Był wczoraj rosół?Pewnie był!Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiadGwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka(...)elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.Dokładnie sklejamy boki.CAŁOŚC:W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.Pycha!Polecam
Ostra na Słodkowodę i dalej miksować. Ciasto nie powinno być twarde. Wyjąć ciasto z malaksera, zlepić w kule , przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Polecam, ja raz spróbowałam i... często do niego wracam. Ciasto jest bardzo delikatne i ma ładny kolor :) Inne przepisy na ciasto pierogowe tutaj . astawa
królestwo garówPierogi z serem i rodzynkami Składniki : Ciasto : 320 g mąki 1 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól szczypta Farsz : twarogu półtłustego - 600 g żółtka jaj - 2 szt cukier waniliowy - 0,5 opak cukier - 3 łyżki rodzynki Podanie : śmietana cynamon mielony cukier rodzynki Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę(...)wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką
Kuchnia Danusiczęści. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności(...)pozostałymi kawałkami ciasta. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi ziarnami. Wstaw pogaca do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można
Chilli Czosnek i Oliwaprzepisie. Trochę się obawiałam, czy ciasto wyjdzie dobre, ale po wyrastaniu stało się miękkie i pulchne. Z podanej porcji wyszło mi około 25 sporych pierogów, plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją drogą też smaczną). Polecam jako alternatywę do uszek. Składniki: 500 g mąki 100 g suszonych borowików lub 250 g pieczarek(...)gałką. Wbić 1 jajko i dodać tyle tartej bułki aby masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki). Ciasto rozwałkować. Filiżanką wycinać kółka. Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi. Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach
Sto kolorów kuchniodkładamy do przestudzenia.Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania
Stare GaryZnane i lubiane pierogi ruskie dość często goszczą na naszym stole. Jak wiadomo przy pierogach jest sporo pracy: wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu, potem lepienie i gotowanie… Wychodzę więc z założenia, że lepiej zrobić ich więcej za jednym zamachem, niż się rozdrabniać ;) Wówczas część pierogów przeznaczam do bieżącego spożycia, a resztę mrożę, do czego również i Was zachęcam(...)duże cebule 2 jajka pieprz sól Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na blat tworząc kopczyk. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, sól, olej i zaczynamy zagniatać ciasto dolewając wodę. Gotowe ciasto powinno nie kleić się do rąk, być elastyczne i lśniące. Formujemy z niego kulkę i wkładamy pod miskę odwróconą do góry dnem, aby nie wyschło do czasu lepienia. Farsz: Ziemniaki
MyCookBook.plmoże do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2. Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci. 3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo
U Fiolkirozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2. Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci. 3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo
Fiolka w kuchniporcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty o boku około 10 cm – ich środek smarujemy pesto, nakładamy równe porcje nadzienia i zlepiamy jak pierogi, szczelnie – kto umie, może zrobić i ozdobną falbankę. Gotowe calzone rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem(...)dwójki na dwa dni. Możecie poskładać calzone w takie porcje, jak tylko Wam się podoba i jak Wam wygodnie, albo wykorzystać nadzienie do zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy
Karo in the Kitchenśmietanki słodkiej (18%), Ciasto 1: wyrobić mąkę z masłem, zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasto 2: mąkę zagnieść z żółtkami i śmietaną. Powinniśmy otrzymać ciasto podobne jak na pierogi. Zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasta wyjąć z lodówki i oba lekko rozwałkować na podobne prostokątny. Na cieście z żółtkami położyć ciasto maślane. Złożyć
królestwo garówzawsze przywołuje wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania. Ruskie pierogi z miętą SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki(...)oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz. Zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirównież tego, co zostało w lodówce. Calzone we włoskim dialekcie znaczy… nogawka. Nie wiem jak Wam, ale nam się nie kojarzy:-) Jak zwał tak zwał, ale pieczony pieróg z drożdżowego ciasta, identycznego jak na pizzę to nasze ulubione danie. Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym przepisem
Niedzielny kucharzkażdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym. 6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli. 7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie