wlewać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce, przykryć folią i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ciasto cienko rozwałkować i dużą szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia
Smakołyki AsiDziś zapraszam Was na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów. Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych(...)wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie
Passion of Cookingmoja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bardzo smaczna propozycja! Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów , wyszło bajecznie! Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :) Polecam:) składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej ok 250 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: ok 300 g mięsa z rosołu cebula 2 ząbki czosnku(...)zalewy pomidory i przestudzoną cebulę. Wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką
6niebowolny dzień można popracować na obiadem Składniki ciasto: mąka pszenna 40 dkg sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki wrzątek farsz: comber z królika 1 szt pieczarki 20 dkg cebula … Czytaj dalej Pierogi z mięsem i pieczarkami
czarrna od kuchnimój ulubiony przepis na ciasto pierogowe. PRZEPIS Ciasto mąka 3 szkl. ciepła woda 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Wszystkie składniki odmierzamy jedną szklanką. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, wodę, sól i olej, Dobrze wyrabiamy ręcznie, aż będzie ciasto elastyczne. Na czas przygotowania farszu, ciasto wkładamy do woreczka, aby odpoczęło. Farsz(...)mielenia mięsa. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części i rozwałkujemy podsypując mąką. Wykrawamy kółka szklanką. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i oleju, aż wypłyną na wierzch
Kuchnia Paulettespierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi nie sklejają się. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTRUSKAWKAMI! SKŁADNIKI: - 2 kubki mąki - 2 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 8-12 łyżek letniej wody Ciasto zagniatamy, za pomocą noża, ciasto nie powinno być ani zbyt miękkie ani zbyt twarde.Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką aby nie obsychało. Metod robienia pierogów tyle co gospodyń, ja ostatnio, robię pierogi na sposób mojej teściowej. Formuje wałek, który kroje na równe
SMYKWKUCHNItheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kruche ciasto: 400 g mąki 200 g margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany ½ łyżeczki soli Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)sól. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka. Farsz: Boczek, cebulę i pomidorki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego
Pasja Smakuwsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części -utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i doprawić do smaku cynamonem i cukrem -każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowego(...)wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem . Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło. Ja swoim pierożkom wycinałam brzegi nożyczkami .Trzeba wtedy zagnieść szerszy brzeg i skleić go na płasko , a potem wycinać . Wyglądają wtedy efektownie . Ale oczywiście
Buniabaje w kuchnipodduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Przykryć bawełnianą ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą(...)nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi. Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy - 1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie
kawawszklanceserem, zastanawiała mnie wersja z boczkiem... Nie mogłam się zdecydować i wpadłam na pomysł, który okazał się genialny! Farsz z bobu z dodatkiem boczku zamknęłam w cieście serowym - pycha! składniki: ciasto: 200 g sera twarogowego (polecam typu włoskiego) łyżka masła jajko szczypta soli ok szklanki mąki pszennej nadzienie: 1/2 opakowania bobu cebula 100 g wędzonego boczku sól, pieprz do smaku(...)bobu, zmiksować na w miarę jednolitą masę. Ser wkruszyć do miski, dodać jajko, masło i sól, rozetrzeć palcami, dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać kółka. Na każde nakładać porcję farszu, lepić pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Cebulkę pokroić drobno, wrzucić na tłuszcz pozostały
6nieboangielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej do usmażenia cebuli Składniki na ciasto: 1 kg mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Wymoczone grzyby gotujemy do miękkości(...)pieprzu ;). Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej i stopniowo dolewamy wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka przy pomocy ringu lub szklanki. Takie kółka rozciągamy jeszcze w dłoniach i nakładamy farsz, lepimy. Zlepione pierogi gotujemy
Życie zaczyna się w kuchnipobrać na tutaj . Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Proporcje na 50 sztuk Czas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godziny Składniki Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej(...)smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej
Kulinarne przygody GatityZapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg twarogu, 4- 5 łyżek cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 żółtka Wykonanie: Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić(...)składniki farszu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy
Passion of Cookinginna w e rsja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko. Składniki: 60 dag ugotowanych ziemniaków Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)przez praskę. Wym ieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Do masy d odać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe . 4. Kluski wrzu cić na osolony wrzątek i gotować , aż wypłyną na powierzchnię. 5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani