Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki1 szklanka ciepłej wody1 łyżka olejuSzczypta soliSkładniki na farsz:250 g twarogu półtłustego3 cebule białe 1 kg ziemniakówOlej do smażeniaSól, pieprzPrzepis:Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy wodę, olej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki(...)twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku. Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.Podajemy
Emcia Pichcipszenicy. Mimo wysokiej zawartości glutenu ciasto z mąki orkiszowej jest twardsze, mniej elastyczne i mniej puszyste - czyli gluten orkiszowy musi być inny niż pszenny - badacze i fani orkiszu nie kłamią ;) Z tego powodu do ciasta pierogowego postanowiłam dodać siemię lniane, dzięki temu jest ono bardziej elastyczne i lepiej wiąże wodę. Wracamy więc do pierogów ;) Składniki (ponad 20 pierogów(...)dodać sól Do wrzątku dodać siemię lniane Powoli dodawać kleik z siemienia do mąki, zagarniać mąkę nożem Zagnieść elastyczne ciasto (jeśli się klei dodaj trochę mąki) Ciasto rozwałkować dość cienko, nakładać po około łyżeczce farszu i formować pierogi Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 3 minuty od wypłynięcia Farsz Chciałam by farsz był lekki i szybki w przygotowaniu
pyszne zdrowościmaślanki i 2 łyżki roztopionego masła. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno uzyskać elastyczną konsystencję i nie lepić się do rąk. W zależności od użytej mąki i maślanki koniecznym może okazać się zagęszczenie lub rozrzedzenie ciasta - poprzez dodanie większej ilości mąki lub maślanki. Po wyrobieniu ciasta odłożyłem je na 10 minut przykryte ściereczką, a następnie podzieliłem na pół i rozwałkowałem(...)około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego.Rozwałkowałem drugą część ciasta i wyciąłem z niej taką samą ilość kół tej samej wielkości, które skleiłem z kołami z położonym farszem, tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu
Wyprawy kulinarnesmaku. Farsz gotowy. Mąkę zalewamy gorącą wodą z masłem, gdy ostygnie tak aby można było wyrabiać dodajemy jajko i ugniatamy gładkie ciasto. Zostawiamy na 30 minut pod przykryciem aby się przegryzło. Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy farsz i formujemy pierogi swoją metodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo(...)SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka. Aby je przygotować wrzucamy zamrożone na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż do wypłynięcia
Pasje JolkiDzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć(...)zajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :)A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę
Zakręcony WidelecChinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa(...)gorącą wodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć końcówek haków. Ciasto podsypywać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką, chociaż ja preferuję szerszy kufel do chinkali) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i zawijać, tworząc sakiewkę. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez trzy
Poezja Smaków - blog kulinarnycukrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy mieszankę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy Wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia, sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaprzypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto(...)miód limonka Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy
Kuchnia Bazyliisolą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić
Pyry na GazSól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa do piernika 300 g Kurkuma mielona 50g Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast, placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :) Nasiona Chia 250g Mak Biały Mak Niebieski Mąka arachidowa Mąka pszenna razowa
Gotowanie Patkiobiad? My uwielbiamy pierogi! Z każdym nadzieniem. Pierogi mogłabym jeść codziennie na obiad, raz na słodko, drugi na konkretnie. A Wy z czym lubicie najbardziej pierogi?? Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g świeżego
Trufelkowoskrobią ziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj jagody, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj okrągłą bułeczkę. Gotowe jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem
365 dni dookoła kuchniprzecierem pomidorowym pozostawiając 0,5 cm brzegu. 7. Wykładamy warzywa, marchewkę i tofu posypujemy ziołami, kminem,solą i pieprzem oraz chili. Składamy na pół i zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Jeśli mamy tofu możemy posypać opcjonalnie po wierzchu (tak jak serem) 8. Pieczemy 25-30 minut do złotego koloru i chrupiącej skórki
vaniliowoczekoladowawykrawamy kółka o średnicy ok 6 cm. Na środku układamy paluszek tak, aby wystawał po obu stronach. Na środek dajemy kulkę mięsa mielonego i zlepiamy brzegi ciasta. Następnie gotowe "pierogi" z paluszkiem panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i kroimy na pół
Malinowe Pocałunki