Dawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)ziemniaki na małe kawałki gotujemy w osolonej wodzie. Rozdrabniamy w misce biały ser. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku. Jak ziemniaki będą już gotowe, odcedzić je i wystawić na 5 minut na balkon. Przy tej pogodzie szybko ostygną. Ostygnięte dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki
MarciochaKucharzyDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oliwie. Do ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut
Tradycyjna kuchnia KasiJak pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam! Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart , jak i zapiekanek czy tez grzanek. Smakuje
Ostra na SłodkoCalzone z mięsem mielonym i sosem BBQ można zaliczyć do jednych z najlepszych domowych fast-foodów. Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga z dowolnym nadzieniem. Jakiś czas temu robiłam kieszonki drożdżowe z szynką i serem – szybsza wersja dzisiejszego przepisu. Tutaj nadzienie składa się z cebuli, pieczarek, mięsa mielonego i domowego sosu BBQ. Zastanawiacie się jak przygotować domowy
Słodkie GotowaniePierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie
Kulinarne Fantazje Mariolikrążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie). Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem
Słodka StronaWyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką. Na 2 duże calzone: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki(...)miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy
VioletoweKucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nalesniki z pysznym farszem z kurczaka, warzyw i sera z niebieską pleśnią. Zapiekane w piekarniku aby nadać
Marta Gotujemyślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny cebula Ziemniaki obieramy, gotujemy, aż będą miękkie. Powinno się je zmielić w maszynce, ale jak na studenciaka przystało(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Jeśli zdecydujecie się na mielenie ziemniaków maszynką, to razem z nimi mielimy też ser i cebulkę. Ja ją rozdrobniłam blenderem. Cebulkę i ser dodajemy do ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się
Czerwona Porzeczkapierogi możecie przygotować wcześniej większej ilości i następnie je zamrozić. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad czy też na przyjęcie ze znajomymi. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłej wody Szczypta soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta(...)oliwy z oliwek. Następnie do tego dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Na małym ogniu całość gotujemy, aż do momentu odparowania całej wody i zdejmujemy z ognia. Ser feta siekamy w drobną kostkę i dodajemy ją do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę, jajka, sól oraz wodę mieszamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemięsa pozostałego z rosołu, z dodatkiem jajka na twardo, z cebulką i zieleninką. Wyszło świetnie; ciasto jest niezwykle mięciutkie i delikatne; pierogi są sycące i niesamowicie pyszne. Pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki: ciasto: 150 g twarogu (użyłam sera typu włoskiego) 1 jajo 1 łyżka masła szczypta soli ok. szklanka mąki pszennej farsz: ok 300 g mięsa z rosołu 2 jajka(...)Dodawać stopniowo mąkę do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kółka. Na każde nakładać porcję farszu, sklejać pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować ok 4 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać ze stopionym masłem, posypane siekanym koperkiem albo jak kto chce
6nieboBurak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą(...)wody) 2 garści rukoli 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW: 120 g krewetek koktajlowych 2 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 1 szklanka puree z dyni 0,5 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sol i pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonypierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:) Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną
Obiad gotowyugotowane ziemniaki , schlodzone a nastepnie zmielone w maszynce do miesa - bialy ser- zmielony w maszynce do miesa - zarumieniona na zloto drobno posiekana cebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka
Z Kuchni Do Kuchni