pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:79/159)

Kopytka truskawkowe 102

450 g twarogu chudego 180 g truskawek 1 jajko 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej  80 g skrobi ziemniaczanej szczypta soli Truskawki miksujemy przy użyciu blendera

Kucharzyca
Leniwe kopyta jagodowe 147

400 g twarogu chudego 150 g jagód, świeżych lub mrożonych 1 jajko 280 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g skrobi ziemniaczanej szczypta soli Jagody miksujemy

Kucharzyca
Porosołowy pasztecik gotowany na parze 181

szkodziło ). No i tak już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pasztet. Obierałam mięso wyjęte z rosołu ( kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego paszteciku ugotowanego

Buniabaje w kuchni
Tortilla smażona z ruskim farszem 112

fanów ruskich pierogów lub krokietów po rusku. Tak ruskie pierogi jak i krokiety są pracochłonne, tortilla smażona to ekspresowe, proste danie z patelni. Co w poniedziałek na obiad? Co zrobić z wczorajszych gotowanych ziemniaków? Nie pytaj, zrób tortillę z ruskim farszem.   Tortilla przepisy Tortilla to nie tylko placek z warzywami, kurczakiem, łososiem, makrelą, mięsem mielonym czy jajkiem

Dieta moja pasja
Kuchnia gruzińska 362

Przystawki na gruzińskim stole Kuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie. Chciałabym pokazać(...)mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka Cezara Chinkali – pierogi w kształcie sakiewki Chinkali to misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo-baraniego) także esencjonalny rosół, który od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane

Poezja smaku
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 180

pokojowej. Podgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią mięso. Dodajemy do niego czosnek oraz oprószamy je sporą ilością morskiej soli, po czym dobrze mieszamy. Podsmażamy je, aż będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów(...)porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na nie odpowiednią ilość mięsa, marchewki z groszkiem oraz ziemniaków. Na wierzch układamy plaster pomidora, który zasypujemy serem. Sakiewki zamykamy ścisło u góry i polewamy je również z wierzchu, równomiernie roztopionym masłem. Gotowe kleftiko przekładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ruskie 156

rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy

Camilla w kuchni
Pierogi ze słodką kapustą 266

nadmiaru wody. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. 2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą  i pieprzem. 3. Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. 5. Podajemy wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Pielmieni 784

Pielmieni to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej.   To rodzaj pierogów z luźnym farszem mięsnym. Ich kształt charakteryzuje się specjalnym zlepieniem pierożków, które tworzą coś na kształt odwróconej korony, przypominającej trochę nasze uszka do barszczu. Pielmieni zadomowiły się w u nas na dobre i serwowane są w różnych restauracjach, zwłaszcza tych z daniami kuchni wschodniej. Podczas ostatniego naszego pobytu(...)Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku ½   120 ml śmietany sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon i zmieliłam razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Do mięsa wsypałam majeranek, posoliłam, oprószyłam pieprzem do smaku. Mięso nabierze wspaniałego smaku, zapachu

Kuchnia u Krysi
Penne w lekkim sosie brokułowym 124

  W weekend byliśmy w Międzyzdrojach, no i Hanka, jak to Hanka zamówiła sobie makaron (inna opcja to pierogi lub kluski, ale pierogi były

Krylowa Kuchnia
ZUPA JARZYNOWA BEZ MIĘSA 302

jarzynowa bez mięsa - z czym podać? Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy jarzynowej bez mięsa: zupa jarzynowa z groszkiem ptysiowym zupa jarzynowa z ryżem ugotowanym na sypko zupa jarzynowa z sałatą pokrojoną w paski zupa jarzynowa z makaronem, łazankami, kołdunami lub pierogami zupa jarzynowa z grzankami zupa jarzynowa i nic więcej ;) Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kluski śląskie 125

Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką

Zasmakuj Kuchni
Orientalna zupa won ton, wywar 200

dużą ilością kiełków i zielonej cebuli oraz grzybów pokrojonych na kawałki. Można również zmielić mięso z wywaru, podsmażyć białą część dymki i zrobić farsz mięsny. W mojej okolicy nie mogłam namierzyć papieru do pierożków won ton więc zrobiłam zwykłe ciasto na pierogi i zwinęłam w sakiewki. Gdy zabrakło pierożków podałam wywar w towarzystwie gotowanych jajek ale to już powoli

Apetyczna babeczka
boczek wędzony, z domowej wędzarni 178

jako składnik wielu posiłków ( ja dodaje go do pierogów, zup, jaj, oraz warzyw) spożywanych przed wyjściem na chłodny jesienny dzień. składniki ładnie przerośnięty boczek ( ze skórą) o wadze 5 kg peklówka(ilość na pięć kilo mięsa) 1 łyżeczka pieprzu (w ziarnach) 8 g saletry 90 g soli 1 łyżka brązowego

Miód i pieprz
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 263

Syberyjskie pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane

Karo in the Kitchen
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 373

minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach

Tradycyjna Kuchnia
Pyzy z mięsem 204

mąki ziemniaczanej). Nabieramy w dłonie porcje ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczamy je, na środek dajemy porcję mięsa i zalepiamy dokładnie ciastem - w ten sposób tworzymy ładne kulki. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy partiami pyzy (tak jak np. pierogi - nie może ich być zbyt dużo w garnku). Gotujemy ok. 7 min od momentu wypłynięcia

psgotujemy
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 170

zostało po pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy

R'n'G Kitchen
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 168

kategorii było sporo naleśników do wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała

Projekty ze smakiem