sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka(...)pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp
Z Majeczką w kuchniPotrawka z kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cykoria 3 marchewki 1/4 małego selera 1 łyżeczka nasion chia 2 łyżki octu jabłkowego oliwa z oliwek do podsmażenia 1 szklanka wody sól koperek Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Cebulkę, czosnek i cykorię pokroiłam na drobno. Marchewkę i seler starłam na dużych oczkach. Na rozgrzanej
nietadietaczasu na gotowanie to tego rodzaju potrawy sprawdzają się idealnie. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym Składniki (na 4porcje): 300g makaronu rurki Jedna podwójna pierś z kurczaka – około 500g 200ml słodkiej śmietanki 30% 200ml bulionu drobiowego Pęczek koperku 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Makaron z kurczakiem(...)sosie śmietanowo koperkowym Przygotowanie: Makaron rurki, najlepszy będzie z pszenicy durum gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i odkładamy na bok. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy pokrojone mięso z kurczaka, które oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką słodką
Księga-Smakuczasu na gotowanie to tego rodzaju potrawy sprawdzają się idealnie. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym Składniki (na 4porcje): 300g makaronu rurki Jedna podwójna pierś z kurczaka – około 500g 200ml słodkiej śmietanki 30% 200ml bulionu drobiowego Pęczek koperku 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Makaron z kurczakiem(...)sosie śmietanowo koperkowym Przygotowanie: Makaron rurki, najlepszy będzie z pszenicy durum gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i odkładamy na bok. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy pokrojone mięso z kurczaka, które oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką słodką
Księga-Smakuwolnowaru 1 kurczak ( około 1,6 kg ) 1 łyżka majeranku 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka masła ( podzielonego na dwie mniejsze łyżeczki ) Delikatnie skórę na piersi kurczaka palcami oddzielamy od mięsa i tam wsuwamy masło, po łyżeczce na każdą pierś. Potem przyprawami obsypujemy kurczaka. Wkładamy kurczaka do naczynia od wolnowaru, włączamy wolnowar . I tu zależy
Kuchnia na wzgórzuburakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada . SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w połowie tworząc kieszonkę(...)minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec
Pyry na Gazpropozycja powinna spodobać się tym, którzy lubią łączyć świeże warzywa z kurczakiem. Na 2 porcje potrzebujemy: Kilka liści sałaty lodowej 1 ogórka 2 pomidory Parmezan Pojedyncza pierś z kurczaka Sól, pieprz, zioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka(...)lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy całą pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi w całości spowoduje, że kurczak będzie bardziej soczysty. Po usmażeniu, kroimy mięso w paski. Sałatę lodową rwiemy na paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek ze skórą w plasterki. Warzywa układamy na talerzu, pośrodku staramy się ułożyć
Mój Smak na Życiefood na imprezie niż danie główne. Można podać do nich jakieś dipy (np. czosnkowy lub pomidorowy) i będzie z tego rewelacyjna keto przekąska ! Empanady z kurczakiem Keto empanady z kurczakiem to smaczna i pożywna przekąska, która nada się zarówno na imprezę lub wieczór filmowy, jak również na wynos do szkoły lub pracy. Smakują i na zimno i na ciepło. Polecam(...)Dania Przekąska Kuchnia Europejska Keyword empanady , finger food , jajka , mięso , pierogi , szpinak Porcje 24 sztuki Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Nadzienie (połowa porcji) 1 pierś z kurczaka pojedyncza (ok. 200 g) 2 łyżki masła klarowanego 200 g szpinaku w liściach świeżego 100 g sera feta 50 g pomidorów suszonych odsączonych z oleju sól, pieprz do smaku
Modern Cave Girlmaczają kurczaka. Polecam. Prosto, dość szybko i smacznie. A i maluchy z chęcią sięgają po takie kurczaczki. W końcu przypominają one coś w rodzaju popularnuch nuggetsów Składniki: 3 piersi z kurczaka Na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej – użyłam typ 500 TOTA 8 łyżek mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki przyprawy(...)różnych proporcjach np. 14 łyżek jednej i drugiej mąki. Jeśli w trakcie przygotowywania kawałków kurczaka zabraknie nam panierki dodajemy dodatkowe łyżki (zawsze tyle samo obu rodzajów mąki). Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Każdy kawałek maczamy najpierw w cieście (najlepiej wrzucić tam od razu kilka kawałków, wymieszać łyżką i zostawić na chwilę), a potem obtaczamy w mieszance mąk. Kawałki kurczaka
Słodkie okruszkiPierś z kurczaka zyskała miano suchej i niezbyt zachęcającej, czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały. Dość tych mądrości ludowych. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny(...)gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka. Wiecie, nie lubię kminku, niecierpię wręcz, tutaj, zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka
MamaOskarkapieczarkami, serem ż ółtym i suszonymi pomidorkami PRZEPIS {na 8 roladek} Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: 30 min. Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski Do marynaty 2 łyżki oleju przyprawa(...)Knorr soczysty kurczak lub inne Przygotowanie Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek. Przekroić na pół wzdłuż linii podziału i każdą część na 2 płaskie płaty. Z podwójnej piersi mają wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek). Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły. Marynata. Do miski wlać 2 łyżki
coolinarnastrefa.blogspot.comNiezwykle delikatny pasztecik, otulony w wędzony boczek. Polubią go nawet dzieciaki, za delikatność i smak. Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 8 plastrów boczku wędzonego 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy(...)też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami
Z Majeczką w kuchniczęsto zdarza Wam się jeść piersi z kurczaka? Podejrzewam, że robicie je przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką tartą lub smażone z ziołami, spróbujcie tych- pieczonych w paprykowych chipsach. Kurczak jest łatwo dostępny i tani. Szybko się go robi. Gorzej niż z dostępnością tego mięsa jest tylko z jego jakością. Jeśli tylko(...)jedna taka pierś i pół opakowania sałaty. I odrobina słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi i górkę zielonego. Szybko.Łatwo. I inaczej. Spróbujcie! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka ziemniaczane chipsy paprykowe (u mnie TopChips z Bieronki) papryka ostra wędzona chili cayenne sól jedno jajko, rozmiar M mała gotowa mieszanka sałat śródziemnomorska 4 łyżki dobrej oliwy po ½ łyżeczki
Karo in the KitchenMuszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g żółtego sera 150g świeżego, młodego szpinaku 300g piersi z kurczaka 200g szparagów sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą
Taste and CookSkładniki: 4 połówki z piersi kurczaka 25 dag pieczarek cebula 2 łyżki masła 10 dag żółtego sera natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Każdy filet rozkrój na pół aby powstał płat mięsa. Oprósz go solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebule w kostkę. Cebulę zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj pieczarki, przesmaż, przypraw, przestudź. Wymieszaj ze startym serem
Pychotkaaa