PĄCZKI 190szklanką lub metalową obręczą o średnicy 6-6,5 cm wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy nadziewać od razu , na środek każdego kółka kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu krążki ciasta od razu po wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do napuszenia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub/i smalec do 180℃. Partiami kładziemy wyrośnięte pączki (z nadzieniem lub bez) i smażymy po 2 minuty
cool and minty
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 203woda ok 400 ml jajko 1 szt. sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem(...)zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam
Kuchnia Viki
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 321Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone(...)Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. 3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bulwiok podkarpacki 251którym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni(...)maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiok podkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na maśle) ok 10 listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz
sierotka maRysia w kuchni
Pierożki z botwinką 207zamrażarki. I naszła mnie ochota na pierogi. Pewnie się dziwicie, jak to z botwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody płaska(...)masło, mieszamy dokładnie łyżką po czym dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:) Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około
na moim stole...
Uszka do barszczu z mięsa z barszczu czerwonego 189Podając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka
Kuchnia Pokoleń
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście 180galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam jagody). Całość udekorowałam orzechami włoskimi oraz zielonymi listkami. Wyszło pięknie i pysznie! The post Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 211siekamy bardzo drobno. Farsz na pielmieni doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wywaru i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W pierwszej części
Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z truskawkami 166zagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem. Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od wypłynięcia. Podajemy ze słodką
R'n'G Kitchen
Pierogi z piekarnika. 207łyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa z rosołu 200 g. pieczarek 2 średnie cebule 100 g. sera żółtego 5 łyżek śmietanki kremówki sól, pieprz czosnek granulowany Dodatkowo: Jajko do posmarowania pierogów. Mięso zmielić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Pieczarki(...)Dodać śmietankę i przyprawy. Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kształty. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać. Ja zrobiłam okrągłe. Szklanką wykroiłam koła, na jedno nałożyłam farsz, przykrywałam drugim kołem i zlepiałam. Zlepienia dociskałam widelcem żeby lepiej się trzymały, a przy okazji miały wzorek :) Gotowe pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym
Agusiowe smakołyki
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 205pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem(...)Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać
Świat Domowej Kuchni
Na jagody ! Co zrobić z borówek czernic i borówek amerykańskich ? 271Czarne jagody czyli borówki czernice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż pierogom z jagodami chyba nikt się nie oprze. Niżej znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka(...)Drożdżowy wieniec z jagodami Sorbet owocowy Lody jagodowo-bananowe Bombowy sernik z roladkami i galaretkami Tort letni szachownica Babeczki z musem czekoladowym i owocami Pierogi z jagodami Gwiazdki na niebie Kluseczki kładzione z owocami leśnymi Sałata z arbuzem, serem i jagodami Deser z kaszki z owocami jagodowymi
Smaczna Pyza
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 233wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut(...)czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st. z resztek ciasta zrobiłam drożdżówkę - słoneczko
Walijskie Pichcenie
Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem 345Rzutem na taśmę zdążyliśmy z naszymi ulubionymi pierogami Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowani2 bobu (świeżego) 2 łyżki oleju 200g wędzonego boczku natka pietruszki czosnek, chilli,sól i pieprz cebula, masło 400g mąki ciepła woda łyżka oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy(...)pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masełkiem z cebulką. Smacznego
MarciochaKucharzy
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 295wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą. Dziewczynki sprawdzają czy ciasto dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto podziel na części. Rozwałkuj cienko. Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę
kuron.com.pl