Pierogi ruskie 232Dzień dobry! Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam
Pora coś zjeść
Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta 5459pochodzi z www.mgotuje.pl Pierożki z ciasta krucho – drożdżowego, które jest jednocześnie mięciutkie, kruche i delikatne. Jego zaletą jest czas przygotowania, ponieważ nie musi wyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi
Marta Gotuje
Żytnie pierogi leniwe z jogurtem i cynamonem 243Klasyka w zdrowej wersji! Pierogi leniwe są bogate w białko, a także wartościową mąkę żytnią, bardzo zdrową dla naszego organizmu. Gorąco polecam ten rodzaj mąki zamiast zwykłej, oczyszczonej mąki pszennej. Jako dodatek polecam jogurt naturalny i cynamon. Składniki: 150 g twarożku 1 jajko(...)łyżek mąki żytniej 1, 2 łyżeczki soli Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć ma stolnicę oprószoną mąką (każdą część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie
Chocolate Muffin Blog
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 375NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy pierogi ( uwaqżając by się nie przykleiły do siebie ) i gotujemy na parze przez ok.20
Ostra na Słodko
Pierogi z warzywami i soczewicą 288Pierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych(...)całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Na przyprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty ( kółka, jak komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy w pierożki . W dużym garnku doprowadzamy lekko osoloną ( jak na makaron) wodę do wrzenia i ostrożnie wpuszczamy na nią pierogi , jak wypłyną , odczekać jeszcze
Ogrodnik w podróży
Calzone 185zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza
Na moim talerzu
Jagodzianki 207odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak pierogi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu, ręcznie nadać jej owalny kształt. Przykryć ściereczką
kulinarnyswiatdomi
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 216rozgrzanym oleju. Grzybki wymieszaj z cebulką. Dopraw. Gdy wystygnie to zmiksuj całość blenderem. Ciasto : Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. Ja osobiście nie wycinam kwadratów, a robię koła szklanką- robię małego pieroga i sklejam jego rogi. Na każdy kwadracik nałóż farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z bobem 198Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle porcja została) i wyszły pyszne pierożki. Nie będę się powtarzać z przepisem na ciasto, bo jest zamieszczony tutaj . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 201Lubicie pierogi? Ja bardzo. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem są równie pyszne jak wszystkie inne. Mogła bym jeść je bardzo często, gdyby tylko trochę szybciej się je robiło… ciasto pierogowe farsz : 250 g białego sera 1 szkl suchej kaszy gryczanej 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz Ciasto zrobić ze swojego ulubionego
Polska Zupa
Pieczona poranna owsianka ♥♥♥ 199sezonie, po drodze do domu kupowałam kilogram truskawek i starczało. Jak nie na koktajl to na pierogi. A teraz? Kurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco. Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną, z bananem, truskawkami
bistro mama
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 219wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju
Ostra na Słodko
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 309wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju
Ostra na Słodko
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 287odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około 16 części. Każdą zagniatamy, formujemy kulki, a następnie wałkujemy na owalne placki. Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik
Rozpustne gotowanie
Calzone 208zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza
NA MOIM TALERZU