będą jeszcze panierowane i tak powstał ten obiad. Udka z kurczaka do tego przepisu nadają się bardziej niż piersi bo są bardziej soczyste i nie wysychają tak bardzo w trakcie pieczenia. Nuggetsy z udek kurczaka 0,5 kg udek kurczaka ( bez skóry i kości ) 0,5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczka papryki(...)słodkiej mielonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli Udka z kurczaka pokroiłam na paski szerokości około 1 cm. W misce wymieszałam jogurt z olejem i przyprawami, tą mieszanką zalałam udka i całość dokładnie wymieszałam. Tak przygotowane udka odstawiłam do lodówki na 40 minut, aby przeszły smakiem ziół i jogurtu
Kuchnia na wzgórzułyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, cukier masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego oliwa z wytłoczyn do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy makaron, w międzyczasie kroimy pierś kurczaka w drobne cząstki. 2. Cebulę kroimy w pół-talarki. 3. Smażymy cebulę na oliwie do zeszklenia. 4. Następnie dodajemy mięso, solimy, paprykujemy, dodajemy curry (ja zawsze sypię dużo przypraw - lubię(...)jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia. 7. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka z cebulą. 8. Teraz czas na odsączone mandarynki. 9. Ananas pokrojony w kostkę. 10. Rodzynki sparzamy i dodajemy do zapiekanki, mieszamy. 11. Teraz czas na sos. Do szklanki wlewamy 200 ml śmietanki
Kawa z mlekiemlekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos, i na elegancko zastawionym stole. Składniki na 1 porcję: około 100 – 150 g ugotowanej lub upieczonej piersi kurczaka 1 czerwona papryka (najlepiej podłużna – jest słodsza i ma cieńszy miąższ) kilka kaparów lub oliwek bez pestek kilka połówek orzechów pekan lub włoskich garść rukoli, 2 – 3 liście radicchio(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Ziarna kolendry zmiażdżyć ostrzem szerokiego noża lub odrobinę rozdrobnić w moździerzu. Paprykę posypać gorczycą i kolendrą, całość odrobinę posolić, polać olejem i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do miękkości (podłużnej papryce wystarczy około 18 minut, tradycyjna wymagać będzie odrobinę dłuższego pieczenia), w trakcie pieczenia 1 – 2 razy paprykę przemieszać. Po upieczeniu odstawić
Even Better Foodłyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu około 5-7 minut do momentu aż mięso uzyska złoty(...)razem ze skórką oraz pomidory kroimy w plastry, a czerwoną cebulę w półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą łączymy. Placki tortilli podgrzewamy krótką chwilę w piekarniku, na suchej patelni, w mikrofali lub na parze aby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcje sałatki, warzywa polewamy sosem, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy jeszcze odrobiną sosu
Smakowite Daniadnia pierś z kurczaka 1 marchewka 20dag żółtego sera 1 cebula 15dag suszonych pomidorów 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe łyżka jogurtu naturalnego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz łyżka mąki łyżeczka curry łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Aby przygotować kotleciki siekane musimy wykonać kilka prostych kroków. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy(...)grubych oczkach, a kurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce razem z przestudzoną kaszą jaglaną. Przyprawami doprawiamy całość i łączymy z surowym jajkiem, mąką oraz jogurtem naturalnym. Formujemy z powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut
ChilliJemysoli * 1 łyżeczka cukru Na sos: * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki ketchupu * po pół łyżeczki oregano i bazylii Dodatki: U mnie były pieczarki pokrojone w plasterki, salami, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni z ulubionymi przyprawami, papryka czerwona pokrojona w kostkę i żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Wykonanie: Ciasto na pizzę: Pół(...)musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze zagnieść. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem (u mnie była to blacha prostokątna z piekarnika). Na ciasto posmarować sos ( koncentrat pomidorowy wymieszać z ketchupem i ziołami). Na to posypać warstwę startego żółtego sera, ułożyć ulubione dodatki i wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego
Zrób to smacznieAdaśkowi czas: 1 h 20 min ilość: 4 osoby składniki: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka mozzarella mini (kulki) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 ząbki czosnku suszona bazylia Knorr przyprawa do mięs sól pieprz oliwa z oliwek dodatki: pieczone ziemniaki ( przepis tutaj ) wykonanie: Pokrojonego drobno kurczaka, najlepiej dzień wcześniej, marynujemy w oliwie z oliwek, dodając 2 ząbki czosnku, przyprawę knorr(...)większe (ok. 7 cm) kwadraty. Na każdym mniejszym kwadracie układamy po trochu kurczaka, brokuł i kulkę mozzarelli, a całość przykrywamy większym kwadratem i łączymy ze sobą ich boki, by powstała rzeczona sakiewka. Tak uformowane sakiewki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 17 min. Polecamy serwować z pieczonymi ziemniakami i dodatkową porcją brokułów na talerzu. Jeśli zdecydujecie się
Ania i Marcin gotująjagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej(...)rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem
Wyprawy kulinarnepierś z kurczaka - około 300 g około 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej marynata: 50 ml oleju sól i pieprz 1 duży ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło mi 8 szt). Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek - mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy(...)kurczaka i otulamy go dokładnie szynką - spinamy wykałaczkami. Grillujemy na rozgrzanym grillu po kilka - kilkanaście minut z dwóch stron. Kąski mają być rumiane, można przykryć na kilka minut folią aluminiową jeżeli grillujemy na klasycznym grillu. Jeżeli grilluję na patelni lub grillu elektrycznym kąski wkładam na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z
