jagodowy w pełni! Jako, że całą rodzina uwielbiamy te aromatyczne leśne owoce, każdego lata przynajmniej raz (a najlepiej kilka razy) muszą pojawić się u nas pierogi z jagodowym nadzieniem :) Są wprost wyborne! Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, po brzegi wypełnione jagodami, cieniutko rozwałkowane, nie rozkleja się podczas gotowania. Pierogi najlepiej smakują nam polane osłodzonym, gęstym greckim jogurtem(...)tartą, która wchłonie nadmiar ewentualnego soku z owoców. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i stolnicy. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy
MyCookBook.pludaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże 100 ml. woda ( potrzebna do drożdży ) 450 gr. pszenna mąka ( około 1 i 3/4 szklanki ) 5 łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka(...)stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Smaczne Potrawysprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe i żółtko 500 g mąki pszennej. Mąkę, sól, roztrzepane jaja i wodę zagniatamy na jednolite gęste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (w tym czasie przygotujemy resztę(...)Następnie sos zaciągnąć mąką rozrobioną z wodą, ewentualnie doprawić pieprzem. Przygotowanie ravioli: Ciasto rozwałkować jak najcieniej - 1 mm. Jeżeli posiadacie maszynkę do makaronu, warto teraz z niej skorzystać. Na jednej połowie ciasta ułożyć w odległości około 3 cm od siebie farsz, a drugą połowę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nałożyć na tę z farszem i docisnąć
Poezja Smaków - blog kulinarnymożna przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz najważniejsze. Będziemy potrzebować pomocnika. Jeśli samemu zabierzesz się za pierogi to będziesz je robić pierwszy i ostatni(...)osoby praca sama się pali w rękach i robi się bardzo przyjemna. Pomoc nie musi być bardzo wykwalifikowana, bo przy pierogach jest sporo prostych prac typu wyjmowanie z garnka, pilnowanie czasu, wycinanie ciasta szklanką. Pomocnik musi być tylko na tyle kumaty, żeby nie wylał na siebie garnka z wrzątkiem i żeby policzył ile nam pierogów wyszło.Potrzebujemy minimum
Ugotowane pozamiataneksiążki Malki Kafki "God Food". Nie sa trudne w przygotowaniu, mają pyszny farsz i super ciasto. Dawno nie pracowałam z tak elastycznym i gładkim ciastem! polecam je Wam także jako przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto: 2-3 szkl maki pszennej 1 szkl. ciepłej wody
Dzieje kuchennej Wiewiórychleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką
Gotowanie jest łatweTo są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i graliśmy w
Niezły Młynekautorski (mój). Osobiście - wolę pierogi pieczone od tych tradycyjnych. Propozycja farszu jest bardzo smaczna, ale możecie modyfikować składniki według własnego gustu. Ciasto jest elastyczne, nie pęka i łatwo mu nadać pożądany kształt. Klejenie takich pierogów sprawia wielką radość. Pierożki mają chrupiącą skórkę i jednocześnie są puszyste oraz pulchne w środku. Ciasto: 2,5 szklanki mąki(...)połączyć i doprawić czarnuszką. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając - dolać oliwy. (Ciasto ma być elastyczne.) Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem). Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wierzch
Di gotujeCiasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek.Na każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy.W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów(...)wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem.Smacznego! * Mrożenie Pierogów.Jeżeli chcielibyście zamrozić pierogi to na sam początek ciasto należy przygotować troszkę grubsze - nie przeźroczyste, będzie dużo smaczniejsze, po rozmrożeniu.Pamiętajcie, że pierogów nie powinno się mrozić wrzucając je od razu do torebki. Przygotujcie
Słodkie PrzyjemnościCiasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość - 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować na ok 5 mm i wycinać kółka. Na środek każdego pieroga
Chocolate Muffin BlogLeżał schowany na dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ...Marcepan !Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś
kolorowotorcikowolubię bawić się ciastem, jednak dla efektu... - zrobię wszystko. Chyba nie muszę pisać, że są pyszne? Ciasto: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki mąki (nie co mniej) 1 szczypta soli Nadzienie: 120g jagód 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: woda 2 łyżki oliwy sól Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać(...)wyrobić - na gładką i elastyczną masę. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę jagód i ciasto zgiąć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno posklejać - dociskając np. widelcem. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną
Di gotujeciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto(...)Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania posypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę
Gosia gotujekapustą Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 3 łyżki oliwy, 1 jajko, 3 łyżki wrzątku, 1 łyżka oliwy + sól Wykonanie ciasta: mąka + wrzątek – wymieszać łyżką, gdy ostygnie + jajko – zagnieść ciasto tak, aby się nie kleiło. Jeśli ciasto byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze. Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką(...)stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy wrzątkiem/ i nie gotujemy długo. Końcowy efekt super, bo pierogi zaspokoiłyby nawet królewskie podniebienie
Tradycyjna kuchnia inaczej