pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:23/458)

Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 87

mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę(...)kuchnia zamienia się w małą linię produkcyjną. Farsz mięsny to przepis Małgorzaty, z jednej z grup kulinarnych – dziękuję :), farsz ziemniaczany pochodzi z blogu mniammniam.pl . Przepis na 100-120 pierogów: Ciasto: ok 0,9 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska, uniwersalna) plus do podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar L) 0,5 l gorącej wody 1 łyżeczka

moj przepis na
Pierogi z truskawkami 96

Opis Pierogi z truskawkami: Pierogi z truskawkami to kolejna propozycja na nasze wiosenne menu. Pierogi na słodko możemy podawać z dodatkiem cukru, słodkiej śmietany, jogurtu czy również z dodatkiem musu truskawkowego. Są nieziemskie w smaku. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Truskawki coraz częściej pojawiają się w sklepach, więc nie powinniśmy mieć problemu z ich zakupem(...)Najlepsze pierog wychodzą jednak, kiedy mamy sezon na truskawki i używamy takich z domowego krzaczka bądź od zaprzyjaźnionego dostawcy. Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego spora porcja owoców – to właśnie jest przepis na doskonałe pierogi. Takie domowe pierogi to niesamowita uczta. Smakują dużo bardziej niż takie gotowe ze sklepu. Polecam Wam przygotowywać je samemu, przepis nie jest trudny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 153

Próbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis(...)panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :) Przepis na około

Rozdomowiona
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami 198

Jeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z kaszą gryczaną i pieczarkami. Farsz jest delikatny i bardzo aromatyczny.  Kasza gryczana jest zdrowym uzupełnieniem pierogów. Składniki na ciasto (na około 70 pierogów): 500 g mąki 2 łyżki oliwy około 330 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g kaszy gryczanej, białej(...)boczkiem, pieczarki i kaszę gryczana. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły. Farsz studzimy. Gotowe :) Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut

Smak mojego domu
Pierogi ze słodkim serem – kuchnia podkarpacka 143

Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka Chyba większości z nas pierogi na słodko kojarzą się z dzieciństwem. Mnie szczególnie te z kaszą manną , gotowane dla nas przez babcię. Proponowałam je już na blogu, podobnie jak przepyszne pierogi z kaszą jaglaną i białym serem w słodkim wydaniu. Dzisiaj zapraszam na pierogi ze słodkim białym serem według receptury(...)Pani Józefy Gil ze Smarżowej (podkarpacka gmina Brzostek). Lekko słodki farsz i tradycyjne ciasto pierogowe pasują do siebie idealnie. Zwłaszcza jeśli pierogi podamy okraszone roztopionym masłem lub polane słodką śmietaną. Pierogi smaczne są nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”. Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około

Trzeci talerz
Pierogi z serem i jagodami 197

Pierogi z serem i jagodami 2018-07-27 22:09:25 Porcje 4 Bez pierogów trudno byłoby wyobrazić sobie polską kuchnię. Na naszych stołach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. Jednak pierogi popularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności(...)jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane słodką śmietanką. Dziś połączyłam te dwa smaki w jedno danie i przyznam Wam szczerze, że ta wersja pierogów smakuje rewelacyjnie

Wędrówki po kuchni
Pierogi z komosą ryżową w rosole 140

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy(...)mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 174

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy(...)mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 205

Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka   Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki(...)przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta nabrała smaku i aromatu najpierw obgotowywana jest w wodzie, a następnie długo podsmażana na wolnym ogniu z dodatkiem cebuli i tłuszczu. Do pierogów przygotowywanych na Wigilię używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą

Trzeci talerz
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego 166

Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi. Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko(...)przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada  uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kaszą jaglaną i brązowymi pieczarkami 185

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Dzisiejsza propozycja jest mało klasyczna. W farszu połączyłam kaszę jaglaną i pieczarki brązowe, które bardzo lubię. Smaku pierogom nadają pieczarki i podsmażona cebulka. Kasza jaglana jest zdrowym uzupełnieniem farszu. Powoduje, że farsz jest bardziej plastyczny. Nie ma jednak wpływu na smak pierogów. Składniki na ciasto (na około(...)pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 50 g kaszy jaglanej 1 duża cebula 500 g brązowych pieczarek 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i pieczarek sól do smaku pieprz (dość dużo) Okrasa: oliwa 1 duża cebula sól do smaku Wykonanie farszu: Kaszę jaglaną

