sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny listki natki z pietruszki do dekoracji czerwona słodka papryka Przygotowanie: W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje(...)Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć
Moja smaczna kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu(...)wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam na tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedawna miałam chęć na pierogi. Wykombinowałam, aby nie były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek(...)jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając i czekając jak wypłyną na powierzchnię. Następnie robimy
Truskawkowa Fiestaoctem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez(...)minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Dziewczyny z programu "Rewolucja na talerzu" twierdzą, że tradycyjna porcja pierogów z grzybami to 600 kcal, a ta propozycja to zaledwie 340 kcal. Pytanie tylko ile to jest porcja? Ja w ten sposób potraktowała 5 niedużych pierożków
Brzuszki ŁakomczuszkiLeniwe pierogi to taka moja wariacja na temat ziemniaków i twarogu. Taki złoty środek między(...)lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja
Mango PapajaPierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań wśród Polaków. Nasze pierogi są też znane w innych krajach, głównie tych, gdzie zadomowiła się Polonia. W mojej rodzinie jemy je głównie odsmażane. Do ciasta nie dodajemy jajka (dzięki temu ciasto rozpływa się w ustach). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryAmeryce Południowej. Są bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto(...)ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny kształt. Na jego środku układamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet
Ratunku obiadczwartek byłam u Babci na "szkoleniu"z pierogów... Babcia ulepiła około 200 pierogów z kapustą i grzybkami. Cały rok... cała rodzina czeka na te pierogi!!! A ja poznałam ich tajemnicę.... Babcia pokazała mi również jak się lepi uszka i właśnie dziś wykorzystałam tę umiejętność. Zrobiłam 125 sztuk uszek z pieczarkami. Początki były trudne, ale później(...)talerzem, żeby nie wyschły i nie traciły ciepła (ja na talerz położyłam czajnik z ciepłą wodą - taki "ciepły kompres".) Rozwałkowujemy i wycinamy literatką kółeczka, nakładamy farsz i lepimy mini pierogi. Rogi pierożków zawijamy na palcu i łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek; 2 małe cebule
Miksturownikpodanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: 1 szklanka jagód 3-4 łyżki cukru śmietana, cukier puder Jagody posypać cukrem, kłaść na ciasto, sklejać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, posypaną cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoJedne z moich ulubionych - chociaż ja w ogóle bardzo lubię pierogi, w każdym wydaniu. Domowe, z masłem. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)kaszy. 4. Do farszu wbić jajko, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować krążki ciasta, nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie w dużym garnku
Pasja Smakufareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false(...)smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać suszonymi ziołami. Pierogi piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez
Pasja SmakuPyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszenicznej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy(...)kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników. Gotowe pierogi albo partiami mrozimy w zamrażarce albo wrzucamy od razu do garnka z wrzącą, osoloną wodą (z łyżką oleju) i gotujemy od wypłynięcia ok.5-7 minut. Podajemy polane stopionym masełkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowekopiastą łyżeczkę dżemu. Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki lub wiśniowy z kawałkami owoców. Złożyć na kształt pieroga i zlepić brzegi, tworząc szerokie(...)krawędzie. Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie podczas pieczenia. Krawędzie takiego pieroga naciąć w 5-6 miejscach - uważać aby nie przeciąć do nadzienia.Delikatnie (a u Ewy jeszcze z uczuciem :P ) naciągnąć drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między nacięciami powiększyły się.Grzebyki układać na blasze
Grunt to przepis!