Słodka Stronaklei i jest sypka, nie polecam Haliny dla mnie za bardzo kleista)papryka czerwona lub żółta (wedle uznania można również pomieszać)mała pierś z kurczaka2 jajkaprzyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowyWykonanie:Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam je na oko, i zawsze mi pasuje).Drobniutko posiekać(...)opakowaniu, dodajemy mięso z papryką i jajka. Mieszamy wszystko razem. Dokładnie.Blachę wyłożyć papierem, najlepiej leciutko go posmarować oliwą, bądź masłem.Formujemy kotleciki i układamy na blachę.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy kotleciki, aż się zarumienią ok. 10-15 min.Ciepłe wcinamy, najlepiej smakuje z ogórkiem kwaszonym.Smacznego
Moje pyszne gotowaniepierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka(...)Cytryna Ostra papryka Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso
Kolizje SmakówDjaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Rodenna 4 porcjeSkładniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki (ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu(...)dużego rondla lub brytfanny włóż 2 łyżki oleju, cebulę, pomidory, kawałki kurczaka i wsyp przyprawy - imbir, cynamon oraz szafran. Wymieszaj, przykryj garnek, zagotuj i duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu odwracaj kawałki kurczaka. Mięso powinno odchodzić od kości:) Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła - ja ułożyłam je na talerzu
Chilli Czosnek i Oliwadlatego w przepisie użyłam właśnie tej części kury. Oczywiście możecie również wykorzystać nogi lub piersi. Oryginalności przepisowi nadaje glazura, którą polewamy mięso pod koniec pieczenia. Nadaje mu ona niepowtarzalny smak. Zapraszam na przepis. Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka miodu Przygotowanie: Skrzydełka przyprawiamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płatki kukurydziane rozdrabniamy, chodzi o to, aby nie rozgnieść ich całkowicie, część z nich powinna być w większych kawałkach. Rozgniecione płatki mieszamy z mąką. Kurczaka obtaczamy dokładnie
Mania Gotowaniadosyć trudnych warunkach (dwa garnki, jedna patelnia, bez piekarnika), zrobiliśmy sobie lunche na cztery dni. Gotowanie match&mix Na czym polega gotowanie metodą match&mix ? To inaczej – mieszaj i łącz składniki . Polega to na przygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Elementem łączącym całość(...)Listę zakupów możecie sobie pobrać niżej: Pobierz listę zakupów Jak powstało menu Menu w tym tygodniu dobraliśmy tak, żeby dnia można było zrobić jak najszybciej. Dlatego użyliśmy piersi drobiowych, które smaży się mega krótko. To samo dotyczy polędwiczki, bardzo szybkiej w obróbce. Za bazę posłużyły nam makaron – 10-12 minut gotowania, makaron ryżowy – praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki
Niedzielny kucharzrację, nie myliła się, perliczka wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej , pieczoną z jabłkami i pomarańczami , czy pieczoną z sosem wiśniowym(...)miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Perliczkę porządnie natrzyj solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Wierzch perliczki
karmelowynóg kurzęcych, bez kosteczek. Jakoś pierś jest dla mnie za sucha,dzieci lubią nogi ..ale ja też jestem człowiek i chcę spokojnie zjeść ,bez słuchania mamo mamoooo kość ,to ma kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie(...)oliwą jak wolicie. Dodałam zamrożone warzywa.Paprykę. Posypałam ziołami Małgorzaty i szczyptą karahi chicken masala.Dodałam paprykę. Pokropiłam dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninóg kurzęcych, bez kosteczek. Jakoś pierś jest dla mnie za sucha,dzieci lubią nogi ..ale ja też jestem człowiek i chcę spokojnie zjeść ,bez słuchania mamo mamoooo kość ,to ma kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie(...)oliwą jak wolicie. Dodałam zamrożone warzywa.Paprykę. Posypałam ziołami Małgorzaty i szczyptą karahi chicken masala.Dodałam paprykę. Pokropiłam dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnigrill kurczak - sól pieprz - 2 łyżki masła - kilka gałązek kopru i pietruszki - 10 dag sera żółtego Sposób przygotowania 1. - Mięso z piersi pokroić w drobną kostkę posypać przyprawą grill kurczak(...)pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg . - Po wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut
W królestwie smaków Beatypiersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki pokrój, umyj, paprykę również pokrój i dodaj wszystko do cebuli. Przykryj i duś ok. 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś, a także pomidory z puszki(...)wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się
Zdrowie na języku :Pkurczaka - 1 duża maślanka - 2 cebule - pęczek natki pietruszki - mieszanka warzyw mrożonych ( marchewka, pietruszka, seler, kalafior ) - ogórek świeżo kiszony - pomidor - łyżeczka masła -łyżeczka soku z cytryny - sól, pieprz Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na dno naczynia w którym będzie się marynować wykładamy jedną warstwę cebuli, wylewamy na nią połowę maślanki, na to kładziemy piersi(...)można je delikatnie w poprzek ponacinać. Na piersi układamy drugą warstwę cebuli i zalewamy resztą maślanki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, a nawet na 12 godzin. Po zamarynowaniu wyciągamy piersi, każdą z osobna wykładamy na folię aluminiową, solimy i pieprzymy po wierzchu oraz obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zawijamy piersi szczelnie, ale delikatnie, aby nie rozerwać folii
