pierś z kurczaka z piekarnika - 2441 przepisów (strona:107/163)

Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry. 179

ziół będzie stanowił świetny kontrast smakowy. Barwny oczywiście również. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 duża czerwona cebula sok z 1 limonki 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 3/4 łyżeczki soli papryka w proszku Wykonanie: Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę.  W dużej misce przygotować marynatę(...)godziny. Paprykę i podzieloną na warstwy cebulę pokroić na kwadraty odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka. Nabijać na patyczki na przemian mięso i warzywa. Oprószyć mieloną papryką i dodatkowo delikatnie solą. Grillować po około 4 minuty z każdej z czterech stron. Można również użyć patelni grillowej lub piekarnika (funkcja grill, 200 stopni

zadanie-gotowanie
roladki cukinii z kurczakiem i camembertem 173

pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na  stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz  ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne plastry, oprószamy solą z pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny.  Cukinie  kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra), odkładając na bok pierwsze(...)plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert.  Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką.  Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wkładamy je na pół godziny do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Cebulę oraz kawałki cukinii ze skórą kroimy

Miód i pieprz
Roladki z cukinii z kurczakiem 155

pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na  stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz  ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne plastry, oprószamy solą z pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny. Cukinie  kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra), odkładając na bok pierwsze(...)plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert.  Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką.  Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wkładamy je na pół godziny do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Cebulę oraz kawałki cukinii ze skórą kroimy

Miód i pieprz
Miszmasz w cieście francuskim 225

mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety  z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy(...)odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym. SMACZNEGO Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1398

możemy przygotować farsz. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku w liściach1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18%3 jajkaser żółty do starciasól, pieprzfilet z piersi kurczakaNa początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek(...)kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku

upichcic
Papryka nadziewana kaszą jaglaną, warzywami i kurczakiem 241

mała cukinia  1 pierś kurczaka (około 300 gram) 5 suszonych pomidorów szalotka  2 ząbki czosnku 2 jaja sól pieprz łyżka oliwy z oliwek Kaszą jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem(...)doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wbijamy dwa jaja i dokładnie mieszamy, to one stworzą zwarty farsz. Do wnętrza papryk wkładamy farsz, dość mocno upychamy. Nadziane papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie nadają się do spożycia, smacznego

Mango Papaja
ziemniaki z warzywami i serami i piersią kurczaka... 160

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, pierś z kurczaka 1 sztuka/pojedyńcza, papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, pieczarki 10 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser żółty 15 dag/holenderski, ser żółty 15 dag/kozi, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki(...)pietruszki na oleju podsmażyć kawałki piersi, dodać cebulę, dodać papryki, cukinię, pieczarki, pomidory bez skóry i podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym. 154

się skusi? Składniki; 25 dag ugotowanego makaronu (kształt dowolny) 20 dag piersi z kurczaka 1 mały brokuł 15 dag serka topionego śmietankowego 10 dag sera żółtego 3 łyżki śmietany 18% ok. 3/4 szkl. wody sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju   Przygotowanie; Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju(...)oraz rozdrobniony ser topiony. Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 25- 30 min. Pięć minut przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem. Gdy ser się rozpuści zapiekankę wyjmujemy z piekarnika.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Żabie udka z kurczaka 382

szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim zwężające się w ostry wierzchołek.  Do śmietany dodaję resztę składników marynaty, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam(...)złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik. Podaję gorące z ziemniakami i sałatką z pomidorów na obiad, a jeśli na imprezę to przekładam do naczynia żaroodpornego i trzymam w ciepłym piekarniku zanim przyjdą goście. ;) Zapewniam, że nic nie stracą na soczystości

Kuchnia Prezydentowej
Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki. 163

przyrządzenie są tysiące więc nigdy się nie nudzi. Moja dzisiejsza propozycja na urozmaicenia dania z kurczaka to farsz z boczku i natki pietruszki. Polecam :)     Składniki: 4 piersi z kurczaka   1 jajko    30 dag boczku    1 duża cebula    garść natki pietruszki    4 łyżeczki musztardy francuskiej(...)majonezu  ostra papryka    sól, pieprz Przygotowanie: Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek

Symfonia smakowa
Zapiekanka gyros po mojemu 244

ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)   1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować(...)Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła". Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż

