pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:177/319)

PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM RUSKIM Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ DO SERA BIAŁEGO 157

rozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Placuszki warzywne z Pendżabu 84

przygotowania indyjskie placuszki są dobrą opcją na przemycenie nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni

Milion Smaków
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 155

przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy

peggiwkuchni
Pierogi z mięsem. 135

wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną stopioną słoniną

Przepisy i porady kulinarne
Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów 203

kuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru

greenscarf
SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI 178

cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru

Walijskie Pichcenie
Zielone Raviolini Kukuruku 154

mozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy nasze ravioli. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej

Karczma Honorietty
SMAŻONE PIEROGI Z JAGODAMI 236

Sezon na jagody pomału sie kończy, wpływ na to ma także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem.   Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej

Z Majeczką w kuchni
Jagodzianki 148

agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego

greenscarf
Uszka z grzybami 176

wyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy

mojewypiekiinietylko
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 297

minutach patelnię zestawiamy z ognia i studzimy w chłodnym miejscu.  Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką do grubości ok. 0,3 cm. Za pomocą szerszej filiżanki, wykrawaczki do pierogów lub wieczka cukiernicy wykrawamy koła o średnicy 10 cm. - z  tej ilości powinniśmy uzyskać 18 kółek. Na środek dziewięciu kółek wykładamy

Symfonia Smaków
Ravioli z grzybami 211

korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić  Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką.  Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Włoskie Pierożki Agnolotti 238

Jest to wspaniała alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie  Pierożki Agnolotti   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku

Mania Gotowania
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 165

Tradycyjnie jak co roku na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. I są to moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne!    Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki pszennej  * 2/3 szklanki wrzątku * szczypta soli  Nadzienie : * kilogram kapusty kiszonej * 2 garście suszonych grzybów * duża cebula * 4 łyżki oleju rzepakowego  * sól , pieprz

Magiczne Życie Marty
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 490

jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony

Radość kipiąca uśmiechem.