pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:178/319)

Rosol z rosolu z wczoraj 146

jego gotowaniu staje się ciemna i mętna (jest to makaron gryczany), przez co nasza zupa również uzyska nieapetyczną barwę. Ciasto na pierożki wyrabiamy na gładką masę. Woda nie musi być ciepła, jak w przypadku klasycznych pierogów. Jeśli chodzi o mąkę, najlepiej sprawdza się krupczatka, ale inna też się sprawdzi. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Napełniamy przestudzonym farszem

Kuchnia od dwojga
Knedle ze śliwkami 132

jesteś dzieckiem i pryszczatą nastolatką, ale nudzą się za którymś razem. Nie jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo „knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta albo spada z widelca. To nie nastraja miłośnie. Jednak są takie

ladykitchen
Pieczone pierożki z pieczarkami 193

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszanką 143

kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy z roztopionym smalczykiem.  Z przepisu wychodzi około 60-70 pierogów

Gotowanie moimi oczami
Razowe knedle dietetyczne 168

nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się   "upchnąć" jak najwięcej owoców w środku   (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach

Powiedz dietom nie
Pierogi z makiem 98

miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy nałożyć farsz- mak z bakaliami i zlepiać pierogi. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewać miodem

Tradycyjna Kuchnia
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 151

Musimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli

Plate of Joy
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 184

się nie przypaliła, ale była dość gęsta). Ostudzoną kaszę wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, cebulę, przyprawy i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta spłaszczone wałki i krój je w romby. Możesz je upiec w piekarniku (wcześniej posmaruj każdego pieroga odrobiną oliwy, piecz ok. 30 minut w temp. 180 ° C) lub podsmażyć na oleju (wg mnie takie smakują zdecydowanie lepiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Kulebiak z rybą 115

Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub  farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy.  Składniki: 500 g  ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól

O kuchni z uczuciem
Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 189

blat porządnie podsypany mąką. Obtaczamy w mące, a następnie ręcznie wygniatamy placek o grubości około 1 cm (nie chudszy). 4. Z ciasta przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę Nutelli. Zaklejamy jak pierogi, a następnie zaklejamy jak sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Grzyby 166

Bigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami

Aga w kuchni
Pierogi bez lepienia 164

Przygotowanie: Mięso przemielić, cebulkę pokroić i przesmażyć na oleju Połączyć mięso z cebulą, doprawić pieprzem ewentualnie solą Wymieszaną masę mięsną nakładamy w takiej ilości na ciasto, by nie było jej za dużo, a pierogi można było skleić  Przygotowane pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Na dzień następny odsmażyć:) Moja forma ma średnicę 25 cm, a pierożki

Proste Potrawy
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 156

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki

RAROSSA
Pierogi z truskawkami 146

Pierogi z truskawkami i ? cukrem kokosowym oraz różanym CIASTO: 400 g mąki 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: truskawki cukier biały cukier kokosowy Royal Brand W każdy placuszek kłaść truskawkę lub dwie małe, posypać mieszanką cukrów - skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną

kolorowotorcikowo
Leniwe pierogi 154

połączyć z mąką i jajkami. Zagnieść jednolite gładkie ciasto a następnie podzielić na kilka części. Każdą część ciasta rolować rękoma tworząc długi wałeczek, grubości palca, a następnie pokroić na części pod skosem. Zagotować wodę w garnku   i posolić jedną łyżką soli.   Wrzucać na gotującą wodę pokrojone pierogi i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć

Na słodko lub wytrawnie