. • Rozgrzać masło, dodać czosnek i wrzucić rozmrożone i odciśniete liście szpinaku. Przesmażyć i wlać śmietankę, doprawić solą. • Masę szpinakową wyłożyć na kurczaka z makaronem. Przykryć folią aluminiową. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

To co kocham
FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 1040

kurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest(...)odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym

Niespełnione zdolności kulinarne
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 181

ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla - nadaje mięsu fajny smak(...)cebulę - z dodatkiem szczypty soli. Potem papryki, które obsypujemy słodką papryką. Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie

Kuchnia po mojemu
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 650

Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przeżuć do miseczki, na tej samej(...)dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź. Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem.  Czas pieczenia: Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut

Niezły Młynek
Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem 129

Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem to proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, które pieczone jest w całości przy wykorzystaniu tylko jednej brytfanny. Kawałki

Moja Delicja
Mielone z ziemniakami i brokułem 191

wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju.  Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków (ok. 2 średnie) kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek ostra i słodka papryka zioła prowansalskie pieprz czosnkowy i czarny tymianek świeże listki(...)się wody. Mięso przełóż do miski, dodaj ostrą paprykę, zioła i pieprz czosnkowy - mieszamy i formujemy kotleciki. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy - poukładaj kotleciki i wstaw do piekarnika (środkowa półka) nagrzanego do 220°C na 40 min. (po 20 min obróć kotlety na drugą stronę). Ziemniaki odcedź i przełóż do kolejnego naczynia żaroodpornego - posyp tymiankiem i słodką

Alutka-Gotuje
Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 140

ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki(...)Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego

Kucharzyca
Pieczone samosy z kurczakiem 248

słodko - kwaśny lub jogurt naturalny zmiksowany z miętą lub bazylią  Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość 3-4 minuty, na koniec smażenia dodaję mrożony groszek i ściągam z ognia. Ziemniaki, batata i marchew rozdrabniam widelcem(...)kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe samosy umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę przez 15-17 minut do zarumienienia. Podaję ciepłe z ulubionym sosem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kotlet drobiowy pod pierzynką 182

kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć aż pieczarki opdarują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić(...)tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 309

piersi z kurczaka 400g czerwonej papryki 100g  makaronu niskowęglowodanowego świderki   200g zielonej fasoli mrożonej 200g koncentratu pomidorowego cebula sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Makaron i fasolę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka(...)koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy zblenowany na jednolitą masę serek wiejski, jajko i przyprawy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut co jakiś czas włączając termoobieg, żeby góra się wypiekła SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tartinki śniadaniowe. 140

praca nie pozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry 2-3 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz pietruszka(...)kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów,  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni

Kuchnia Beaty
Domowy Chikker jak z McDonald's 1888

temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.    Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Piersi z kurczaka kroimy na dość długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw).  Dokładnie mieszamy(...)mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki. Przekrojone w poprzek bułeczki podpiekamy chwilkę w piekarniku, grillu elektrycznym

Słodka Strona
Tortilla z kurczakiem 352

pokrojonych piersi z kurczaka, które odstawiłem na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane wysypałem na miseczkę, dodałem do nich szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu i delikatnie pokruszyłem. W płatkach odtaczałem zamarynowane mięso, przyciskając, aby wbiły się one w kawałki kurczaka i nie odpadały w czasie smażenia. Na patelni rozgrzałem niewielką ilość oliwy i smażyłem kurczaka do uzyskania(...)około 3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka odłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Bakłażana pokroiłem w cienkie plastry o grubości około 3 milimetrów. Na patelni rozgrzałem małą ilość oliwy i smażyłem na gorącej oliwie plasterki bakłażana, do uzyskania lekkiego zarumienienia. Następnie odłożyłem je na osobny talerz. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka gyros z ryżem 209

średnia papryka 5 łyżek kukurydzy 3-4 nieduże ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu, u mnie keczup z cukinii olej do smażenia Ryż ugotować i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę i oprószyć solidnie przyprawą gyros. Odstawić na ok 30 minut aby mięso przeszło przyprawami, można też na dłużej. Potem mięso usmażyć na oleju. Paprykę oczyścić(...)Ryż posmarować cienka warstwa sosu z majonezu i keczupu. Posypać 1/3 startego sera. Na serze ułożyć kawałki usmażonego kurczaka. Na kurczaku rozłożyć warzywa-paprykę, kukurydzę oraz ogórki. Całość polać resztą sosu z majonezu i keczupu. Posypać pozostałym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści ok 15-20 minut

