Jeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku, jeżeli oczywiście jesteście fanami pierników. Ten prezentowany jest ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży. Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami(...)szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu (płynnego) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej) (*) 2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan (duży) Polewa: 100g czekolady mlecznej 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Ponadto: 2 garście
Di gotujeskładniki: 600 g mąki 125 g miodu 200 g cukru +10 g cukru 60 ml wody 1 jajko 50 g masła 20 g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie jeśli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze dodajemy kakao dodatkowo: żółtko do smarowania migdały wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na parę minut a następnie obieramy je i przekrawamy(...)cukru zrumieniamy na patelni, wlewamy wodę i zagotowujemy, tak aby powstał karmel. 200 g cukru zalewamy gorącym karmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki
Domowy Smak JedzeniaMuffinki są pyszne i cudownie pachną piernikiem! Zazwyczaj wypieki z samej mąki ryżowej są suche, ale nie te muffiny. Tylko ważne, aby je spożyć jeszcze tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Następnego również świetnie smakują, jednakże stają się sypkie, odrobinę kruszące. Polecam je nie tylko osobom będących na diecie bezglutenowej. (około 6 sztuk) 100g mąki ryżowej (3/4 szklanki(...)szklanka = 250 ml) 50g cukru (około 5 łyżek) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka miodu (płynnego) 100 ml mleka 50 ml oleju W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, miód, mleko i olej. Suche składniki połączyć
Di gotujestół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę...tak, tak babkę, i nie na Wielkanocny stół tylko na Bożonarodzeniowy. Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej(...)margaryny 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki miodu prawdziwego półtorej szklanki mąki tortowej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka cynamonu mielonego pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo potrzebujemy: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do posypania foremki Wykonanie pysznej piernikowej babki z orzechami: 1. Masło
Izabelawkuchniniepełne szklanki cukru • 1 kostka masła (250g) • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody • 1/2 szklanki mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami(...)odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem
w mojej kuchniSkładniki : 500 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 200 ml miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem, wystudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao oraz przyprawę do piernika, wymieszać. Następnie dodać zimne masło z miodem(...)jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierniki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 8-10 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimojej kuchni zaczyna pachnieć przyprawami korzennymi. Nie ma nic przyjemniejszego w chłodne, długie wieczory od kawałka pysznego ciasta i filiżanki pachnącej miodem i cytryną herbaty. Tym razem upiekłam piernik marchewkowy, który długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wspaniale smakuje w połączeniu z orzechami i czekoladową polewą. Ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl oleju 2 szkl mąki 2 szkl(...)startej na małych oczkach marchewki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1,5 szkl siekanych orzechów włoskich Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Do miski wlać olej, dodać cukier i zacząć miksować. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu aż masa będzie jasna
Smakołyki AsiWitam Was cieplutko :) Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami i orzechami włoskimi. Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania(...)talerzyku AMBITION . Potrzebujmy: Na ciasto: 2 szklanki mleka pół szklanki oleju 1 szklanka cukru 4 łyżki dowolnego dżemu lub miękkiej marmolady 2 łyżki ciemnego kakao 1 przyprawa do piernika 2 małe płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 szklanki mąki tortowej Dodatkowo: pół szklanki rodzynek pół szklanki orzechów włoskich posiekanych Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Do miski wlewamy mleko i olej
IzabelawkuchniPropozycja dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno ;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach przepisowych ;) Wymiary blaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas(...)pieczenia; ok. 50-60 minut + ok. 45 minut Składniki Na piernik: 3 szklanki mąki słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Różne smaki w kuchniPropozycja dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno ;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach przepisowych ;) Wymiary blaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas(...)pieczenia; ok. 50-60 minut + ok. 45 minut Składniki Na piernik: 3 szklanki mąki słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Różne smaki w kuchniCiasto marchewkowe według poniższego przepisu było w tym roku naszym zamiennikiem świątecznego piernika, na którego upieczenie nie znalazłam w tym roku czasu. Owszem, mogłam upiec w ostatniej chwili ciasto miodowe, które przez niektórych nazywane jest piernikiem, ale jestem tradycjonalistką i piernik musi swoje odleżeć, by zasłużyć na to miano. Było zatem ciasto na marchewce z dużą ilością skórki pomarańczowej. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziepoświątecznie. Nie udało mi się opublikować przepisu przed świętami dlatego podrzucam go juz teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem, kremem(...)naturalnego wielokwiatowy 1 szklanka cukru 200 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika u mnie Kotanyi Przygotowanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną
Życie zaczyna się w kuchniPachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu(...)szklanki musu z dyni∗ 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika Ganache: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem
Oryginalny smakgram mąki - dowolna mieszanka 2 jaja 100 gram masła 100 gram miodu 100 gram cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao lukier do dekoracji Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika(...)następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto należy rozwałkować* na grubość 0,5 cm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce. * Podczas wałkowania ciasta na pierniczki staram się nie podsypywać ciasta mąką, gdyż ciasto staje się twarde a pierniczki tracą swój smak. Zamiast tego smaruję blat oraz
Mango Papaja