piernik - 7416 przepisów (strona:111/495)

Piernik z masą marcepanową i powidłami. 125

Święta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową. Masę robiłam po raz pierwszy, więc nie będę się za wiele wymądrzać na jej temat. Natomiast jeśli Wy, macie dla mnie jakieś porady i sugestie, to piszcie w komentarzach. Chętnie poczytam(...)wypróbuję :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g. 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka Masą marcepanowa: 200 g. zmielonych migdałów 200 g. cukru pudru 35 g. wody 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki) Dodatkowo: powidła śliwkowe

Agusiowe smakołyki
Puszyste Pierniczki Na Kwaśnej Śmietanie Z Suszonymi Śliwkami 130

Pierniczki po upieczeniu są grubiutkie i od razu są miękkie, nie musza leżakować :) Jeśli nie lubimy śliwko możemy ją pominąć :) Składniki na 1 blaszkę pierników: 230 g mąki pszennej tortowej 80 g miodu 40 g masła 40 g cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 1 jajko kl M 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka kakao kilka(...)pokrojonych na mniejsze kawałeczki 1/2 łyżeczki sody  1. Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Mąkę wraz z jajkiem, kwaśną śmietaną, sodą, przyprawą do piernika, cukrem, kakao i śliwkami umieszczamy w misce, następnie dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 1 godzinę. 3. Schłodzone dzielimy na dwie części

Gotowanie...to proste !
Pamiętacie o piernikach? Czas start! 114

roku zapraszam Was do wspólnej przygody. Początek listopada to idealny czas, aby przygotować ciasto na piernik staropolski. To naprawdę nie jest trudne. Warto pomyśleć o pierniku już teraz, aby podczas świąt Bożego Narodzenia móc delektować się niezapomnianym smakiem tego ciasta. To co? Zaczynamy? Kolejne etapy przygotowania piernika znajdziesz tutaj: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/11/piernik-staropolski-wg-aleex.html

W mojej kuchni
Pierniczki Świąteczne do puszki 159

małymi zmianami) i od razu wzięłam się do roboty- a jej jest tak naprawdę bardzo niewiele- pierniczki robi się raz, dwa i ile w tym frajdy;) To przepis na pierniki mięknące po 2-4 tygodniach w puszce.. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i zjadłam jednego po polukrowaniu- a więc pierwszego dnia smakują jak korzenne, kruche ciasteczka- poezja. Przepis(...)Świąteczne oczekiwanie;) 🎄   Składniki na ciasto pierniczkowe: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody łyżka przyprawy do piernika szczypta cynamonu 1 łyżeczka kakao 100 g cukru pudru 70 g masła 100 g płynnego, nieskrystalizowanego miodu 1 jajo Mąkę przesiewamy z sodą do miski, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, cynamon, kakao i mieszamy. Dodajemy masło i siekamy w sypkich składnikach nożem

Domowe ciasta
Wilgotny piernik na melasie albo miodzie 136

Znalazłam przepis na to cudo u Doroty na Moje Wypieki i zakochałam się. Teraz kochają ten piernik i moi bliscy. Ma piękny ciemny kolor i korzenny głęboki smak. Jest niewielki ale pyszny, popróbujcie koniecznie. Zamiast melasy można użyć miodu ale piernik nie będzie miał głębokiego koloru i trochę inny smak. Można też użyć miód i melasę pół/pół(...)użyłam melasy z granatów, idealna będzie trzcinowa czy buraczana. Piernik na melasie, idealny na Boże Narodzenie i nie tylko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SZYBKIE, PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE 176

Pyszne, szybkie ciasto czekoladowe z nutą piernikową. U mnie dodatkowo wersja a'la piernik (przełożony powidłami). Na szybko (zajadaliśmy jeszcze ciepłe) było tylko z polewą czekoladową- szybkie ciasto świąteczne. Potem przełożyłam je dodatkowo powidłami i smakowało dokładnie tak jak piernik... ;-) Pychotka. Za inspirację dziękuję Anecie <3 Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym.22,5x27,5cm Składniki: - 2 szklanki mąki(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut, a następnie dokładnie wymieszać. Letnie ciasto polać polewą ganache, udekorować orzechami i odstawić

