moim domu pieczenie i dekorowanie pierników jest tradycją od bardzo dawna. Kiedyś sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie(...)sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania ? różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: ? Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. ? Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być
To co kochamniech Wam nie zabraknie także tej radości. Dzisiaj w Betlejem Dzieciątko Jezus na świecie się pojawiło i wiele ludzkich serc odmieniło! Składniki: Przepis na pierniczki pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. ? wycięte kółko z piernika w kształcie opony ? 6 gwiazdek piernikowych ? 6 listków z piernika ? lukier z przepisu na Pierniczki 2015 ? 6 kandyzowanych czereśni ? cukierki, zielony cukier Wykonanie: ? Gwiazdki ozdobić
To co kochamkierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : ? 10 okrągłych blatów (5 na jeden torcik) z piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm ? pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki(...)zrobić bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. ? Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. ? Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację
To co kochamnadzieniem: 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu słoik powideł śliwkowych lub marmolady Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w 2 etapach. Pierwszy etap: masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika(...)papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 10 minut. pierniczki są bardzo miękkie po upieczeniu. takie powinny być. Nie ma konieczność dopiekania ich. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, glazurą lub polewą. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Glazura czekoladowa: 30 g gorzkiej czekolady 3 i 1/4 szklanki cukru pudru 2,5 łyżki kakao 2 łyżeczki syropu
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki miodu 540 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 190 g jogurtu naturalnego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g margaryny Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Kandyzowaną skórkę pomarańczy rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu(...)posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać miód, sok z pomarańczy i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać ma gładką
Ciastka - domowe słodkościPrawdopodobnie próbowaliście już jakiegoś ciasta z cukinią – dzisiaj proponuję Wam wydanie świąteczne, pachnące przyprawami korzennymi czyli piernik z cukinią! Brzmi dobrze, prawda? Cukinia nie jest w nim w ogóle wyczuwalna, więc sprytnie przemycamy trochę witamin, a to warzywo nadaje mu fajną wilgotność. Spróbujecie? Piernik … Artykuł Piernik z cukinią pochodzi z serwisu
FlymetothespoonKiedyś dawno temu piekłam piernik z mąki żytniej. Potem przez lata na stole w święta musiał się pojawić piernik staropolski. I chociaż jest on wyjątkowy to ma swoje wady. A właściwie jedną wadę, ale znaczącą, za jego przygotowanie trzeba się zabrać wiele tygodni przed świętami. … The post Piernik litewski appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaMiękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Polecam! Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy(...)piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g masła 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 100ml gęstego jogurtu naturalnego (zamiennie można użyć kwaśniej śmietany) Polewa czekoladowa: ok 50-100 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju *** Do rondelka wkładamy miód oraz przyprawę do piernika i całość podgrzewamy
Blog z Apetytem