Smak mojego domu
Pierogi pilzneńskie z borówkami - tradycyjny przepis woj. podkarpackiego 194

stronie Ministerstwa możemy poczytać na temat tradycji: Jak podają Maria Lemnis i Henryk Vitry w książce pt. W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Wydawnictwo Interpress, Warszawa, s. 306: Pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się przypuszczalnie z dawnej kuchni słowiańskiej, ludowej – zdobyła ogromną i trwałą popularność w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej. Polska kuchnia(...)słynie ze znakomitych pierogów nadziewanych farszem mięsnym, z kiszonej kapusty i grzybów, a także serem czy owocami. (...) Jak pisze Elżbieta Kensy w książce pt. Kuchnia Podkarpacka, Księgarnia Akademicka LIBRA, 2004 r., s. 26: W okolicach Rzeszowa (…) popularne były też pierogi z owocami: pokrojonymi jabłkami, borówkami, śliwkami, itp. Od lat pierogi z borówkami znane były także w Pilźnie

Passions hobbies life
Pierogi wegetariańskie z farszem paprykowo-serowym 180

Zrobiłam te pierogi na zamówienie. Właściwie nie było konkretnego zamówienia, że to mają być pierogi, ale to miało być danie wegetariańskie. Dla mojej Córki. Ona lubi pierogi, więc żeby urozmaicić jej obiad, zrobiłam coś nowego, smacznego, czym zajadali się również mięsożercy. Okazuje się, że dania najłatwiejsze do zrobienia są najsmaczniejsze. Przepis ten polecam wszystkim tym, którzy lubią(...)pierogi i tym którzy jedzą je okazjonalnie             Składniki na ciasto (na 45 szt.): 600 g mąki pszennej 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka soli do gotowania pierogów         Składniki na farsz: średnia papryka czerwona i żółta

Kuchnia u Krysi
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 303

mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę(...)część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym

moj przepis na
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 145

Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem(...)farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść suszonych grzybów – sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki

Pociąg Do Kuchni
bezglutenowe i wegańskie pierogi z jagodami 226

prostu bałam się, że nie wyjdą...Wiadomo, że gluten z mąki pszennej w dużej mierze odpowiada za elastyczność i strukturę wyrobów. Jednak nikt nigdy nie powiedział, że bezglutenowych pierogów zrobić się nie da. Na Waszych blogach co raz widzę piękne pierogi  z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) Aż ślinka cieknie! Niestety nigdzie nie spotkałam jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie się dało go rozwałkować, że będzie się rwać i wiele innych obaw miałam w głowie. Jednak tak źle nie było ;) Ciasto bezglutenowe różni się od pszennego - muszę przyznać

chili & sugar
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 292

stanowi to żadnego problemu - ścieram na tarce jabłko, których w domu nigdy nie brakuje, posypuję cynamonem i cukrem, i mam wspaniały farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania(...)szczypta soli około 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania pierogów: sól i łyżka oleju do podania: śmietana kwaśna z cukrem albo bita śmietana opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania Pierogi z jabłkiem i cynamonem Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi z rabarbarem 243

Cóż może być bardziej polskiego i pysznego niż pierogi? :) Pierogi z rabarbarem! Pyszne, słodko-kwaśne, domowe - tak można je opisać. Oczywiście, tak jak wiele osób, nie lubię robić pierogów (zdecydowanie wolę je jeść! :). Rozrabianie ciasta, wałkowanie, nadziewanie, gotowanie... tyle czasu to zajmuje, a można przecież iść do sklepu pod domem i kupić pierwsze lepsze pierogi(...)jest gumowe (co ważne). Mus rabarbarowy to nic innego jak ugotowany (a nawet rozgotowany) rabarbar z cukrem. Słodki, a jednocześnie kwaśny. Poza tym, że można nim nadziać pierogi, to ja użyłam go do polania pierogów (co widać na zdjęciach). Nam tak niesamowicie smakował, że równie dobrze mogłabym to nazwać rabarbarem z pierogami, a nie pierogami

Jedzeniomania
Pierogi ruskie 121

Lubicie pierogi? Bo ja bardzo, a szczególnie ruskie. Wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi są na pewno kulinarnym wynalazkiem czysto polskim. A jednak… nie. Za ich ojczyznę uważa się Chiny. Stamtąd właśnie, przez Ruś, dotarł do Polski. Przez długie lata Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach posługiwali się określeniem pierogi polskie(...)ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie.   Składniki na ciasto:  - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz

mojewypiekiinietylko
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami 116