Smaczne Zdrowe
Pain d’épices 115

Pain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz. Pain(...)mąki pszennej 320 g miodu delikatnego, np. akacjowy, wielokwiatowy 140 ml mleka 120 g cukru brązowego 120 g masła 14 g sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika PRZYGOTOWANIE: W garnuszku łączę masło, mleko, cukier i miód, podgrzewam do rozpuszczenia składników, często mieszając. Następnie odstawiam garnuszek na bok i studzę. Piekarnik nagrzewam do temp. 165 st. C, grzanie góra plus

Zasmakuj Kuchni
Karmelowe Pierniczki 231

karmelowe pierniczki i wydaje mi się że są nawet miększe niż te ucierane ;) Wypróbujcie, można je spokojnie 3-4 dni przed świętami upiec ;) Składniki na 2 blaszki pierników: 400 g mąki pszennej, tortowej szczypta soli 1 jajko kl L 12 łyżek cukru trzcinowego 10 łyżek miodu 70 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 czubate(...)łyżeczki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczki kakao Na karmel: 5 czubatych łyżek cukru  3 łyżki zimnej wody 1. Do miski dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę do piernika, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia, sodę i całość lekko mieszamy. 2. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią. Gdy cukier

Gotowanie...to proste !
Mięciutkie, Ucierane Pierniki 177

Pyszne mięciutkie, pierniczki ucierane na maśle :) Składniki na 2 blaszki pierników: 2 i 1/2 szkl mąki pszennej, tortowej 1/2 szkl cukru trzcinowego (może być i zwykły, biały) 180 g masła 1 jajko kl L 1/2 szkl miodu 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1. Masło z cukrem miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy(...)połączenia się składników. 2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc. 3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce

Gotowanie...to proste !
Odchudzone pierniczki 169

Pierwsze, jedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu(...)mąki orkiszowej 300 g mąki jaglanej jajko łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu łyżka kakao Do miski przesiej mąkę orkiszową i jaglaną. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Całość wymieszaj. W rondelku rozpuść olej

365 dni dookoła kuchni
SERNIK Z PIERNICZKAMI 178

twarogu (u mnie z wiaderka dość gęsty) - 200g cukru (dałam trzcinowy) - 40g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 200g słodkiej kremówki - 3 jajka - 200g pierników (ja dałam 150g domowych pierników bez polewy, były bardzo lekkie, 200g byłoby w moim przypadku za dużo, + 1 z polewą do dekoracji), Można użyć dowolnych także w polewie(...)samym końcu dodajemy pokrojone w większą kostkę pierniczki (można wykorzystać małe rączki do krojenia...). Mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wypełniamy ciastkami. Na nie wykładamy masę serową z piernikami. Równo rozprowadzamy. Wygładzamy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.60 minut z umieszczoną na dnie piekarnika formą z wodą. Ja piekłam bez pary wodnej, wstawiłam formę

Smaczne Zdrowe
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 121

już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Syrop piernikowy Syrop korzenny Piernik dojrzewający- przygotowanie ciasta Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane

Kulinarne przygody Gatity
Piernik kawowy z bananem (tylko na 1 jajku) 143

Jeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku, jeżeli oczywiście jesteście fanami pierników.  Ten prezentowany jest ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży. Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami(...)szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu (płynnego) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej) (*) 2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan (duży) Polewa: 100g czekolady mlecznej 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Ponadto: 2 garście

Di gotuje
pierniczki z migdałami 127

składniki: 600 g mąki 125 g miodu 200 g cukru +10 g cukru 60 ml wody 1 jajko 50 g masła 20 g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie jeśli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze dodajemy kakao dodatkowo: żółtko do smarowania migdały wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na parę minut a następnie obieramy je i przekrawamy(...)cukru zrumieniamy na patelni, wlewamy wodę i zagotowujemy, tak aby powstał karmel. 200 g cukru zalewamy gorącym karmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki

Domowy Smak Jedzenia