pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:86/159)

PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ I GRZYBÓW 121

przeszedł na jasną stronę mocy ( w mojej ocenie) i wyeliminował mięso ze swojej diety zupełnie a czasami tęskni za pasztetem mazowieckim, mam dobrą wiadomość :-) Zmajstrowałam takowy produkt w wersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte

pieprzny smaczek
Pierogi ruskie z bryndzą 176

Pierogi ruskie z bryndzą Ruskie pierogi kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi

Korniszonki
Liebster Blog Award 212

Sushi  8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami  9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone   10. Kawa czy herbata ? Herbata   11. Ulubiony gatunek sera? Brie   A to moje pytania:   Moja popisowa potrawa to...   Kto „zaraził” cię gotowaniem?   Jakiego składnika (warzywa, mięsa, przyprawy .. cokolwiek) nie jesteś w stanie przełknąć?   Skąd czerpiesz

Smaki Edyty
Light pierogi z kurczaka 164

rosołu  1 cebula surowa  sól  pieprz  5 plastrów szynki długo dojrzewającej  pęczek szczypioru   sól różowa himalajska  pieprz  Wykonanie  ( pierogi) Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie , kiedy zobaczymy że ciasto nie chce się sklejać , można dodać jeszcze troszkę wody ,nie zapominamy(...)farszem . Obieram ugotowanego kurczaka , który wcześniej nam się ugotował w rosole , obieramy go i pozbywamy się kości i chrząstek , jak mamy obranego kurczaka , odpalamy maszynkę do mielenia mięsa , może być ręczna , mielę mięso z kurczaka oraz wszystkie warzywa z rosołu , jak mamy zmielonego naszego kurczaka i warzywa , obieram cebulę , kroję w drobną kostkę i przesmażam na oliwie na złoty kolorek

Mój Smak
Pierogi z kapustą i grzybami 187

wykorzystacie też przepis. Składniki: Farsz ½ kg kapusty kiszonej ( ja używam własnej ) Spora garść suszonych grzybów ( a nawet dwie ) 1 cebula Łyżeczka masła klarowanego Sól Pieprz Ciasto ½ kg mąki ( na pierogi ) 1 żółtko Około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju Szczypta soli Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy aby zmiękły na około 1 godzinę(...)płynem ) i gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Przestudzoną kapustę z grzybami odcedzamy i  przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smaki powinny być wyraziste. Teraz zabieramy się za ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej i sól. Łączymy składniki. Dodajemy

Smaki Ewy
Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych 72

wolno było jeść mięsa, tłuszczu zwierzęcego ani jajek. Dlatego na wigilijnym stole pojawiały się potrawy z ryb, grzybów, warzyw i kasz. Ryby były uważane za pokarm ubogi i pokutny, dlatego często przyrządzano je w sosach i galaretach, by poprawić ich smak. Grzyby były cenione za swój aromat i wartości odżywcze, dlatego dodawano je do zup, pierogów i kapusty. Warzywa(...)kutia czy kisiel. Na zachodzie Polski natomiast częściej podawano potrawy z kapusty kiszonej, takie jak bigos czy łazanki. W niektórych regionach serwowano także potrawy mięsne, takie jak karp faszerowany mięsem czy pasztet z drobiu. W XXI wieku polskie potrawy wigilijne są nadal ważnym elementem polskiej kultury i tożsamości. Jednak są one także poddawane modyfikacjom i eksperymentom. Niektórzy ludzie rezygnują

ProstePesto.pl
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 177

formą, jak i pomysłem na farsz, o którym przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe(...)Przełożyć na głęboką patelnię z olejem. Dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić około 15 minut, by lekko zmiękła. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodać ciepłą kapustę i masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić. Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić

Świat Domowej Kuchni
Jajka sadzone na kiełbasie 66

większości rzeczy i tak nie może jeść (jak np. krokiety z mięsem, które także mam zamrożone), a nie będę czekać na koniec jego diety, bo to może potrwać strasznie długo. Dzisiaj jak wróci z pracy i zobaczy, co rozmroziłam… Bo barszcz z krokietem dla niego jest jak pierogi ruskie dla mnie. Obok nich nie potrafimy przejść obojętnie

Kardamonovy
Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) 143

się ładnie przegryzły. Taki czerwony barszcz wyśmienicie smakuje z tortellini, uszkami, pierogami, krokietami lub pasztecikami. Ja go lubię również pić od tak w kubeczku, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Barszcz wspaniale rozgrzewa. Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te: Drożdżowe paszteciki z mięsem Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami Kapuśniaczki, czyli

Słodkie okruszki
Smażone pierożki 169

Smażone pierożki to nowa propozycja przygotowania naszych ulubionych pierogów. Smażone pierogi z tego przepisu są chrupiące i nieziemsko przepyszne. Możemy podawać je ze śmietaną lub sosem czosnkowym. W taki sposób możemy przygotowywać pierożki z różnym farszem. W zależności od tego na jakie mamy ochotę, np. z mięsem, z kapustą i grzybami czy również z kaszą. Przepis ten jest

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mini Calzone z mięsem mielonym i oliwkamk 152

Witam Was;) Dziś zapraszam na pyszne Mini Calzone -Mini pierożki drożdżowe ,pieczone w piekarniku. Ja zrobiłam je z mięsem mielonym,sosem pomidorowym,oliwkami i serem mozzarellą

Gotowanie Patki
Gorąca kolacja 181

Tym razem zamieszczam przepis na pyszną kolację. Zdaję sobie sprawę, że lepienie pierogów jest pracochłonne i wymaga nakładów czasu, ale ten sposób przypadnie Wam do

Tylko pysznie
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 144

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera

Cztery Fajery
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 218

Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ravioli z mięsem 114

ciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta

Gotowanie jest łatwe