dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy (pozostałe powinny być nakryte bawełnianą ściereczką, aby ciasto nie obeschło) i wycinamy szklanką, kieliszkiem lub literatką kółka o średnicy 5 cm. Nakładamy na każde kółko ok. pół łyżeczki farszu i zlepiamy jak pierogi (łatwiej się złączą, jeśli brzegi posmarujemy wodą). Następnie zlepiamy oba końce pierożka (najwygodniej robi się to oplatając
Poezja smakusposób żeby brzegi ciasta wystawały poza foremkę (fot.2) . Następnie nałożyć jabłka (fot.3) . Teraz z pozostałej części ciasta wyciąć krążki o średnicy równej brzegowi foremek i nałożyć je na wierzch, zamykając jednocześnie każdą z babeczek zaciskając palcami krawędzie, tak jak byśmy lepili pierogi (fot.4) . Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu
Świat CiastaPierogi - Składniki: 400 g twarogu szklanka mąki 2 jajka cukier waniliowy masło cukier Leniwe Pierogi - Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na pianę. Twaróg przecierami przez tarkę lub sito. Dodajemy cukier waniliowy, żółtka, mąkę i białka. Zarabiamy ciasto, które będzie się kleiło, jednak staramy się nie dosypywać mąki. Na matę lub stolnicę oprószoną
Słodka StronaPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki, soli i wody i oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce jagód, posypuje odrobiną cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz. Gotowe pierogi układam na posypanym mąką blacie i w garnku zagotowuję wodę
Bea(u)ty kitchenŁatwiejsze i szybsze do zrobienia niż pierogi. Tortille domowego wyrobu, miękkie i elastyczne jak naleśnik. W przeciwieństwie do sklepowych, nie zawierają całej gamy sztucznych składników. I są trzy razy tańsze. Skrzydełko, czy nóżka? – to klasyczne pytanie przy dzieleniu niedzielnego kurczaka. I trzeba dodać, że właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto(...)wyrabiają domowe tortille codziennie, tak jak nasze mamy lepią pierogi, to nie może być trudne! Potrzebny jest tylko dobry przepis. Z naszym na pewno Wam się uda. Nasz sprawdzony przepis na domowe tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena dla 2 osób: ok. 17 zł Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki
Niedzielny kucharzUwielbiam pierogi, mogłabym je jeść codziennie. Dosłownie, ale nie ma co ukrywać, robi się je chwilę, nie opłaca się robić jednej porcji bo i bałagan straszny i roboty przy tym sporo. I sezonowość też stoi na przeszkodzie. Ale jeżeli zrobimy większą ilość i zamrozimy, świat stanie się fajniejszy! Ale pozostają jeszcze kwestie finansowe. Polskie jagody do tanich owoców(...)odkształcić się przy cienkim cieście. Jeżeli chcecie aby wyglądały równie ładnie jak dobrze smakują, zróbcie troszkę grubsze ciasto. Uwaga, budzą podobnie jak te tradycyjne. Składniki: 500g mąki 350-400ml gorącej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 300g borówki amerykańskiej Jogurt naturalny ew. cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania pierogów : Borówki myjemy i przerzucamy
Słodkie PrzyjemnościKopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 300g mąki pszennej 3 łyżeczki masła 3 jajka 100ml zimnej wody szczypta soli do ciasta 3 łyżki oliwy i łyżeczka soli do wody, do gotowania
W garach u GosiSzukając wczoraj w Internecie jakiegoś pomysłu na obiad przypadkowo trafiłem na przepis na labneh. Ponieważ w Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku
Smaczna PyzaZnakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę
Stare GaryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie takie placuszki? Ja bardzo Plasterki jabłek usmażyłam w cienkim, lekko chrupiącym cieście, które wyszły rewelacyjnie. W sam raz na
Marta GotujeJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały(...)przyprawy wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę naleśnikową. Na patelni rozgrzewamy olej tak by ryba po wrzuceniu do połowy zanurzona. Rybę kroimy na kawałki i zanurzamy w cieście, a następnie ostrożnie kładziemy na patelni. Po kilku minutach obracamy i smażymy po drugiej stronie na złoty kolor. Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno
Emskie Smakiwiele to zdało J Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru
Wanilia i Kardamon