Takie obiadki to jest coś, co Tygryski lubią najbardziej:) Zniknęła bardzo szybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:) 400 g ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka
Smaki Na Talerzuspokojnie weźmie na siebie cały ciężar bycia obiadem. Pełna warzyw i chudego drobiowego mięsa. Bogata w ryż – niezwykły, bo ryż dziki i brązowy, nieoczyszczony – pełna błonnika i smaku. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w dwucentymetrową kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Zostawiamy mięso w przyprawach na czas szykowania pozostałych składników. W mniejszym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy oba woreczki z ryżem(...)pieczywem idealnie posłuży za cały lekki obiad – naprawdę syci na długo. Z tej ilości składników wychodzi naprawdę duży gar zupy, którą nakarmicie osiem-dziesięć osób. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka 250g pieczarek 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 woreczek dzikiego ryżu 1 woreczek brązowego ryżu 5 pełnych (z lekkim czubem) łyżek mąki pszennej
Karo in the Kitchenznane połączenie mięsa z pieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szkl. bulionu 1 pęczek natki pietruszki około
Smaki Na TalerzuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Okoł o 65 dag piersi z kurczaka, 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy, średni por, 2 suszone papryczki chili peperoncini, 3 łyżki(...)masła, 200 ml śmietany 30%, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, słodka papryka, ostra papryka, curry, sól, szczypta tymianku, sok z 1/2 cytryny, świeża kolendra ( można zastąpić natką pietruszki). Przygotowanie: Piersi kurczaka kroję w kostkę. Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor. Pora
JejKuchniamiseczki: 1 opakowanie tortilli 2 łyżki oleju. Na sałatkę: 2 gotowane lub pieczone piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 1 cebula 1 łyżeczka 4 łyżki majonezu sol pieprz do smaku Foremki do muffinów smarujemy olejem.Tortille skrapiamy woda i oprószamy sola. Układamy na kształt miseczek w foremkach. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, odstawiamy do wystygnięcia Zimną pierś
Gotowanie jest łatweodsączeniu) 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 60g żółtego sera, 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g) sól, pieprz, czosnek papryka słodka (do doprawienia kurczaka do smaku) oliwa z oliwek do smażenia pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kurczaka. Ostudzić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią
Kulinarne Przebojedanie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze piersi kurczaka 100 g wiórków kokosowych 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: sos słodko-kwaśny Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem
Smaki Na TalerzuSkładniki (na 6 szaszłyków) - papryka (ok. 150 g), - cebula (ok. 70g), - 1 / 4 średniej cukinii (ok. 225 g), - 1 pierś z kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, papryka(...)słodka, wędzona i ostra. Sposób przygotowania 1. Kroimy paprykę w kostkę, 2. Wydrążamy środek cukini. Cukinię kroimy w kostkę. 3. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oleju, i ulubionych przyprawach. 5. Nadziewamy warzywa i kurczaka na wykałaczki. 6. Grillujemy szaszłyki przez ok. 20 min. Szaszłyki są bogate w: - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpiersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 1 por 4-5 niewielkich ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska majonez Hellmann's Babuni 420 ml 3 łyżki ketchupu 3/4 puszki kukurydzy Przeglądając ostatnio swój stary zeszyt z przepisami - uświadomiłam sobie, że na moim blogu bardzo brakuje działu "Sałatki". Zacznę go od ulubionej sałatki mojej rodziny. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje :) Podstawową zasadą(...)sałatki jest krojenie wszystkiego na bardzo cienko i bardzo drobno... dzięki temu jest o wiele lepsza. Piersi z kurczaka obmyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki
Świat Domowej Kuchnioliwy z oliwek 1-3 łyżki wody szczypta soli 8 jaj z chowu wolnowybiegowego 200 g gęstej śmietany 18% 2 garście młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 piersi z kurczaka 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, oliwę i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest(...)wysokości ok. 2,5 cm. Ponacinać ciasto nożem w kilku miejscach (tak, aby nie wyrosło w czasie pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Pierś kurczaka wysmarować oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i zgrillować (lub usmażyć). Pokroić na niewielkie kawałki. Winogrona przekroić na połówki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz
Kulinarne Inspiracjebiała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich(...)ok.12 gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2 szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu, ale koniecznie szpinakowego) 1 opakowanie (250g) pomidorków koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 jajo pół szklanki otrąb owsianych pół słoika czarnych oliwek odsączonych z zalewy ok. pół szklanki startego lub pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie) lub 3/4 sera
Symfonia Smakówmalutkie nadrobienie zaległości. Pyszny makaronik ze strony kuchnialidla. :) Składniki: pęczek szparagów (ja wykorzystałam białe) posiekana natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań, ja dałam 3/4 pęczka) 2 piersi z kurczaka 400ml śmietanki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu penne (ja miałam trochę rurek, trochę świderków więc wykorzystałam jedno i drugie - świderki były dużo lepsze) 10 pomidorków koktajlowych(...)zimnej wodzie z lodem. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem
Brzuszki Łakomczuszkigrillem nieograniczone menu - od mięsnego po wegetariańskie. To świetna okazja, by spotkać się z przyjaciółmi i wspólnie spędzić czas przy smacznym biesiadowaniu. Dzisiejsza propozycja to szaszłyki z piersi kurczaka w marynacie z ananasem i sałatką z korniszonami Krakus, rzodkiewką, szczypiorkiem, sałatą i młodymi ziemniaczkami, skropiona lekkim sosem jogurtowym. Korniszony Krakus są chrupiące, o wyważonym smaku czosnku i dodatkowo wzbogacają(...)smak sałatki, choć równie pysznie smakują same. Chrup z Krakusem! Szaszłyki, 5-6 sztuk: 500 g piersi z kurczaka 5-6 plastrów ananasa w puszce 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki soku z ananasa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz patyczki do szaszłyków tacka do pieczenia Sałatka: 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus około
Kraina Miodem PłynącaSkładniki (na 1 porcję) - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - suszony pomidor z zalewy (ok. 20 g), - świeży ogórek (ok. 36 g), - 2 łyżki kukurydzy (ok. 30 g), - 2 łyżki kaszy pęczak (ok. 30 g), - listki świeżej kolendry, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - przyprawy: curry, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Kroimy pierś
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmożna je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście do wykorzystania suszonych pomidorów. Do tego przepisu pierś z kurczaka przekroiłem na pół, dzięki czemu uzyskałem kawałek mięsa o jednakowej grubości na całej długości. Daje to też pewien komfort, że mięso będzie smażyło się równomiernie na całej powierzchni. Mięso(...)czerwonej palmy połączony z olejem z kanoli - taki jakiś wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut
Right Behind The Kitchenbyć zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 1 jajko 2 piersi z kurczaka pieczarki 400ml śmietany 12% sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej(...)misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto i robimy kuleczki. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. W między czasie należy zeszklić cebulkę na patelni, dodać pokrojona pierś kurczaka obsmażyć, po ok 10 minutach przyprawić solą, pieprzem, dynią. Na koniec dodać śmietanę i pietruszkę. Doprowadzić do wrzątku i wyłączyć. Ugotowane kluseczki obsmażyć na maśle do pięknego koloru złotego
MarciochaKucharzy