Kulinarne przemysleniaprzegryzkę lub obiad. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok 400 gr piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem(...)się rozpuści ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego
Państwo Wojtczuk gotująpatelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia(...)makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach
Pyry na Gazdodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokrojoną na płaty pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej. Marchew, cebulę(...)naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety znowu warzywa i jeszcze raz kotlety. Zakończyć ostatnią warstwę warzywami i posypać stertym serem. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku 180 °C przez 15 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkapiersi kurczaka ok 400 g * cukinia * 2 marchewki * 1 mała cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka majeranku * sól * pieprz Przygotowanie: Marchewkę i cukinię myjemy. Marchewkę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 15 minut. Filet z kurczaka(...)marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem
Kulinarne przygodypodwójna pierś z kurczaka oliwa z oliwek sól pieprz 1 brokuł (500 g) mała puszka kukurydzy (170 g) 200 g sera gorgonzola garść prażonych nasion słonecznika rzeżucha do posypania Sos: 2 łyżki lekkiego majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu sól pieprz 2 chluśnięcia Tabasco kilka kropel soku z limonki Sposób przygotowania: Kurczaka czyścimy, rozdzielamy(...)wodą i lodem. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 2 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w wodzie z lodem. Przekładamy na sito. Kurczaka smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Uważamy, aby go nie przesuszyć. Ja podsmażam na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony a następnie wkładam do piekarnika w brytfance i przykrywam folią. Piekę
DominikaDolciwody Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty. Brokuła ugotować na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną przyprawy uniwersalnej. Mięso umieścić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i smażyć przez kilka minut - do momentu nabrania lekko(...)trzymając na gazie - mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem. Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego sera. Zapiekać (w dobrze rozgrzanym piekarniku) przez około 20-25 minut w 180-190 stopniach. Gotową zapiekankę wyjąć z piecyka i przed krojeniem
Di gotujełyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. FARSZ: Filety(...)Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Paulettesoliwek świeżo zmielona sól i pieprz Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia(...)Ściągam z ognia. Chipsy z jarmużu Jarmuż mieszam z oliwą i solą. Umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by był rozłożony w miarę równomiernie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 do 5 minut. Gotowe risotto podaję od razu z chipsami z jarmużu. Można posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawłoskie oregano sól,pieprz cukier dodatki 1 średni brokuł 350 g piersi z kurczaka zioła włoskie olej do smażenia 250 g mozzarelli starty ser żółty do posypania Przygotować dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać(...)razem gotować aby sos odparował i zgęstniał. Do smaku doprawić przyprawami. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie na wielkość mniej wiecej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na posmarowanym cieście rozłożyć plastry mozzarelli. Na mozzarelli ułożyć kawałki usmażonego kurczaka oraz różyczki ugotowanego brokuła
Monia miesza i gotujeSkładniki: -3 piersi z kurczaka -250 g. pieczarek -50 g. margaryny do smażenia -cebula -ser żółty Do przygotowania sosu użyłam "pomysł na roladki schabowe w sosie serowym" firmy Winiary. -2x "pomysł na..." -300 ml. śmietanki 12% -200 ml. wody Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy(...)plasterki a następnie podsmażamy na margarynie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż będą miękkie. Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na płaty w poprzek (mi z jednej piersi wychodził 3 płaty). Na piersi układamy kawałek sera, na ser pieczarki, zawijamy roladkę i kładziemy na blaszce. Żeby roladka się nie rozwinęła przykrywamy ją serem
Magia jedzenia.rewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej(...)czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowałam na obiad. Oczywiście w razie potrzeby proporcje można zwiększyć. Składniki na 15-20 szaszłyków: Podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1 czerwona papryka średniej wielkości cebula opcjonalnie starty żółty ser Do przyprawienia mięsa : sos sojowy, oliwa, ulubione zioła lub inne przyprawy. Przygotowanie: Kurczaka pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyć do miski, doprawić 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oliwy(...)cukinią lub mięso i papryka albo wszystkie składniki czyli mięso, cukinia, cebula, papryka i znów mięso, cukinia, cebula i papryka. Kolejność dowolna. Teraz jak już mamy przygotowane szaszłyki nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie szykujemy blachę do pieczenia. Smarujemy ją cienką warstwą oliwy i układamy szaszłyki jeden obok drugiego. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30-40 minut
Niebieski kubek z kawafiletu z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 150 g pieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki
VioletoweKucharzenie