Monia miesza i gotuje
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI 207

lodówce i szafce.Dodatkiem jest jeszcze mozzarella. SKŁADNIKI 400g makaronu np.kokardki 500g piersi z kurczaka cebula czerwona puszka pomidorów krojonych sól,pieprz oregano papryka ostra mozzarella do posypania(taka w wiórkach) 2 łyżki oleju WYKONANIE Na początek gotujemy makaron na pół twardo.Osaczamy na sitku.Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki posypujemy solą i pieprzem i smażymy na oleju(...)pomidory się rozpadną i doprawiamy solą,pieprzem oregano papryką.Następnie makaron mieszamy z podsmażonym mięsem z kurczaka,przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub margaryną.Na wierzch dajemy pomidory z cebulą i posypujemy to wszystko wiórkami mozzarelli. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekamy ok.20-25 min.aż ser będzie miał kolor złotawo-brązowy-włączamy funkcję termoobieg.Po upływie tego czasu

Mała w garnku miesza
Co na obiad, może domowy , szybki ” Subway” 321

pocięta na trzy kawałki 3 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka ( 3 łyżki przyprawy do kebaba ) 1 pomidor kilka liści sałaty lodowej lub kruchej kilka plasterków cebulki 3 ogórki korniszony 1 czerwona papryka sos , ja użyłam gotowego sosu hamburgerowego na bazie majonezu ( ale można dowolny ) odrobina oleju Filety z piersi kroimy w mniejsze kawałki , posypujemy przyprawą do kebabu , skrapiamy olejem(...)height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bułki, wstawiamy do piekarnika ,żeby się ładnie odgrzały i zrobiły chrupiące ( wystarczy na 5-6 minut w 200 C , najlepiej na oko żeby zbyt nie ściemniały ) . Ciepłe buły , przekrawamy wzdłuż , ale nie do końca , rozchylamy

Ogrodnik w podróży
Sajgonki – dietetyczne bez smażenia 240

trochę inne, bo są bez tłuszczu, bez smażenia i dietetyczne. Jak widzicie dietetyczne wcale nie musi być nudne. Składniki: dla dwóch osób Papier ryżowy – 9 szt. 120 g piersi z kurczaka, pieczonej 200 g mieszanki chińskiej mrożonej 120 g młodej cukinii 50 ml sosu słodki pikantnego chili ½ łyżeczki oleju sól Wykonanie: Na patelnię wlewamy olej, rozsmarowujemy go pędzlem. Cukinię kroimy(...)całość zmiękła. Dodajemy pokrojonego kurczaka i sos. Dokładnie mieszamy. Odstawimy do przestygnięcia. Do miski wlewamy letnią wodę i pojedynczo zanurzamy papier ryżowy ( kilka sekund )). Wykładamy papier na deskę aby stał się elastyczny. Nakładamy porcję przygotowanego farszu. Składamy podobnie jak gołąbki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej sajgonki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez

Smaki Ewy
Roladki z cukinii i bakłażana 177

zagotować wodę i wrzucić cukinię i bakłażana, ale już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką(...)pionowo. Wlać pomidory z puszki naokoło roladek. Na górze pokruszyć kulkę mozzarelli i posypać dodatkowo serem i oregano. Można wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 219

figi na plasterki. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Pierś z kurczaka oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj(...)dłuższe końce wystawały poza naczynie. Następnie wyłóż warstwami ugotowany ryż, grillowanego bakłażana, przesmażonego kurczaka, figi i zgrillowaną paprykę. My trzymaliśmy się takiej kolejności - bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj

Plate of Joy
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 153

klasyczny fast food. Można użyć ulubionych warzywa i dodatków. Dowolność jest nieograniczona.  (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki. Podgrzać w piekarniku. Mięso wymieszać z sosem. Do bułek wkładać farsz w kolejności wg uznania (najlepiej zacząć od sera, aby się rozpuścił). Całość posypać prażoną cebulką i polać ketchupem

Di gotuje
Kurczak w cieście francuskim 614

przekąskę :) Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić(...)Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące.5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno pokrojone w plasterki jako przekąska. Smacznego!!!Źródło

Kuchnia domowa Ani
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 238

pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych  - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy(...)posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną. To samo danie można zrobić na jeszcze jedne sposób, czyli na parze. Marynata ta sama

Zainspiruj się kuchnią