pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:205/319)

Przepis na udane kluski śląskie 262

soli i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta, formować w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić kciukiem wgłębienie na środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok. W większym garnku zagotować wodę, posolić jak na pierogi. Zmniejszyć ogień, włożyć porcję klusek, przemieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do niewielkiego wrzenia. Kluski gotujemy

Moja Książka Kucharska
CIASTECZKA KRUCHO DROŻDŻOWE 151

miękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki  w celu schłodzenia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną.  Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi. Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć w jajku a potem

Pani na deser
Kruche ciasteczka z jabłkiem 130

dodajemy śmietanę i zagniatamy ciastoCiasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. i wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka

kulinarne odsłony pati
Mus czekoladowy z ricotty 137

ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Pieczona ricotta z gremolatą Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy

Moja smaczna kuchnia
Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą 166

wkładamy na 30 minut do lodówki.  2. Schłodzone ciasto ja dzieliłam na porcje. Ciasto musimy cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej lekka mąką. Szklanką ( u mnie średnica 6,5 cm) wykrawamy koła. Na każde koło dajemy marmoladę lub nutellę i zlepiamy jak tradycyjnego pieroga. Ja składałam i dociskałam końcówkę widelcem.  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W kubku

kruche babeczki
Rogaliki z konfiturą jagodową 95

minut; mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z serem i miętą 178

ilościach, robię od razu kilka farszów. I tak za jednym zamachem powstają np. serowe pierogi: - z miętą, szczególnie latem, - z miętą i cynamonem, - ze szczypiorem i dużą ilością pieprzu, - na słodko: z cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu, - z cebulką i boczkiem. Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml wody mineralnej sól Składniki na farsz

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki z konfiturą jagodową 197

minut; mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4917

energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Walijskie Pichcenie
Pierogi z serem i jagodami 166

Ciasto: – 0,5 kg mąki; – 1 żółtko; – łyżeczka oleju; – sól; – 3/4 szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto); Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pierogi-z-serem-i-jagodami/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('951d197d80d66dc11d5bf5b78bb4316b').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Smacznego! The post Pierogi z serem i jagodami appeared first

dom-agi.pl
Pierogi z soczewicą i cieciorką 138

łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula  1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cieciorkę i soczewicę odcedzamy z wody a następnie miksujemy z oliwą(...)wyda wam się zbyt gęsta możecie do niej dodać odrobinę bulionu. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy koła i nakładamy po łyżce lub łyżeczce farszu w zależności od wielkości Waszego kółeczka.Pierożek składamy na pół i dobrze wkoło zlepiamy. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oliwy, wrzucamy partiami pierogi, od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 5 minut . Następnie wyjmujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z kurczakiem i dynią ( jak wykorzystać mięso z rosołu) 206

smaku. W osobnej misce ugniatamy wszystkie składniki na ciasto. Należy je wyrabiać około 15 minut. Kiedy jest ono gotowe, wykładamy je na lekko posypaną mąka deskę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka, odbijając je ze szklanki. Na wykrawane kawałki wykładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie. Gotujemy pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia

ChilliJemy
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 227

pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche(...)blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem

Weekendy w domu i ogrodzie
Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem 189

granit jest kamieniem naturalnym. Ale co sprawia, że ciasto tak dobrze się na nim wyrabia??? Otóż powierzchnia przez cały czas pracy jest chłodna, ciasto się do niej nie klei, przez co praca jest bardzo komfortowa. Dodatkowo granitowa stolnica jest bardzo elegancka ale także wielofunkcyjna. Może służyć za deskę do krojenia(...)czasu ubrudzić się w mące. Wbrew najnowszym trendom żywieniowym jestem maniakiem glutenu, tak samo mają Bogusia, Marysia i Zosia. Dlatego często przygotowujemy w domu różnego rodzaju pierogi, kluski czy pizze. Jedynym negatywnym aspektem jest powstający w trakcie przygotowywania tych dań bałagan. Na szczęście znalazłem rozwiązanie jak poradzić sobie z kuchennym “rozgardiaszem

kuron.com.pl
Pampuchy z truskawkami 161

Nadzienie:  2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek  2- 3 łyżki cukru  1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą.     Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy pozostawiając kilka(...)parze to wkładamy do garnka,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy  pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów

