Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 266Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni
DefinicjaSmaku
PIEROGI RUSKIE 199Pierogi ruskie kryją w sobie zarumienioną cebulkę, biały ser oaz ziemniaki oczywiście wszystko odpowiednio przyprawione, czyli to co w polskiej kuchni najlepsze. Natomiast ciasto dzięki dodaniu oleju bardzo dobrze się wyrabia jest sprężyste a wałkowanie nie sprawia żadnego problemu. Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku(...)wszystkie składniki. Ciasto: Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy
RAROSSA
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 261część grzybów zastępują warzywa,a nic nie tracą na smaku,wręcz zyskują głębię smaku.Może i Wam spodoba sie mój przepis? Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane(...)zezłocić na łyżce masła.Dodać zmielone grzyby z warzywami i przesmażyć razem.Dodać kilka łyżek wywaru grzybowego i 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić pikantnie pieprzem i solą. Ciasto na około 120 uszek: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie uszek: Mąkę z solą i łyżką miekkiego masła zalać ciepłą wodą i wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ze szpinakiem 205Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam! Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej, ły żka masła, pieprz, sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło(...)całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem
paapilotkaa
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 189założenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej
Ugotowane pozamiatane
Lasagne z brokułami 236Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 276Uwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół(...)kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia Moje przepisy na inne pierogi znajdziesz TUTAJ
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami 185Pysznie, zdrowo i pożywnie. Takie pieczone pierogi to więcej zdrowia na talerzu, są mniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do
Moje Małe Czarowanie
Empanadas z meksykańskim farszem 196smaku. Zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać koła o średnicy około 10 cm. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i skleić jak pierogi dociskając boki widelcem. Gotowe empanadas układać na blaszce zachowując odstępy. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim pędzelkiem pierogi
Passions hobbies life
Pierogi rybne z serem i marchewką 207lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić, poczekają do świąt kilka dni Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy
Zasmakuj Kuchni
Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą 209czosnek, oraz posiekaną cebulę, szklimy 3 minuty mieszając. Zestawiamy z ognia, studzimy, mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą. Porcje ułożyć w natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać dowolną ilością startego
Wanilia i Kardamon
Soczewicowa jak grochowa - orzekł chłop. Soczewicowo-groszkowa rozgrzewająca zupa z tymiankiem. 259Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku
U Fiolki
Pierogi z dyniowym farszem 228zwykle bez sił i ochoty do stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku
Zielona Kuchnia
Kokardki z makiem pod koglem moglem 199mnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął
Cynamonowe szczęście
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 242Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne. Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną, zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką), pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś czas warto wpaść i rozkoszować się
królestwo garów