pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:18/458)

Pierogi z pieca 199

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko(...)farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwepoduszeczki.   Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcemi układamy na blaszce z papierem do pieczenia.  Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiemi do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C.Gotowe.   Znakomicie smakują z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
GOTOWANE PIEROGI Z JAGODAMI 166

wodę. Na wrzącą wrzucamy pojedyńczo pierogi, tak żeby nie przerywać wrzenia. Od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, odkładamy na talerz. Śmietanę mieszamy z cukrem, polewamy nim pierogi, posypujemy też świeżymi jagodami

Z Majeczką w kuchni
Pierogi nie tylko po polsku 161

Książka "Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na słodko i wytrawne oraz smażone, gotowane, drożdżowe...  ravioli,kołduny, cepeliny, tortellini oraz pielmieni.  Przy przepisach znajdziemy cenne rady i wskazówki.Minusem tej książki jest brak zdjęć do przepisów, są tylko

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 183

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko WYKONANIEZ mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.Grzyby zalewamy wodą moczymy(...)Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi ruskie 144

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Są one niezwykle popularne na Ukrainie oraz w Polsce. Pierogi ruskie mimo, że nazwa mogłaby tak wskazywać, wcale nie wywodzą się z Rosji. Ten przepis jestem szybki i prosty w wykonaniu. I zobaczycie, że wykonanie pierogów ruskich wcale nie jest takie skomplikowane i nie pochłonie wielkiej ilości czasu(...)Spójrzcie na listę składników oraz przepis. Przeczytaj przepis na: Domowe pierogi z kurkami Składniki na ciasto do pierogów 500g mąki 250 ml letniej wody szczypta soli 3-4 łyżki oleju Składniki na farsz duża cebula 350g twarogu 450g ugotowanych ziemniaków szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przepis na farsz Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z serem i dynią 108

naszej kuchni królują obecnie dynie, które i w tym roku rozwijają naszą kulinarną kreatywność. Podczas wspólnych rozmów wpadliśmy na pomysł przygotowania dyniowych pierogów , w których dynia byłaby składnikiem ciasta i nadzienia. Smak tego jesiennego warzywa uzupełnia biały ser oraz słodkie rodzynki. W efekcie wmieszania puree dyniowego otrzymaliśmy miękkie i złociste ciasto oraz radosne pomarańczowe nadzienie. Składniki na pierogi z serem i dynią Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka puree dyniowego 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 250 g białego sera 100 g puree dyniowego 2 płaskie łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Na stolnicę wsypać mąkę oraz

niecodziennikpary
Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii 147

który delikatnie doprawiłem rozmarynem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Następnie przygotowałem pierogowe ciasto ze swojego sprawdzonego przepisu — wychodzi ono miękkie oraz elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. Gotowe pierogi przybrałem usmażonymi na maśle listkami szałwii, dzięki czemu są chrupiące niczym chipsy i podałem z dodatkową porcją kurek. Pycha! Uważam, że te pierogi wprost trzeba ulepić w sezonie(...)kurki! Spróbujcie i Wy! * SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kurkami i mascarpone Ciasto na pierogi: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml  ciepłej  wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 200 g kurek garść lisktów świeżej szałwii 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła klarowanego Farsz: 300 g kurek

Food Square
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 227

kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam Pierogi z kapustą moniczka Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo(...)trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej

Via Gusto
Pierogi z kiszoną kapustą 113

pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 160

pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 223

połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi z farszem z fasoli , ale dzisiaj proponuję Wam przepis na pierogi z bobu. Jest(...)tyle wyjątkowy, że pierogi przygotowane według podanej receptury zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Aby lokalny specjał mógł na nią trafić, wnioskodawca musi udokumentować wielopokoleniowy związek dania z lokalną kuchnią. Jednocześnie w zamian przepis i nazwa stają się znakiem chronionym i nie mogą być wykorzystywane w celach handlowych przez innych. Ma to swoje zalety i wady. Moim zdaniem

Trzeci talerz
Pierogi z mięsem 175

zostaje nam mięso, nie da się ukryć że zupa na wywrze mięsnym jest smaczniejsza. Później niestety zostaje mięso i nie wiadomo co zrobić z mięsem, można zrobić pierogi. Przyznam się że ciężko mi się dzisiaj pisze ten wpis, ponieważ nie mogę podać konkretnych gramatur poszczególnych składników. Dopiero teraz sobie uświadomiłam, że nie wiem(...)nawet jaki napisać przepis na ciasto pierogowe, gdyż robiłam też inne pierogi. Robienie ciasta na pierogi jest dla mnie tak prosta rzeczą, że nawet nie zwracam uwagi ile czego daje, po prostu wiem jakiej konsystencji ma być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem   Składniki na farsz

Pomysłowa kuchnia
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 306

paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone ciasto na pierogi i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy podanej ilości składników i zrobić(...)rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka

Karo in the Kitchen
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis 219

naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw.   Pierogi(...)dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.   Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 Łyżka oliwy   Pierogi z kaszą gryczaną i serem Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę

Księga-Smaku
Pierogi z borówkami 186

wszyscy znają z okresu dziecięcego pierogi z borówkami. Trwa odwieczna wojna czy mówimy jagody, czy borówki. U mnie, na Podhalu, zbieraliśmy borówki i babcia z mamą robiły najlepsze pierogi z borówkami i koniec! Z pierogów to ja najbardziej ruskie lubię, ale w okresie lata kocham pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną. Nie ważne, że zawsze(...)zawsze uświnię się po czubek głowy, że tryśnie mi sok i będę wyglądać, jakbym kogoś zeżarła. To wszystko jest mało istotne – jestem brudna, ale nażarta i szczęśliwa. Przygotowanie pierogów jest proste. Owszem, wymaga trochę pracy, robi lekki bajzel w kuchni i wizja sprzątania może pozbawić entuzjazmu, ale wierzcie mi, żadna mrożonka nie jest w stanie zastąpić delikatnego smaku

ladykitchen