Kto ugości moich gości?
Makaronowe inspiracje, czyli cannelloni nadziewane kurczakiem zapieczone pod szpinakiem 144

przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy nastała pora(...)wyłączyłam gaz. Przestygniętym mięsem nadziałam rurki cannelloni. Ułożyłam je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalałam 200 ml ciepłego bulionu. Na wierzch wyłożyłam szpinak w śmietanie. Przykryte naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Po około 35-40 minutach, kiedy makaron był miękki, posypałam równomiernie startym żółtym serem. Wstawiłam do piekarnika na ok 5 minut, by ser się rozpuścił. Makaronowa

Kuchnia po mojemu
Drobiowe szaszłyki z chorizo 221

papryka 1 mała zielona papryka 1 duża czerwona cebula przyprawa gyros oliwa/olej  Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż i kroimy w kostkę ok 2x2 cm. Jeśli mamy czas przekładamy kurczaka do miseczki posypujemy przyprawą gyros polewamy olejem. Dokładnie mieszamy żeby przyprawa pokryła nam wszystkie kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na min 1 h lub na całą noc. Jeśli(...)podobnych wymiarach co kurczak. Kiełbasę chorizo kroimy w dość grube plastry ok 0,5 cm. Na patyczki nadziewamy cebulę, kawałek kurczaka, kiełbasę chorizo i kawałek papryki. I tak do końca patyczka. Jeżeli mamy niewielki kawałek kiełbasy możemy gdzieś w środku i na końcu nadziać dwa kawałki kurczaka i oddzielić je dla kontrastu czerwoną papryką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Piekielna Kuchnia Pati
Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną 151

nadziać farszem- wtedy będzie pewność, że nadzienie będzie na swoim miejscu :) Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje! Porcja dla 3- 4 osób: * papryka Ramiro- 6 szt. * pierś z indyka / kurczaka- 250 g * kasza jęczmienna- 50 g * tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania) * kukurydza- 4 czubate łyżki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz, słodka papryka(...)chili, solą oraz pieprzem i wymieszać. Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszerować nadzieniem. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut. W razie potrzeby 5 minut przed końcem pieczenia posypać dodatkową porcją sera. Na koniec ozdobić natką pietruszki. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 237

kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki ok 20dag żółtego sera sos do posmarowania np ketchup, sos paprykowy Przygotowanie: Kurczaka myję, kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanej patelni (olej rzepakowy), posypując go przyprawą gyros. Pod koniec smażenia dodać do kurczaka pokrojona w piórka cebulę i chwile dusić(...)pokrojone na połówki oliwki, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Na to wszystko wykładamy lekko przestudzonego kurczaka z cebulą i zawijamy ciasto, tak aby z każdej strony nie było wolnej przestrzeni. Ciasto można delikatnie posmarować żółtkiem od góry. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20-25 minut do zarumienienia ciasta. Smaczne i na ciepło i jako zimna przekąska. Smacznego

ChilliJemy
Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku 281

Bardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka gyros 838

sera żółtego gouda 150 sera mozzarella 3-4 łyżeczki przyprawy do gyrosa  2 łyżki oleju olej do podsmażenia Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę wlać 2 łyżki oleju dodać przyprawę i wymieszać. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić w piórka, paprykę(...)samej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojone piersi. Naczynie żaroodporne o wymiarach 23*23 cm wysmarować lekko olejem. Na dno wyłożyć ryż, cienko posmarować sosem zetrzeć goudę, wyłożyć mięso, ponownie posmarować sosem, rozłożyć paprykę, cebulę, ogórki i kukurydzę, posmarować resztą sosu i na wierzchu posypać mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Królik w warzywach i w winie 133

taki „diabeł straszny” i  przygotowałam go na sposób, jaki tu wi dzicie . Gdybym miała opisać jakie to mięso , powiedziałabym że białe i bardzo delikatne ( coś jak pierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze ). Nie potrzebnie miałam opory. Składniki: Królik Sól Pieprz kolorowy świeżo mielony 1 duża żółta cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Mieszanka marchewki z groszkiem łyżka miodu(...)śmietanę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Włochy: Kurczak cacciatore 199

Kurczak cacciatore 2 podwójne piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g serka mascarpone 300g pieczarek kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz Kurczaka obsmażyć w całości bądź w kawałkach, na złoty kolor i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć posiekaną na drobno cebulkę i dorzucić do kurczaka. Dwie puszki pomidorów podgrzać(...)czasie obrać i pokroić pieczarki, zgnieść obrane ząbki czosnku, po czym obydwa składniki wrzucić do rondelka z sosem i dusić razem jeszcze przez 5 minut. Zalać kurczaka przygotowanym sosem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C i zapiekać ok. 30 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Calzone. 143

gdyż zależy nam tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodajemy do naszego farszu starty ser żółty oraz ketchup i doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy(...)Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego

Symfonia smakowa