pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:55/133)

Pierogi ruskie z pikantnym farszem 172

smaku Farsz: 500 g sera białego 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 duża cebula sól do smaku ostra i słodka papryka w proszku do smaku pieprz Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.  2. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ziemniakami. 3. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem(...)papryką słodką i papryką ostrą do smaku. 4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi ruskie. 112

Pierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak.   Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki(...)wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy

Symfonia smakowa
Pierogi domowe na maślance z mięsem 247

podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi jagodowe z serem 145

małemu. Dodatkowo kuszą swoim pięknym, fioletowym kolorem. Składniki: Na ok 50 sztuk Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g białego sera 100g jagód leśnych 2 płaskie łyżki cukru Ponadto: 20g masła (omasta) syrop klonowy (do polania po wierzchu) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę(...)cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy ze sobą za pomocą małego widelca. Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy brzegi. 2.  Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masełkiem i polewamy syropem klonowym

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 158

cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu  20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion  4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić(...)mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Krakowskie smaki Ani
Calzone z kurczakiem 183

Calzone   jest to potrawa kuchni włoskiej.   Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie . Oryginalne jest z ciasta drożdżowego, ja zrobiłam ten pyszny pieróg z ciasta kruchego. Przepis na ciasto pozyskałam od mojej przyjaciółki Krysi. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. SKŁADNIKI: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka(...)pomidory, cebulę  kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym,  dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, na końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser, ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg,  smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około

Kuchnia Beaty
Pierogi ruskie 140

książek, ekran migoce, a ręce trzęsą się od zbytniej ilości kawy. No, ale swojego dopięłam. W nagrodę czas na pierogi. ;) Zrobiłam z M. różne, ale dzisiaj zaprezentuję ruskie. PIEROGI RUSKIE  Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby(...)Mielimy, tudzież przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z sezonowymi owocami 149

których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem bardzo ciekawa reakcji męża i dzieci. Mama jabłka ścierała na tarce, dodawała

bistro mama
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka 183

Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już gołąbki z farszem z tartych ziemniaków, zazwyczaj doprawionych czosnkiem, co nadaje potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu(...)tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami. W Bieszczadach podobna potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie mają wiele sposobów na tarte

Trzeci talerz
Naleśniki z jagodami 164

Sezon truskawkowy się zakończył, ale w kolejce czekają już kolejne dary lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z

Pełny talerz
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 223

łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie: Pieczarki trzemy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy do niej starte pieczarki, przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Po odparowaniu wody z pieczarek odstawiamy je, aż lekko przestygną, dodajemy oba sery (biały(...)parmezan), i mieszamy wszystko. Próbujemy czy lekko za słone (tak jak przy poprzednim farszu – żeby pierogi nie wyszły mdłe) i farsz gotowy

Jak gotować i nie zwariować
Pierogi z serem i jagodami 152

pierwszy ogień poszły te ze słodkim nadzieniem specjalnie dla Dominika. Moimi ulubionymi są ruskie, ale i na nie przyjdzie czas. Te z serem i jagodami są naprawdę pyszne, zarówno jako obiad, jak i deser - polecam! :) Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól

Cooking Monster
pierogi z rybą 163

klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-)  Upiekłem pierwszy

chleba naszego
Pierogi "ruskie" 107

Tradycyjne pierogi, które nigdy nie "wyjdą" z mody. Składniki Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki  125 ml gorącej wody 25 g masła   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem(...)pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Pierogi razowe z serem ;-) 130

Składniki (na ok. 32 pierogi)  ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g), - ¾ szklanki letniej przegotowanej wody, nadzienie: - kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - żółtko (20g). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach