pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:26/458)

Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem 172

nawet zgrzytam zębami na wigilijne z kapustą i grzybami.  Ale każdy inny wsad do ciasta pierogowego i owszem, bardzo chętnie.  Od tygodnia „chodziły za mną” pierogi z bobem i to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna – dla nas NIEBO W GĘBIE Składniki(...)pierogów: CIASTO: To wg mnie najlepsze ciasto na pierogi. Elastyczne, delikatne, dające się wałkować na dowolną grubość (w moim przypadku „cienkość”): 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450) szczypta soli 200 ml wrzącej wody 30 g masła dodatkowa mąka do posypywania stolnicy Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól.  We wrzącej wodzie rozpuszczamy masło

gutfut
Pierogi a’la kebab 307

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem warzywno – mięsnym. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z sosom czosnkowym, ale równie dobre są na drugi(...)dzień po odgrzaniu. Z podanej porcji wyjdzie Wam spora ilość pierogów, które możecie również zamrozić i wyjąć w razie potrzeby Pierogi a'la kebab Drukuj przepis Składniki Ciasto: -1 kg mąki pszennej -1 kostka drożdży (100 g) -2 szklanki mleka (500 ml) -100 g masła lub margaryny -1 jajko -łyżka cukru -1 łyżeczka soli

Marta Gotuje
Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów 410

Pierogi z gotowanym kurczakiem to świetne danie dla maluchów. Dzieci mogą wygodnie chwytać pierożki w rękę i samodzielnie delektować się pysznym jedzeniem. Do przygotowania takich pierogów możecie wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, lub ugotować wcześniej np. kawałek piersi kurczaka. Takie pierogi można podać dziecku, które skończyło 8 miesiąc życia. Składniki na farsz: gotowana ćwiartka kurczaka (może(...)rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem

Dieta bez mleka
PIEROGI Z MIĘSEM - DOMOWE, NAJLEPSZE 189

jakimś trafem zawsze wychodzą idealne. Przygotowałam jednak dla was moją recepturę, która mam nadzieję będzie od teraz przez was często wykorzystywana J Nie wiem jak wy, ale ja lubię pierogi na cienkim, sprężystym cieście. Nie lubię się objadać samym ciastem, a poczuć równowagę zarówno farszu, jak i jego otoczki. Uważam, że te należą do najlepszych, a wierzcie mi , jestem(...)bądź maszynki do pierogów. Na każde kółko dodawać po łyżeczce farszu (nie za dużo, żeby pierogi dobrze się skleiły przy brzegu i nie za mało, aby pieróg jednak był pierogiem J Gotować na średnim ogniu, ok. 5-7 minut, wyciągać cedzakiem, nie za pomocą sitka, gdyż mogą się rozpaść. Polewać pierogi roztopionym masłem, wraz z przesmażoną

Calzonella.com
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 162

farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam Składniki (na około 20 pierogów): Ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła 0,08 g szafranu szczypta soli Farsz: rydze ( 2 garście) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów

Oryginalny smak
Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka 221

Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka Pierogi ruskie nigdy się nie nudzą, to oczywiste, ale czasem przygotowuję dwa farsze, żeby było różnorodnie. Tym razem skorzystałam z podkarpackiego przepisu na pierogi z soczewicą, boczkiem i cebulą. Są bardzo smaczne i syte. Do tego farsz łatwo przygotować. A jeśli ktoś nie przepada za boczkiem, można go po prostu(...)pominąć i przygotować wersję wegetariańską. Do przygotowania tych pierogów polecam czerwoną soczewicę ze względu na krótszy czas gotowania i łagodniejszy smak. Jednak zielona soczewica również nadaje się do pierogów. Nie ma też znaczenia, czy kupimy ją w opakowaniu zbiorczym i ugotujemy luzem w wodzie, czy też będzie ona pakowana w woreczki do gotowania. Ważne, by ugotować

Trzeci talerz
Pierogi z truskawkami 162

Pyszne pierogi z truskawkami podane z pysznym, słodkim sosem truskawkowym. Pierogi robi się dość szybko, a efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy tak aby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy dużą szklanką okręgi.  Mrożone truskawki wyjmujemy z zamrażaki, około 30 minut przed robieniem pierogów, tak aby truskawki lekko zmiękły. Duże truskawki kroimy na mniejsze części. Do wyciętych okręgów wkładamy około połtorej pokrojonej truskawki oraz 1/2 łyżeczki cukru na jednego pieroga. Każdego pieroga porządnie sklejamy