Farsz :350 g ugotowanych ziemniaków300 g serka śmietankowego ( z wiaderka )350 g wędzonego boczku ( parzonego )1 duża cebulasól morska do smakupieprz kolorowy do smakuCiasto :500 g

Ewa w kuchni
Pierogi z kurkami i warzywami 123

Nadzienie :1,5 szk kurek blanszowanych1 cebula3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )1 czubata łyżka kaparów1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )1 łyżka posiekanej natki

Ewa w kuchni
Pierogi serowo - brzoskwiniowe 109

Nadzienie :300 g półtłustego twarogu2 brzoskwinie2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )cukier do smakuCiasto :500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania250 ml gorącej wody1 łyżka oleju1

Ewa w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 168

                           Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 149

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i

Gotuj z Blue Raven
Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem 148

Wykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat

Buniabaje w kuchni
Ruskie pierogi II 84

Czas czytania: 2 min Ruskie pierogi w wersji regionalnej. Kuchni kresowej mocno doprawione czosnkiem, aromatycznym majerankiem i odrobiną kminku. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku sowicie doprawione solą i pieprzem. Pierogi smakują wspaniale, a jeśli podacie je ze złocistą cebulką lub kwaśną śmietaną, to będzie to uczta dla pierogożerców! Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych pierogów(...)przy klejeniu 🙂 Proponuję ten wyśmienity farsz zawinąć w najlepsze ciasto pierogowe , sprawdzone, miękkie i elastyczne. Ciasto można wykorzystać do wszystkich typów nadzienia i tych wytrawnych i słodkich. Print Ruskie Pierogi II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pierogi ruskie do nich chyba nie trzeba zachęcać. Course Obiad Cuisine Polska Keyword twaróg, ziemniaki Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ruskie 84

Któż nie zna pierogów ruskich , jednego z tradycyjnych polskich dań. Wbrew nazwie nie mają nic wspólnego z Rosją, wywodzą się one z Rusi Czerwonej, należącej dawniej do Polski. U mnie w domu były często robione, zwłaszcza w piątki, zawsze były słusznej wielkości, pełne serowo-ziemniaczanego farszu i już trzema byłam najedzona. Sama robię znacznie mniejsze pierogi ruskie , czasami(...)dodaję miętę, zioła prowansalskie, bazylię lub oregano. Udostępnij Składniki na pierogi ruskie Farsz na pierogi ruskie: 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Farsz

niecodziennikpary
Pierogi ruskie – przepis 361

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym, mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy Składniki: Ciasto na pierogi ruskie: 600g mąki pszennej 300ml wrzątku 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz na pierogi ruskie: 500g ziemniaków 500g twarogu 1 duża cebula świeżo zmielony pieprz i sól Przygotowanie: Farsz na pierogi ruskie(...)kostkę, podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość dokładnie do połączenia się farszu w jednolitą masę ( najlepiej zrobić to ręką ). Farsz na pierogi można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Ciasto na pierogi ruskie i ich lepienie: Mąką z solą wsypujemy do miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką

NiePieprz.pl
Pierogi ruskie 129

Pierogi ruskie to jedna z moich ulubionych tradycyjnych potraw staropolskich. Bardzo proste w przygotowaniu i zarazem wyśmienite w smaku. Pierogi ruskie są idealnym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. Z poniższego przepisu można ulepić około 100 pierogów (kwestia jak duże będziemy lepić). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pierogi ruskie: 600g mąki pszennej 1kg ziemniaków 400g(...)twarogu (2 kostki) 400ml ciepłej przygotowanej wody 2 cebule masło olej sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instrukcja przyrządzenia/przygotowania pierogów ruskich Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju do momentu aż się zeszkli. Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem i mieszamy z twarogiem oraz z podsmażoną cebulką. Tak przygotowany

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi z mozzarellą, mascarpone i suszonymi pomidorami. Najlepsze! Warsztaty Kamis #wystarczydlawszystkich 173

kremowego typu philadelphia oraz z suszonych pomidorów. Całość doprawiona została ziołami prowansalskimi Kamis, które są teraz w dużych opakowaniach , solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jakby tego było mało… Pierogi po ugotowaniu zostały zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Całość smakowała obłędnie dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Na pewno przypadnie Wam do gustu. W dalszej części wpisu(...)przyprawy Kamis są teraz w większych opakowaniach i wystarczają na więcej. Spotkaliśmy się właśnie z tej okazji w dużym gronie – blogerzy zaprosili swoich najbliższych do wspólnego lepienia pierogów. Ulepiliśmy ich naprawdę sporo, wszystkie były pyszne! Wszystkie też zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej duża, czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej

Moja pasja smaku
PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 135

...moja miłość. Lubię wszystkie, ale najbardziej ruskie. Najlepsze robiła moja babcia, a teraz robi moja mama. Niestety mama mieszka bardzo daleko ode mnie, wiec jak miałam ochotę na pierogi to je kupowałam. Nigdy wcześniej jakoś nie rwałam się do robienia pierogów, gdyż uważałam, że to trudne i dużo z tym roboty.  Tym razem zachciało mi się(...)pierogów na słodko i postanowiłam spróbować swoich sił. To było moje drugie podejście do pierogów, za pierwszym razem ( około rok temu) wylądowały w koszu, gdyż ciasto było twarde, a pierogi niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊 Początkowo pierogi miały być

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 318

Jesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami to też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia, bo ciężko kupić dobre pierogi z kapustą i grzybami. Nie wiem, czy wynika to z dość wysokiej ceny grzybów suszonych czy z wyniesionych z domu smaków. Zawsze w kupnych pierogach mi czegoś brakuje. Za wzorcowe uważam te robione przez mojego tatę

Mieszam w Garnku
Pierogi leniwe z ziemniakami 322

Pierogi leniwe z ziemniakami to danie mojego dzieciństwa. Pewnie część z Was oburzy się, że pierogi to tylko te, które mają farsz w środku. Pamiętajcie o tym, że "co kraj to obyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;)  Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne(...)Ugotowane leniwe pierogi należy obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania  1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki tartej cukier

Ugotować
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 778

Kochani Dziś przychodzę do Was z przepisem na najlepsze pierogi pod słońcem :-) Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania.  Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje(...)ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej -1,5 szklanki gorącej wody -płaska łyżeczka soli -7 łyżek oleju  FARSZ -3 laski białej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi ruskie 144

Pierogi ruskie Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie  Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego(...)serka wiejskiego (zobaczcie na poniższym  zdjęciu).  Z podanych składników wyszło mi 76 pierogów.  Przepis:  Składniki :  ciasto:  750 g mąki 450 ml mleka 150 g masła 3,5 łyżeczki soli farsz: 4 cebule 600 g obranych ziemniaków 400 g sera białego  sól i pieprz do smaku dodatkowo

Mój pomysł na
Ruskie pierogi pszenno-żytnie 170

Uwielbiamy ruskie pierogi . Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast wody wykorzystane zostało wrzące mleko, które powoduje, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej elastyczne podczas lepienia. Ruskie pierogi pszenno-żytnie podsmażane podane zostały z dodatkiem cebulki. Przepis(...)Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz ruski, zlepiamy i formujemy pierogi. Ostrożnie wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu, aż pierogi wypłyną. Pierogi podajemy gorące, polane wcześniej przygotowaną okrasą z cebulki. Tym razem pierogi zostały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Russskieeee... (pierogi) 147

czego słynie Polska? Oprócz schabowego z kapustą oczywiście z pierogów.. a więc przedstawiam polską dumę czyli PIEROGI ruskie :) U mnie w domu się ich nie jadało, królowały za to pierogi z owocami. Ten rodzaj poznałam gdy wyprowadziłam się od mamy:) I jak to młoda studentka żywiłam się w barze mlecznym...a tam robili najlepsze pierogi(...)składam w połowie, dociskam delikatnie do farszu a następnie wykrawam pierogi. Karbowany brzeg lejka sprawia, że pieróg jest idealnie sklejony i podczas gotowania nie rozwarstwia się.  Osoloną wodę w dużym garze zagotowujemy. Garnek musi być na tyle pojemny, że wrzucone pierogi będą w nim swobodnie pływać. Jeżeli jest to nie możliwe, gotujmy w kilku porcjach. Gotujemy około

kawawszklance
Krokiety a la ruskie pierogi 142

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi z mięsem 196

wydaje mi się, że zlepiłam już z tysiąc i zostanie spora porcja do zamrożenia, a pod koniec dnia nie ma ani jednego... Ale tak to już jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym(...)osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy 7 cm. Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego

Pełny talerz
Gruzińskie pierogi chinkali 389

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej

Tanio szybko zdrowo
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 225

Juz dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 356

Cabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 223

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą... Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz. Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g ziemniaków; 300 g serka topionego(...)gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ciepłe, ewentulanie

Gospodyni Miejska
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 188

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki

Truskawkowa Fiesta