Kolorowa kuchnia Elki
Mazurek z kremem kokosowym i czarną porzeczką 146

lodówce echo i mówię do męża: zjedz coś w pracy. Hania dostaje do szkoły kanapkę z masłem orzechowym, a sama czasami kupuję sałatki u pana kanapkowego w pracy. Ciasta najczęściej nie wychodzą mi wtedy, kiedy mają przyjść goście, a najlepsze są te robione na szybko i na hasło: upiekłabyś coś do kawki. Synowi co roku zamawiam tort urodzinowy w cukierni(...)pierogów leniwych. I tak też powiedziałam dziś, udając się na obiad do restauracji na Zamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA!  Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja

bistro mama
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 160

wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać szklanką koła. Na środku koła układać farsz, zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Podawać z wody z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem lub odgrzane na masełku, posypane

kolorowotorcikowo
Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska) 144

ostry i dość słony – dzięki temu będzie świetnym przełamaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 – 4 mm i wykrój z niego okręgi. Na środek każdego daj trochę farszu i dokładnie go zalep. Możesz uformować małe pierożki, uszka, albo każdy inny kształt – ja zrobiłam coś na wzór pierogów gruzińskich. Gotowe pierożki gotuj w osolonej wodzie przez około

Via Gusto
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 120

Wyglądem do złudzenia przypominają pierogi :) Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i aby przyspieszyć wyrób tych bułeczek postanowiłam użyć gotowych, prażonych jabłek ze słoika. Zaoszczędziłam sporo czasu, a efekt zadowolił nie tylko moje podniebienie :) Te urocze drożdżowe kieszonki, po brzegi wypełnione jabłkowym nadzieniem będą idealną przekąską lub drugim śniadaniem(...)rozpuszczonym w nim masłem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiego, nie klejącego się do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości

MyCookBook.pl
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 162

SOSEM DYNIOWYM /własny;/ dla 3-4 osób pierogi: 250g białego twarogu 1 jajko ok. 1 szklanka mąki sól, pieprz do smaku Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser dokładnie zmiażdżyć widelcem, dodać żółtko, sól, pieprz, pianę z białek i mąkę. Dosypać jej tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, a jednocześnie im mniej jej wsypiemy

W kuchni Karmel-itki
Organizujesz Sylwestra? Pamiętaj o dobrym jedzeniu! 442

takiej imprezie – nawet, jeżeli będzie to osoba skryta i małomówna, sięgając o północy po zupę z soczewicy , zdradzi swoją narodowość. Grek z zapałem będzie szukać monety ukrytej w cieście , a Filipińczyk zerkać na owoce ułożone na stole, upewniając się czy rzeczywiście jest ich dwanaście, bo przecież wszystkie miesiące nadchodzącego roku powinny przynieść radość. Tradycje, choć piękne, coraz częściej traktowane(...)cake pop’s, muffiny w wersji słodkiej i wytrawnej, pierogi i pierożki pieczone, smażone i gotowane… można stosunkowo szybko przygotować samodzielnie – w domu. Choć niektóre z dań mogą – na pierwszy rzut oka – wydawać się czasochłonne, w ogóle takie nie są za sprawą znakomitych pomocników kuchennych: gotowego delikatnego ciasta filo i mrożonego ciasta francuskiego. Można błyskawicznie wyczarować z nich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe sakiewki z farszem z kaszanki i cynamonem 115

Ale mieliśmy z Przemkiem wenę na te sakiewki. Są przepyszne, delikatne ciasto, puszyste i rewelacyjna kaszanka, coś pysznego. Ciasto zrobiłam dzień wcześniej i rosło w lodówce

Moje Małe Czarowanie
farszynki meksykańskie 137

przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem  a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 181

godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować. Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec

dom-agi.pl
Pieczone pączki 189

blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła, rozpłaszczyć lekko w dłoni i na środek nałożyć marmoladę. Każde kółko złożyć na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, złączenie zebrać w jedno miejsce tworząc kulkę, położyć na papilotce do muffinek złączeniem do dołu

Plate of Joy
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 145

mata ta posiada jeden maleńki minus. Podczas cienkiego rozwałkowywania ciasta, może odcisnąć się na cieście podziałka. Ale można sobie z tym poradzić - odwracając matę na drugą stronę :) Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że Święta tuż tuż i zaraz zacznie się sezon na lepienie pierogów. Razem z tym wałkiem , stanowią idealne uzupełnienie każdej kuchni! * przepis pochodzi z bloga Moje

CookYourself
Jagodzianki z kruszonką 127

powinno podwoić swoją objętość. Przygotować farsz:  jagody wymieszać z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić

Na słodko lub wytrawnie
Owsiane kulki z jagodami :) 121

Miały wyjść owsiane pierogi, a wyszły śniadaniowe kulki z owocami, a dokładnie z jagodami :) Są na prawdę smaczne :) Składniki: - 100 g mąki owsianej - 80 g gorącej wody - 2 g stewii w proszku - jagody Ciasto zagniatamy i wałkujemy na cienki placek. UWAGA! Ciasto jest bardzo delikatne za sprawą mąki owsianej. Wycinamy za pomocą szklanki koła, wkładamy do każdego łyżeczkę jagód

Zdrowie na języku :P