Klasyka Gotowania
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 176

PIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku. Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem. Kiedy uniesiecie pokrywkę z nad garnka, urzeknie Was cudowny zapach podduszonych ze śmietaną pierożków, okraszonych złocistą cebulą, boczkiem oraz grzybami. Najlepiej jeżeli macie kilka takich samych, niewielkich glinianych garnków(...)przykrywką - wówczas każdy dostanie porcję we własnym naczynku :)  Przygotowanie pierogów zajmuje niestety sporo czasu, no chyba, że Ktoś przygotuje potrawę z kupionych pierogów. Ja miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :) Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki

Moja Książka Kucharska
Ruskie pierogi 209

pierogach mogłabym pisać wiele. Kojarzą mi się z moimi babciami.  Babcia Hala robiła na święta pyszne pierogi z grzybkiem.  Babcia Manisia zawsze kiedy byliśmy chorzy przyjeżdżała do naszego domu i razem z nią lepiliśmy pierogi z mięsem, z rosołu. Sama przygodę z pierogami zaczęłam kilka lat temu ale tzw. "ruskich" nie robiłam nigdy(...)Było to w roku 2015 kiedy z już Małżonem pojechaliśmy na rowerowy miesiąc miodowy w Bieszczady. Gospodyni serwowała kuchnię raczej ciężką i między innymi pojawiły się na obiad ruskie pierogi. Nie dość, że polane skwarkami to z nadzieniem, którego głównym elementem była smażona cebula. Niestety pierogów wówczas nie ruszyliśmy.  Małżon jada tylko pierogi z kapustą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie 227

każdy lubi, a kto nie więc zapraszam do przepisu na pyszne ruskie pierogi! Smacznego:) Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz(...)pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:              Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości

Sprawdzone przepisy kulinarne
Light pierogi z kurczaka 164

zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju  1 szklanka wody ( można dodać w zależności cista )  szczypta soli Składniki na farsz  3 sztuki udek podwójnych(...)rosołu  1 cebula surowa  sól  pieprz  5 plastrów szynki długo dojrzewającej  pęczek szczypioru   sól różowa himalajska  pieprz  Wykonanie  ( pierogi) Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie , kiedy zobaczymy że ciasto nie chce się sklejać , można dodać jeszcze troszkę wody ,nie zapominamy

Mój Smak
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 172

bardzo popularne w mojej rodzinie. Bardziej lubiane były przez nas te z mięsem. Nie raz, nie dwa i nie trzy byłam męczona przez drugą połówkę, by przygotować mu owe pierogi- nigdy nie chciałam. Nie znałam smaku, nie wiedziałam czy wyjdą takie jak powinny. Skusiłam się i polubiłam. Zdaję sobie sprawę, że jest to moja wariacja na temat pierogów ruskich, bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków

Mango Papaja
Pierogi ruskie 255

zwykle od razu podajemy – najczęściej ze skwarkami i podsmażoną cebulą. Wśród popularnych dodatków są jednak też śmietana oraz czerwony barszcz – do wyboru zależnie od upodobań. Niektórzy podają też pierogi ruskie nie od razu po ugotowaniu, lecz podsmażają je jeszcze na patelni. Pierogi ruskie 2015-12-06 19:58:28 Tradycyjne pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym – powszechnie(...)znane i lubiane, proste danie z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje

Kulinarna Pokusa
Pierogi z kapustą i grzybami 254

słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej, aż po wyłącznie kiszoną, i to nawet nie odciśniętą. Ma to oczywiście bardzo duży wpływ na smak pierogów, przy czym w dużej mierze sprowadza się do tego jak bardzo lubimy (lub nie) kwaśny smak farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest(...)wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą kapustę z grzybami ot tak po prostu. Pierogi z kapustą i grzybami 2015-12-04 11:18:37 Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 274

jaglaną "śmietaną" malinową Pierogi to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Smaczne (choć ja fanką nie jestem) i proste. Rodzajów pierogów jest całe mnóstwo, ale czy da się zrobić pierogi bez glutenu (i wegańskie)? Do podjęcia wyzwania natchnęła mnie koleżanka i tak zaczęło się moje weekendowe pierogowanie. Pierwsza próba była nieudana - pierogi owszem miały kształt(...)były twarde i jakieś takie bez wyrazu.  Postanowiłam pokombinować ze swoim przepisem i .... Pycha! A farsz moim zdaniem (a także zdaniem koleżanki weganki) jest genialny ;) Wracając do pierogów - zrobienie takich zwykłych z mąki pszennej jest dziecinnie proste. Natomiast pierogi bez glutenu mogą być wyzwaniem. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie gluten odpowiada za elastyczność, miękkość

pyszne zdrowości