pierogi le - 2000 przepisów (strona:42/134)

Włoskie calzone 223

cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki(...)cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym

upichcic
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 213

robiło swoje. eM nawet się przeziębił co przeważyło szalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne(...)sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.  Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam

Słodkie Przyjemności
Pierogi z suszonymi śliwkami 193

Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka(...)osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli lubimy to podajemy z bitą śmietaną. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 248

Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogówPierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów  z kapustą przygotować również kapustę  z grzybami  z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję

Kulinarne przygody Gatity
Szybko i jeszcze szybciej ! 166

Kiedyś kupiłam na ebay'u maszynkę do pierogów. Jak wiecie uwielbiam kleić pierogi ręcznie, ale stwierdziłam, że spróbuje, czemu nie i to był strzał w dziesiątkę!! Dzięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogłam pozwolić sobie na ich zrobienie w 9 miesiącu ciąży, ułatwia i przyspiesza sprawę! Moją pracę przyspiesza jeszcze fakt

NA MOIM TALERZU
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 197

zachęcamy: Zróbcie to!SKŁADNIKI:- pierś z indyka,- 2 główki czosnku,- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia,- odrobina oleju,- winogrona (3-4 małe kiście),- 3 plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule,- przyprawy(...)dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy.No

Wypisz Wymaluj
Calzone 267

Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto:70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650)1,5 łyżeczki soli2,5 dag świeżych drożdży3 łyżki oliwy z oliwek375 ml ciepłego(...)części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę przecieru pomidorowego i ketchupu, wyłożyć nadzienie, bardzo starannie sklejać pierogi. Piec ok. 25 minut. Przestudzić na kratce

Praktyczna pl
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 332

domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka(...)czas poznać te cudowne przepisy - będę linkowała pod tym postem. Dietetycznie Siostro, Bracie! Hej!PRZEPISY: Pyszny początek dnia czyli minikanapeczki z trzema pastami Super kanapulec z boczniakami Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimiPlacki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym

Brzuszki Łakomczuszki
Burger z Wawelem w tle czyli Najedzeni Fest LATO - relacja. 123

Małopolski, na różne okoliczne targi kulinarne na Rynku Głównym czy na Małym Rynku, na Festiwal Pierogów, lecz jak dla mnie te wydarzenia nie są wielce satysfakcjonujące... Na Festiwalu Pierogów bywamy co rok, poszukując nowych smaków, a kończy się to staniem w kilometrowej kolejce, aby dowiedzieć się, że pierogi na które czekałam się już wyprzedały, ale mniejsza

Pora coś zjeść
Ruskie na cieście z masłem 176

Próbowałam już kilka przepisów na ciasto na pierogi. Dziś postanowiłam wypróbować przepis od koleżanki, która znalazła go w internecie. Muszę(...)przyznać, że ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje. Moje są ruskie ale oczywiście można dodać każdy inny farsz. Zbliżają się święta więc na tym cieście zrobię pierogi wigilijne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi z wołowiną i chilli 164

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego(...)potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką (u mnie zeszklona cebulka na oliwie). Wartość energetyczna (1 porcja - 7szt bez zasmażki) Energia

Zielona Kuchnia
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 188

Bardzo często spotykam się z pytaniem : "Jak zrobić idealne ciasto na pierogi(...)Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek ! SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę

Marcepanowa kuchnia
Pierogi soczewicą i kiełbasą 192

pierogi pachną....dobrze podsmażoną kiełbaską :) Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego(...)kładziemy około 2/3 łyżeczki farszu, kleimy :). Gotujemy w osolonejwodzie 3 minuty od wypłynięcia. Polecam podawać podsmażone z cebulką po uprzednim ugotowaniu :) Z podanych składników wyszło mi około 50 sporych pierogów

CynamonemPoOczach
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 190

skleiło. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut. Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Ciasto na pierogi z jajkiem. 193

doskonale nadaje się do różnego rodzaju pierogów, a także do uszek do barszczu. Przepis ten wypróbowałem, jest bardzo dobry ! Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 50 pierogów.   P rzepis ten znalazłem tutaj :  zjadam.pl

Przepisy i porady kulinarne