prawdziwy rarytas. W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może zmienimy nieco tradycję, przygotowując je w ten uroczysty wieczór. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie
Czerwień i błękitjogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy na talerzu
Kuchenny Skrawek Niebalubię. Myślę jednak, że z takim farszem można sobie śmiało poeksperymentować - byleby był odpowiednio i smakowicie ciągnący. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżka oleju 2 szczypty soli woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jak na pierogi) Nadzienie: 75 g twarożku 75 g tartej mozzarelli 1/2 czerwonej cebuli 1 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili(...)dodatkiem chili i garam masali. Przełożyć do miski i wymieszać z twarożkiem, mozzarellą, posiekaną natką oraz pokrojonym w kostkę pomidorem (bez gniazd nasiennych). Dosolić do smaku. Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i rozwałkować bardzo cienko. Wykroić prostokąty około 10 x 15 cm. Wzdłuż krótszego boku ułożyć łyżkę nadzienia. Zawinąć dolny brzeg ciasta na nadzienie i na jego wysokości dodatkowo boki
zadanie-gotowanie, ale może macie jakiś pomysł z czym chcielibyście je u mnie zobaczyć? Zawsze staram się robić nadmiar tych pierogów, żeby później można było je odsmażyć. Ale niestety nie udało mi się sfotografować odsmażonych, co znaczy, że smakowały Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki; - 1 żółtko; - łyżeczka oleju; - sól; - 3/4 szklanki letniej wody; Farsz: - 1 kg ziemniaków(...)ręką powoli dodawać wody. Ugniatać, żeby ciasto było elastyczne. Odkroić połowę, a resztę przykryć szczelnie, żeby nie wyschło. Rozwałkować na grubość około 2 mm i wykrawać kółka. Nakładać farsz, ja na każdy krążek nakładałam płaską łyżkę farszu. Zlepiać. Tak postępować do wyczerpania składników. Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia. My ugotowane pierogi jemy z podsmażaną cebulką Smacznego
dom-agi.plszklanką lub metalową obręczą o średnicy 6-6,5 cm wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy nadziewać od razu , na środek każdego kółka kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu krążki ciasta od razu po wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do napuszenia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub/i smalec do 180℃. Partiami kładziemy wyrośnięte pączki (z nadzieniem lub bez) i smażymy po 2 minuty
cool and mintywoda ok 400 ml jajko 1 szt. sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem(...)zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam
Kuchnia VikiTakie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone(...)Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. 3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyktórym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni(...)maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiok podkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na maśle) ok 10 listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz
sierotka maRysia w kuchnizamrażarki. I naszła mnie ochota na pierogi. Pewnie się dziwicie, jak to z botwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody płaska(...)masło, mieszamy dokładnie łyżką po czym dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:) Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około
na moim stole...Podając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka
Kuchnia Pokoleńgalaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam jagody). Całość udekorowałam orzechami włoskimi oraz zielonymi listkami. Wyszło pięknie i pysznie! The post Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasiekamy bardzo drobno. Farsz na pielmieni doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wywaru i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W pierwszej części
Kulinarne przygody Gatityzagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem. Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od wypłynięcia. Podajemy ze słodką
R'n'G Kitchenłyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa z rosołu 200 g. pieczarek 2 średnie cebule 100 g. sera żółtego 5 łyżek śmietanki kremówki sól, pieprz czosnek granulowany Dodatkowo: Jajko do posmarowania pierogów. Mięso zmielić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Pieczarki(...)Dodać śmietankę i przyprawy. Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kształty. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać. Ja zrobiłam okrągłe. Szklanką wykroiłam koła, na jedno nałożyłam farsz, przykrywałam drugim kołem i zlepiałam. Zlepienia dociskałam widelcem żeby lepiej się trzymały, a przy okazji miały wzorek :) Gotowe pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym
Agusiowe smakołykipierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem(...)Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać
Świat Domowej Kuchni