pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:83/272)

Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie) 205

przypadku dyni makaronowej wystarczy tylko widelec. W dodatku jest niesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich, ale ja to ja. Postawiłam sobie cel - dać spróbować pierogi mojej babci, która jest(...)musi zrobić je dziadkowi. Byłam wniebowzięta, że takiemu specjaliście zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku

Be Fit Be Strong
Czekoladowe pampuchy z ricottą 200

zaczyn. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry. Odkładać(...)przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta czekoladowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: czekolada , drożdże , polewa , ricotta

https:KKuchniaMniam
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 166

pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew pozorom szybki w wykonaniu. Składniki na ciasto: - 75 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą(...)średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy żółtko i szczyptę soli – dokładnie mieszamy widelcem. Mąkę wsypujemy

mojewypiekiinietylko
Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym 171

ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

Monia miesza i gotuje
Ciasto na pierogi z jajkiem. 165

iasto to doskonale nadaje się do różnego rodzaju pierogów, a także do uszek do barszczu. Przepis ten wypróbowałem, jest bardzo dobry ! Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 50 pierogów.   P rzepis ten znalazłem tutaj :  zjadam.pl

Przepisy i porady kulinarne
Maślane pierogi z wiśniami 149

ciastem maślanym. Są delikatne w smaku, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko  szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Składniki ciasta umieszczamy w robocie lub zagniatamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy(...)mniejsze kawałki, cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy po cztery wiśnie. Zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Układamy na tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3 minuty od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z gęsiną 180

pieczone jabłko z orzechami sól, pieprz majeranek gęsi tłuszcz szczypta gałki muszkatałowej Wykonanie: mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu(...)każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składacćciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów pierogi partiami wkładać na wrzącą, osolną wodę. Zamieszać, a po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować kilka minut. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane tłuszczem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 206

pyszne, chrupiące pity! Z pewnością do tego przepisu lada moment wrócimy i zrobimy z niego domowego fast fooda! Kiedy ciasto na pity wyrastało, a potem pięknie rumieniło się i rosło w piekarniku my mogliśmy zabrać się za przygotowanie pierogów z soczewicą i wędzonym boczkiem. Rozdzieliliśmy farsz między całą grupę i lepiliśmy w najlepsze - jakoś do lepienia pierogów(...)puszystym kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się bez bicia, że makaronu domowego nie robię

Plate of Joy
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 137

sałatki, czy pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem.  Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka

królestwo garów
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 192

wycinamy szklanką lub metalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła

Smaczne Zdrowe
Pierogi z truskawkami 226

słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą  pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g truskawek 1 łyżka cukru 250 ml śmietany Wykonanie: Truskawki umyć(...)jajko oraz dodać pozostałe składniki    i zagnieść ciasto. Gotowe , gładkie ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować, a pozostałe nakryć, aby nam nie wyschło ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka. Na każde kółko ułożyć truskawkę,  złożyć na pół i skleić brzegi palcami. Posklejane pierogi układamy na ściereczce . W garnku gotujemy wodę i solimy ją. Do wrzącej

O kuchni z uczuciem
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 124

kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki. Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane mini calzone pieczemy

Moja smaczna kuchnia
Pieróg calzone 138

podwoi swoją objętość. Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii.  Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się(...)Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym.       Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej smarując olejem

Amatorka kuchenna
Leniwe poduszeczki 173

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz   Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy(...)jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy.                           Farsz gotowy.   Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.   Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.   Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.   Na poduszeczce robimy wzorek.Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę

Maminek kulinarny
Pierogi z kapustą i grzybami 162

może i wykorzystacie też przepis. Składniki: Farsz ½ kg kapusty kiszonej ( ja używam własnej ) Spora garść suszonych grzybów ( a nawet dwie ) 1 cebula Łyżeczka masła klarowanego Sól Pieprz Ciasto ½ kg mąki ( na pierogi ) 1 żółtko Około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju Szczypta soli Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy aby zmiękły na około 1 godzinę(...)cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smaki powinny być wyraziste. Teraz zabieramy się za ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej i sól. Łączymy składniki. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Proporcje wody i mąki możemy modyfikować. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed rozwałkowywaniem na cienki placek lekko

Smaki Ewy