współpracę z dostawcami i producentami ekologicznej żywności . [czytaj więcej na: Trojmiasto.pl ] Źródło: Sopocki Młyn Do mnie osobiście bardzo przemówiło specjalne stanowisko , gdzie na oczach gości kucharze misternie lepili pieróg za pierogiem. Praca tam wrzała, a ręce pierogowych specjalistów niemalże furczały w powietrzu, by nadążyć za kolejnym zamówieniem. Uszanowanie się należy! Ale co ja tu będę się rozpisywać. Niech(...)piętrze . Kącik Młodocianego Gościa cieszył się powodzeniem Zachwycił mnie prosty, ale z pomysłem i mocnym efektem WOW, wystrój okien S tanowisko gdzie na oczach gości kucharze misternie lepili pieróg za pierogiem R ęce pierogowych specjalistów furczały w powietrzu, by nadążyć za kolejnym zamówieniem Kucharze z uśmiechem na twarzy znosili dzielnie natarczywego fotografa :P Ale niech ja w końcu przejdę
Grunt to przepis!Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? Pierogi ruskie, znakomite ulubione. Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te też robił on. W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 1 jajko 1 niepełna szklanka ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul 15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę) 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki oleju Dodatki: 2 cebule
Kuchnia na wzgórzukapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi(...)najlepsze pierogi wigilijne na świecie, pewnie większość odpowiedziałaby, że mama albo babcia. U nas też tak jest - ja uwielbiam pierogi mojej mamy, moim zdaniem nie mają sobie równych! Zgodzą się ze mną mój tata i moje siostry:) Mój mąż docenia je, choć ma zastrzeżenia do ich wielkości - nic dziwnego, w kwestii wielkości pierogów jego mama daje czadu
Kulinarne InspiracjePierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą(...)pieczarkami :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Pieczarki drobno
Smak mojego domupartiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.Pierogi ze szpinakiem
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-PSkładniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.Proste? Proste i smaczne! :)pierogi ruskie z botwiną
Bon Appetit Małgorzatykawałki różnych mięs i warzyw to nic nie wyrzucaj ( oczywiście jeśli nadają się jeszcze do spożycia ) tylko zrób pyszny farsz do pierogów. Takie nietypowe nadzienia są smaczne a pierogi po prostu rewelacyjne. Kiedyś moje chłopaki jadali tylko ruskie pierogi ale teraz lubią własnie takie kombinowane. I takie są najlepsze.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnirozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem
Świat Domowej Kuchninajbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Smakują wyśmienicie zaraz po ugotowaniu
Świat Domowej Kuchniczęsto szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować.Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? )Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa?Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu: kawałek
Codzienna kuchnia niecodziennauważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej,200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Wykonanie;Z ciasta(...)formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się
Anioły w kuchnichce ich skosztować. Ja je uwielbiam, kocham ... a ostatnio nawet polubiłam lepić. Wszystko zaczęło się od Krakowa i od klubokawiarni Relaks - uwierzcie mi w życiu nie jadłam takich pierogów. Koniecznie jak będziecie musicie zajrzeć - do wyboru do koloru - w różnej postaci. Pycha :-) Tak zbzikowałam na ich punkcie po Krakowie, że zaczęłam lepić, lepić, lepić aż się nauczyłam(...)Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem wypełnić środek, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Również za pomocą łyżeczki nadać im kształt pieroga. Trudno do wytłumaczenia w formie pisemnej ale każdy z Was podpatrywał w domu, jak to się robi. Ja się nauczyłam to Wy też się nauczycie :-) . Wkładać do wrzącej osolonej
pieprzny smaczekpełnoziarniste pierogi z wiśniami podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym Tak, moja dzisiejsza zdolność lepienia pierogów wynosi zero, no ale przynajmniej były dobre :POstatni dzień roku, uwierzycie w to? Nie mam pojęcia kiedy te wszystkie dni minęły, mam wrażenie, że dopiero co wróciłam z tamtego sylwestra, a tutaj mam się szykować(...)ciasto będzie gładkie i elastyczne, na oprószonym mąką blacie rozwałkowuje i wycinam szklanką koła. Na środku każdego krążka układam po kilka wiśni i zlepiam brzegi. Pierogi wrzucam do wrzącego, osolonego wrzątku i gotuję 2-3min od wypłynięcia
More food, love and dreamsPierogi z grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego(...)boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie.Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania.Najpierw farsz:- szklanki grochu całego- majeranek
Pasje JolkiPierogi z leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek.Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych.Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10 min.Na farsz przygotowujemy- jedną dużą cebulę- 200 g mozzarelli- 100 g twarogu opcjonalnie- 500-600 g grzybów- sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażeniaCebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieprzem czarnym(...)słoik)Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę.Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto.Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać.Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok.20-30gwędzonego boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej patelni.Jeżeli pierogi
Pasje Jolki